ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλο το σχέδιο για την ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά – Οι τρεις ημερομηνίες «κλειδιά»

Η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην διαδικασία της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ η αρχή θα γίνει την Δευτέρα 11 Μαΐου, οπότε θα υπάρξει μετακίνηση στα νησιά των εργαζομένων σε ανοικτών επιχειρήσεις και των αναπληρωτών καθηγητών με πλοίο ή με αεροπλάνο. Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα θα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη.

Η δεύτερη ημερομηνία σταθμός θα είναι η Δευτέρα 18 Μαΐου οπότε θα μπορούν να πάνε στα νησιά οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, πάντα όμως με βεβαίωση του εργοδότη.

Αν όλα πάνε καλά τότε η πρόσβαση στα ελληνική νησιά θα είναι ελεύθερη για όλους από την 1η Ιουνίου. Πάντως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί και νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου.

Τι θα γίνει με την ηπειρωτική χώρα

Οι περιορισμοί μετακίνησης από νομό σε νομό ισχύουν στο ακέραιο είπε και σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Με δεδομένο ότι τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν διαπιστωθεί 414 παραβάσεις που αφορούν μη προβλεπόμενες μετακινήσεις, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η κίνηση μεταξύ νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα επιτρέπεται μόνο για τροφοδοσία, για λόγους υγείας και επαγγελματική απασχόληση. Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε και αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνηση τους χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η διαμόρφωση της νέας καθημερινότητας είναι μια σταδιακή διαδικασία που μπορεί να φαντάζει αργή με δεδομένη την κόπωση των τελευταίων εβδομάδων, είναι όμως απαραίτητο «να λειτουργήσουμε με σύνεση με πειθαρχία, σταθμίζοντας και αξιολογώντας το κάθε μας βήμα», υπογράμμισε ο κ.Χαρδαλιάς. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά, «δεν πρέπει να αφήσουμε την ανυπομονησία μας τη βιασύνη μας να τα θέσουν σε κίνδυνο. Παραμένουμε πειθαρχημένοι, υπεύθυνοι, γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν εχθές».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ