12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Climate Neutral & Smart Cities: Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου Ρόδου και ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ

 

Υπεγράφη εχθές το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ρόδου και Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε εχθές, ο κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νέων Τεχνολογιών & Πληροφορικής ανέφερε:

“Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στο πρόγραμμα Climate Neutral & Smart Cities (κλιματικά ουδέτερες και ευφυείς πόλεις), στο οποίο φιλοδοξούμε σαν υπηρεσία, να εντάξουμε το νησί μας. Το πρόγραμμα έχει σαν βασικό στόχο να πετύχουμε ένα ‘μηδενικό’ περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Την τελευταία εβδομάδα, βιώσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να μας υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε ήδη στην κλιματική κρίση. Η παγκόσμια κοινότητα και η Ε.Ε. έχουν προσανατολιστεί σε λύσεις τεχνολογίας και εφαρμογής, οι οποίες θα εφαρμοστούν στις πόλεις από τις τοπικές αρχές, προκειμένου να φτιάξουμε τα εργαλεία εκείνα που θα ενημερώνουν εγκαίρως τους πολίτες ενώ θα προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες για την καλύτερη διαβίωση των πολιτών.
Το πρόγραμμα αυτό, ανήκει σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα Horizon Europe που έχει ως στόχο να επενδύσει 360εκ. ευρώ σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η δική μας αίτηση υποβλήθηκε από τον Δήμο Ρόδου και περιμένουμε την αξιολόγησή της. Στόχος μας, είναι να περιληφθεί η Ρόδος στις 100 πρώτες πόλεις που θα προσπαθήσουν να προσανατολιστούν για ‘μηδενικό’ περιβαλλοντικό αποτύπωμα.”

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση μιας ολιστικής μεταστροφής μιας πόλης προς την βιωσιμότητα. Από την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέχρι τη δημιουργία υποδομών που διασφαλίζουν την βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Ο κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, δήλωσε:

“Το ΕΚΕΤΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, πρώτο σε προσέλκυση χρημάτων στην Ελλάδα και 10ο ευρωπαϊκά. Το ΕΚΕΤΑ έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε 1.300 ερευνητές και καλύπτουμε τις περιοχές έρευνας, ενέργειας, βιοτεχνολογία, αεροτεχνολογία, τηλεματική και βεβαίως, μεταφορές και Logistics. Έχουμε την μεγάλη χαρά να στηρίξουμε τον Δήμο Ρόδου –την υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίξαμε και στην κατάθεση του σχετικού φακέλου αλλά και στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, για να μπορέσουμε να δίνουμε κατευθύνσεις για κάθε υλοποίηση (σε ό,τι εκκρεμεί).
Με αυτό τον τρόπο θα έχει μεγάλες πιθανότητες για επιτυχία και για υλοποίηση των έργων με βέλτιστο τρόπο. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως διατηρούμε ήδη γραφεία στην Ρόδο (στην Μεσαιωνική Πόλη) με συνεργάτες μηχανικούς από την τοπική κοινωνία. Εδώ συνδυάζουμε την καλή τεχνογνωσία για τις ‘ευφυείς πόλεις’ με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που γνωρίζουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Μέχρι τον προσεχή Απρίλιο, θα γνωρίζουμε εάν η Ρόδος θα μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, εάν δεν τα καταφέρει θα μπορέσει να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Συνεπώς, η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι δεδομένη κι ευελπιστούμε ότι η Ρόδος θα τα καταφέρει.”



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ