ΔΙΑΦΟΡΑ

Κ. Μητσοτάκης : Ερώτησης Ολλανδής δημοσιογράφου τον εξόργισε: Δεν επιτρέπω να προσβάλετε εμένα και τον ελληνικό λαό

 

Ένταση στη συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια Ολλανδή δημοσιογράφο, μετά από μια προκλητική ερώτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ένταση επικράτησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ολλανδού ομολόγου του, Μαρκ Ρούτε, μετά από ερώτηση Ολλανδής δημοσιογράφου σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «Κύριε πρωθυπουργέ πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα; Γίνονται pushbacks προσφύγων στην Ελλάδα και υπάρχουν όλες οι αποδείξεις, αλλά εσείς εξακολουθείτε να το αρνείστε και να λέτε ψέματα. Αυτό είναι ναρκισσιστική κατάχρηση. Γιατί δεν λέτε ότι ‘’ οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους. Περιμέναμε για έξι χρόνια. Κανένας δεν έκανε τίποτα. Δεν μεταφέρθηκαν πρόσφυγες. Και ναι κάνουμε σκληρά και βάρβαρα pushbacks (επαναπροωθήσεις)’’».

Η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ είναι η δημοσιογράφος που με την ερώτηση της εξόργισε τον πρωθυπουργό.

 

Ένταση στη συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη – Ρούτε.

Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, με κ. Μητσοτάκη να απαντά, λέγοντας ότι «Αντιλαμβάνομαι ότι στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως τα ερωτήματα στους πολιτικούς, κάτι που είναι απολύτως σεβαστό. Αλλά δεν είναι αποδεκτό να έρχεστε σε αυτό το γραφείο και να προσβάλλετε εμένα και τον ελληνικό λαό με κατηγορίες και εκφράσεις μη βασισμένες από ντοκουμέντα. Αυτή η χώρα έχει αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση, έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Κάθε μέρα διασώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα».

Και πρόσθεσε «ναι, αναχαιτίζουμε βάρκες που έρχονται από την Τουρκία. Έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και αναμένουμε την τουρκική ακτοφυλακή να έρθει και να περισυλλέξει αυτούς τους ανθρώπους. Αν λοιπόν έπρεπε να κατηγορήσετε κάποιον, θα έπρεπε να κατηγορήσετε αυτούς που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό συστηματικά, ωθώντας ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση να εγκαταλείψουν μια ασφαλή χώρα, γιατί πρέπει να σας θυμίσω ότι όσοι βρίσκονται στην Τουρκία δεν είναι σε κίνδυνο. Αυτούς να κατηγορήσετε».

 

Σημείωσε δε ότι «έχουμε μια σκληρή, αλλά όχι φοβική πολιτική», ενώ σε εκείνο το σημείο προσπάθησε να διακόψει τον πρωθυπουργό η Ολλανδή δημοσιογράφος, με τον κ. Μητσοτάκη να διερωτάται αν η ίδια έχει πάει ποτέ στα νέα ΚΥΤ ή στην Σάμο, λέγοντας σε αυστηρό ύφος «Δεν έχετε πάει ποτέ στη Σάμο».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «αν πάτε στη Σάμο θα δείτε ένα άψογο ΚΥΤ, με άψογες συνθήκες». «Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το 20:38 κ.ε.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ