ΔΙΕΘΝΗ

25η Μαρτίου – Αίγυπτος: Στα χρώματα της γαλανόλευκης ο ναός του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας

Πολλά και εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο «συμμετέχουν» με τον δικό τους τρόπο στους  εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Αυτές τις ημέρες λοιπόν στα χρώματα της γαλανόλευκης φωτίζεται ο ιστορικός ναός του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της ομογένειας, με την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας να συμμετέχει ενεργά στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για τον ναό που η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αποφάσισε «υψώσει» από τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας, με πρωτοβουλία του πρώτου Προέδρου της, του Μιχαήλ Τοσίτσα, που υπήρξε και ο πρώτος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια.

Την άδεια για την ανέγερση του ναού έδωσε στις 23 Ιανουαρίου του 1844 ο τότε πατριάρχης Αλεξανδρείας Ιερόθεος Α’, προς τιμήν της «Κεχαριτωμένης Παρθένου Δεσποίνης Κυρίας ημών Θεοτόκου Ευαγγελιστρίας, του τε ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, και των εν Αγίοις Πατέρων ημών και Οικουμενικών Μεγάλων Διδασκάλων και Ιεραρχών Αθανασίου, Κυρίλλου και Ιωάννου του Ελεήμωνος, πρεσβευόντων».

Στις 16 Νοεμβρίου του 1847, προεξάρχοντος του τότε πατριάρχη Ιεροθέου Β’, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος σε οικόπεδο που δώρησε ο Μιχαήλ Τοσίτσας. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 25 Μαρτίου του 1856.

Αυτόν τον ναό, ο οποίος αποτελεί την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της αλεξανδρινής και γενικότερα αιγυπτιώτικης παροικίας, φωτίζει με τα χρώματα της γαλανόλευκης η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τελώντας μάλιστα και τις εκδηλώσεις για το 1821. Αύριο και μεθαύριο, Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Μαρτίου, ο ναός τελεί και την πανήγυρή του, παρουσία όλων των αρχών.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

#pgnews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ