ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνεδρίαση της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ – Θέματα και Θέσεις του Ε.Κ.Ρ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2022

Συνεδρίαση πραγματοποίησε την Παρασκευή και ώρα 17:00μμ, η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ στα γραφεία του στην οδό Στεφάνου Καζούλη 30.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η παρουσία αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 και ο καθορισμός του πλαισίου των διεκδικήσεων του Ε.Κ.Ρ.

Ειδικά για την περιοχή μας ζητάμε άμεσα:

· Να γίνει υποχρεωτική η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

· Άμεση απόσυρση ή επαναφορά της προκήρυξης της Δ.Ε.Η με τον όρο να προτάσσεται το κριτήριο της εντοπιότητας.

· Άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

· Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε προ μνημονίων επίπεδα (τουλάχιστον 4 μηνών).

· Άμεση και ελεύθερη πρόσβαση των ελεγκτικών μηχανισμών για ελέγχους των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο του αεροδρομίου Ρόδου.

Και σε γενικό πλαίσιο ζητάμε:

· Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία για όλους και όλες με θωράκιση του 40ώρου και ίσα δικαιώματα, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης,

αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας και κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας, προστασία της προϋπηρεσίας και των επαγγελματικών ειδικοτήτων.

· Επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ, ρύθμισή του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας.

· Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό και κρατικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των κυρώσεων στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.

· Συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών.

· Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων – κατάργηση του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης.

· Προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και γενικά ψηφιακών μέσων εργασίας. Άμεση υιοθέτηση πρότασης της ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και αυστηρές κυρώσεις για την προστασία του δικαιώματος αποσύνδεσης των εργαζομένων.

· Την προστασία των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου με παράλληλη αυστηροποίηση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και τις εξαναγκαστικές παραιτήσεις. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων (νέοι, γυναίκες, εργαζόμενοι πλησίον της σύνταξης, εργαζόμενοι μετά από εργατικό ατύχημα, άτομα με αναπηρία, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ).

· Την προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, προσαρμοσμένα στις ανάγκες πρόληψης και τις επαγγελματικές απαιτήσεις και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων με διασφάλιση των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ για την κάλυψη των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, υποχρέωση χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας, αυστηρή (επαν)εξέταση της επάρκειας των κανονισμών εργασίας στα θέματα υγείας και ασφάλειας, εντατικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης των

επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, καθώς και τήρησης των μέτρων προστασίας από τη συνεχή διασπορά της πανδημίας.

· Άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για τις πολιτικές καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία και τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές με κατάργηση των εμποδίων που τέθηκαν από τη νομοθεσία.

· Απρόσκοπτη εξέταση των καταγγελιών των εργαζομένων από την Επιθεώρηση Εργασίας και την επιβολή κυρώσεων για παράνομες και καταχρηστικές εργοδοτικές αντεργατικές πρακτικές, παράνομες διακρίσεις, βία και παρενόχληση.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                       ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ