ΔΙΑΦΟΡΑ

18 χρόνια πριν, 21 συμμαθητές του σκοτώθηκαν στα Τέμπη, αυτός επέζησε και σήμερα είναι αρχιμανδρίτης

 

13 Απριλίου 2003, η ημέρα που γράφτηκε μια ανείπωτη τραγωδία. 18 χρόνια μετά το τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 21 μαθητές.

13 Απριλίου 2003: Πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη που πάγωσε και βύθισε το πανελλήνιο στο πένθος, όταν 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

Έναν μαθητή που επέζησε, το τροχαίο δυστύχημα των Τεμπών, τον έφερε πιο κοντά στο Θεό. Ο Μακάριος Λιακόπουλος, ήταν ένας από τους μαθητές στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, στις 13 Απριλίου 2003.

Πριν δύο χρόνια, την Κυριακή των Βαΐων ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας.

Στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Μακαρίου Λιακόπουλου τον οποίο στο τέλος προχείρησε σε Αρχιμανδρίτη.

Είναι ο νεαρός που είχε γίνει μοναχός και διάκονος, αφιερώνοντας τη ζωή του στο Θεό, αφού επέζησε από το τραγικό δυστύχημα της 13ης Απριλίου 2003, που στέρησε τη ζωή σε 21 συμμαθητές του.

Το χρονικό της τραγωδίας

13 Απριλίου 2003: Πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη που πάγωσε και βύθισε το πανελλήνιο στο πένθος, όταν 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Το απόγευμα της Κυριακής 13 Απριλίου 2003 ένα λεωφορείο με μαθητές της πρώτης Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα.

Ήταν Κυριακή, μια νταλίκα ερχόταν από την αντίθετη πλευρά. Μετέφερε νοβοπάν. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα. Τα νοβοπάν και οι μελαμίνες γλίστρησαν και άρχισαν να σκορπίζονται στον δρόμο. Μερικά από αυτά βρήκαν το λεωφορείο. Όπως και η νταλίκα. Η «καρότσα» μάλιστα της νταλίκας, δεν βρήκε απλά το λεωφορείο, αλλά το «θέρισε» σε όλο το μήκος του.

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν διευκρινίστηκαν ποτέ 100 %. Ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε 6 ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές κρίθηκε ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να αποσυρθεί μήνες πριν.

«Εγώ φταίω. Σκότωσα τα παιδιά»

Ο οδηγός της νταλίκας μίλησε τηλεφωνικά στο κανάλι του Alpha και παραδέχτηκε ότι η ευθύνη ήταν δική του.»Έχασα τον έλεγχο της νταλίκας πάνω στη στροφή. Πρέπει να μπήκα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο. Εγώ φταίω. Σκότωσα τα παιδιά», είπε. «Θα μπορούσε να είναι η κόρη μου μέσα… Τι να πω στους ανθρώπους, ότι σκότωσα τα παιδιά τους;». Το πόρισμα που βγήκε μετά από μερικές μέρες έδειξε ότι ο οδηγός της νταλίκας πήρε με ταχύτητα την στροφή, με αποτέλεσμα το ρυμουλκούμενο όχημα να σηκωθεί στον αέρα από τη μία πλευρά πριν πέσει πάνω στο λεωφορείο. Η νταλίκα ήταν υπερφορτωμένη κατά πέντε τόνους και τα λάστιχά της φθαρμένα….

 

Τα παιδιά που επέζησαν

Οι περιγραφές των παιδιών που κάθονταν στη δεξιά πλευρά του λεωφορείου και γλίτωσαν, ήταν ανατριχιαστικές. «Είδα τα νοβοπάν να πέφτουν από τη νταλίκα πάνω μας. Όλοι ουρλιάζαμε. Δεν θέλω να το θυμάμαι», είπε ένα 15χρονο αγόρι που καθόταν στα μπροστινά καθίσματα της δεξιάς πλευράς. Και συνέχισε: «Είχα στραμμένο το βλέμμα μου συνεχώς στο βουνό, κάτι μου είπε να κοιτάξω αριστερά. Δεν πρόλαβα να δω τίποτα, μόνο αντικείμενα που έφευγαν από το φορτηγό και έπεφταν πάνω στο λεωφορείο. Αμέσως πέσαμε πάνω στον βράχο. Μετά επικράτησε πανικός». Το λεωφορείο ουσιαστικά κόπηκε στα δυο Το Μακροχώρι, μια κωμόπολη 7 χιλιάδων ανθρώπων, καθώς και έξι μικρά χωριά, από τα οποία κατάγονταν κάποια από τα θύματα, βυθίστηκαν στο πένθος. Στην κηδεία ανά 200 μέτρα υπήρχε ένα λευκό φέρετρο. Πίσω ακολουθούσαν οι συγγενείς και οι φίλοι των παιδιών με λουλούδια στα χέρια. Οι γονείς σπάρασσαν στο κλάμα. Τις επόμενες μέρες μια ομάδα 60 ειδικευμένων ψυχιάτρων, ψυχολόγων, νευρολόγων και παθολόγων πήγαν στην περιοχή για να στηρίξουν τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων….

 

Η δίκη για το πολύνεκρο τροχαίο

Η δίκη έγινε τον Οκτώβριο του 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, ενώ ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν από 4 έως 14 χρόνια.

Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των αδικοχαμένων μαθητών. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, Θ. Θεοδωρίδης «παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».

 

Η απόφαση της 15χρονης μαθήτριας

Μία 15χρονη μαθήτρια από το Μακροχώρι που είχε αποφασίσει την τελευταία στιγμή να μην πάει στην εκδρομή, προσπαθούσε να βρει όλη τη νύχτα τους συμμαθητές της στο τηλέφωνο. «Τους τηλεφώνησα όλους, δυστυχώς κανείς δεν απάντησε», είπε. Από τα πρώτα 24ωρα μετά το δυστύχημα, ειδικοί ψυχολόγοι βρίσκονται κοντά στους συγγενείς, τους φίλους και τους κατοίκους των χωριών της Βέροιας.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ