ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

20 Χρόνια από την ίδρυση του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο

 

Στις 23 Απριλίου 2000, επικυρώνεται το πρώτο Καταστατικό του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, ιδρύοντας και επίσημα το Σπίτι, μία προσπάθεια φιλοευρωπαίων Ροδιτισσών και Ροδιτών, που θέλουν να φέρουν στο νησί μας έναν παλιό και καταξιωμένο στην Ευρώπη θεσμό!

20 χρόνια μετά, το Σπίτι ήταν παρόν και συμμετείχε ενεργά σε κάθε διεθνή και εξωστρεφή προσπάθεια της Ρόδου, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωνε και εκπαίδευε το τοπικό κοινό σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα! Από την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την διασπορά των αξιών της, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ειρήνη, μέχρι τις μεγάλες γιορτές για το Διαπολιτισμικό Διάλογο και τις συνεργασίες ανάδειξης του κοινού παρελθόντος μας! Παιδεία, Πολιτισμός, Νέοι, βασικοί πυλώνες της ιστορίας του.

Με μία ξεκάθαρα Ευρωμεσογειακή διάσταση, το Σπίτι έκτισε συνεργασίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, στήριξε και στηρίχθηκε από δεκάδες φορείς ανά τον κόσμο και πραγματοποίησε εκατοντάδες δράσεις με πολλαπλάσιους αποδέκτες και ωφελούμενους σε κάθε γωνιά της περιοχής μας!

Τα πρώτα μεγάλα διεθνή συνέδρια, η εθελοντική προσφορά, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το RhodesMRC – Rhodes Model Regional Co-operation, η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, είναι αυτά που καθιστούν το Σπίτι έναν φορέα διαλόγου, εξωστρέφειας και δικτύωσης στη Ρόδο. Σε κάθε του δράση αναζητά διευρυμένα σχήματα για την υλοποίηση της, έχοντας συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους τοπικούς φορείς και πολλούς άλλους σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η ιδιαίτερη προσήλωση στην ανάπτυξη των νέων, του χάρισαν το 2012 το βραβείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, αλλά και το να είναι από τους ηγετικούς οργανισμούς στα δίκτυα στα οποία ανήκει.

Και όλα αυτά, χάρη στην εθελοντική προσπάθεια και εργασία των μελών του. Μελών και εθελοντών που τους ενώνει η αγάπη για μια Ενωμένη Ευρώπη και για μια Ρόδο Διαλόγου και Πολιτισμού.

Η πανδημία COVID-19, η πρωτοφανής αυτή κατάσταση που αλλάζει τη ζωή μας για πάντα, δυστυχώς, δεν μας αφήνει να γιορτάσουμε από κοντά την επέτειό μας. Ήδη αρκετές δράσεις μας αναβλήθηκαν και όλο το πρόγραμμα του Σπιτιού προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Σύντομα, θα είμαστε και πάλι κοντά σας, μέσα από τα νέα μέσα και τις νέες πρακτικές που αναγκαστικά έγιναν μέρος της ζωής μας.

Για 20 χρόνια, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο ενημερώνει και επιμορφώνει το τοπικό κοινό, δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να εξελιχθούν, σε καταξιωμένους επιστήμονες να μοιραστούν τη γνώση τους, σε ιδιαίτερους ανθρώπους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Για 20 χρόνια “φέρνει την Ευρώπη στη Ρόδο, και στέλνει τη Ρόδο στην Ευρώπη”, και είναι “ένας φάρος στις εσχατιές της Ευρώπης, που μας δείχνει το δρόμο”.

Σας ευχαριστούμε όλους που ήσασταν κοντά μας! Είμαστε σίγουροι ότι το ταξίδι θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη… μαζί!ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ