ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου – Νήσων: «Μία Ιστορία 500 ετών και η ανάδειξη της» – Όταν άλλαξε ο ρους της ιστορίας…

Την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον Κινηματογράφου Λέρου στο Λακκί, στις 18:30, που θα περιλαμβάνει: ομιλία στο πρώτο μέρος πληροφορίες για το Ιωαννιτικό Τάγμα που διοίκησε τουλάχιστον 8 από τα νησιά της Δωδεκανήσου για 213 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Λέρου, και πώς αυτό επηρέασε τον πολιτισμό της περιοχής.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί, μέσα από βίντεο και φωτογραφικό υλικό, πώς αυτή η ιστορική κληρονομιά αξιοποιείται σήμερα μέσα από το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, ενώ θα συζητηθούν και άλλοι τρόποι ανάδειξης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό για 10-15 λεπτά.

Εισηγήτρια: Άννα Αχιολά, πρόεδρος του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου
– Παράσταση μουσικής αφήγησης (80’):
«Το Παραμύθι της ΡοδοΔαφνούσας»

To “Παραμύθι της ΡοδοΔαφνούσας”, είναι μία μυθοπλαστική ιστορία της Άννας Αχιολά. Η ιστορία ξεκινά με την Πρώτη Μεγάλη Πολιορκία της Ρόδου (1480μΧ), επικεντρώνεται στο ειδύλλιο μεταξύ μιας όμορφης φτωχής κοπέλας από τη Ρόδο και ενός νεαρού Φράγκου ευγενή και τελειώνει με την πανδημία του Θανατικού (Βουβωνική Πανώλη 1498μΧ) που εξαπλώθηκε δραματικά στο νησί της Ρόδου, όπως και σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή.

Στην Μουσική Αφηγηματική Παράσταση, η αφήγηση της ιστορίας εναλλάσσεται με παλιά παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και τη Δύση και συνοδεύεται μουσικά από κιθάρα, πνευστά και κρουστά όργανα, δημιουργώντας ένα ονειρεμένο ταξίδι στο χρόνο, γεμάτο μελωδίες και εικόνες μιας άλλης εποχής, που παρόλες τις δυσκολίες της, δημιουργεί μία ευχάριστη διάθεση στο θεατή.
Το παραμύθι είχε γραφτεί αρχικά για να γίνει μία θεματική έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με τον διακεκριμένο φωτογράφο Μίλτον Λουίζ, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ταξίδεψε στο εξωτερικό. Κατόπιν το κείμενο διανθίστηκε και έγινε παράσταση μουσικής αφήγησης.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Άννα Αχιολά: Ιδέα – Κείμενο
Επιμέλεια: Φαίη Ρεϊζίδου – Άννα Αχιολά

Παίζουν
Φαίη Ρεϊζίδου: Αφήγηση, Τραγούδι, Θέατρο Σκιών
Γιάνεζ Σπεντόου: Αφήγηση, Τραγούδι, Κιθάρα
Άννα Νικητιάδη: Κρουστά, Νέυ

Το 15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, είναι μία Συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαιωνικό Ρόδο με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ οι εκδηλώσεις στο νησί της Λέρου πραγματοποιούνται με τη Στήριξη του Δήμου Λέρου.
Οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν τη Θεατρική Ομάδα και το Προσκοπικό Σύστημα Λέρου για την υποστήριξη.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ