ΔΙΑΦΟΡΑ

65 εκατ., 73% αντισώματα: Η χώρα που χλευάστηκε στην αρχή της πανδημίας, πέτυχε πρώτη την ανοσία της αγέλης

Ένας πραγματικός άθλος…

Το, ας το πούμε έτσι, στόρι της σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον κορωνοϊό, γνωστό: αρχικά- για την ακρίβεια στην πολύαρχή- είχε αποφασίσει ν’ ακολουθήσει τα χνάρια της Σουηδίας και να επιτύχει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης αφήνοντας σχεδόν τα πάντα ανοιχτά και αποφεύγοντας τους περιορισμούς.

Όταν, ωστόσο, η πραγματικότητα ήρθε πολύ γρήγορα στο προσκήνιο και προσγείωσε τον (ελαφρώς… ασταθή) ηγέτη της χώρας μ’ εκκωφαντικό τρόπο στο έδαφος, ανέκρουσε πρύμναν και ακολούθησε την τακτική του  lockdown.

Στο τρίτο κύμα της πανδημίας, μάλιστα, η καραντίνα εκεί ήταν αρκετά σκληρή, όμως φρόντισε παράλληλα να κάνει το κόλπο-γκρόσο. Ένα κόλπο-γκρόσο που, όπως θα δούμε πιο κάτω, την φέρνει τώρα στην καλύτερη κατάσταση που βρίσκεται κράτος στην Ευρώπη τον καιρό του covid.

65 εκατ., 73% αντισώματα: Η χώρα που χλευάστηκε στην αρχή της πανδημίας, πέτυχε πρώτη την ανοσία της αγέλης

Ο λόγος, φυσικά, για την Μεγάλη Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον που από ένα σημείο και μετά πόνταρε στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Οι Άγγλοι επικρίθηκαν πάρα πολύ σφοδρά από την συντριπτική πλειονότητα του κόσμου το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου του 2020, συνέχισαν να χλευάζονται λίγο μετά το καλοκαίρι, όμως πλέον αποτελούν χώρα-πρότυπο και πέτυχαν κάτι που αν μας το έλεγε κάποιος πριν ένα χρόνο μάλλον θα ψάχναμε να του χαρίσουμε ένα πουκάμισο από εκείνα που κουμπώνουν από πίσω: ανοσία της αγέλης αλλά… σωστά!

Εξηγούμαστε: την προσεχή Δευτέρα, στις 12 Απριλίου, πάνω από 70% των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας θα έχει αντισώματα κατά της νόσου Covid-19! 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο του Πανεπιστημίου «University College London» (UCL), το ποσοστό των Βρετανών πολιτών που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά είτε μέσω εμβολιασμού είτε επειδή έχουν νοσήσει από τον ιό, θα ανέλθει στο 73,4% αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο.

«Είναι σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση. Εάν αφαιρέσετε την ευκαιρία να εξαπλωθεί ο ιός από ένα άτομο σε περισσότερα, τότε θα εξαφανιστεί»σχολίασε σχετικά  ο καθηγητής Καρλ Φρίστον του UCL.

65 εκατ., 73% αντισώματα: Η χώρα που χλευάστηκε στην αρχή της πανδημίας, πέτυχε πρώτη την ανοσία της αγέλης

Βέβαια, τονίζουν οι ειδήμονες, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αρθούν άμεσα τα μέτρα ή ότι η κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε επέστρεψε στο Νησί, καθώς ενδεχόμενη χαλάρωση μπορεί να επιφέρει νέα «έκρηξη».

Όμως, υπάρχουν και τα πάρα πολύ θετικά: «Είναι ένα ωραίο ορόσημο (σ.σ. εννοεί το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Άγγλων θα ‘χει αντισώματα) πουαντικατοπτρίζει το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να υπάρξει μετά το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο αύξηση των θανάτων ή των εισαγωγών στα νοσοκομεία», συμπλήρωσε ο κ. Φρίστον.

Πλήρης ανατροπή σκηνικού, λοιπόν, για την Μεγάλη Βρετανία, που από εκεί που φλέρταρε με την κατάρρευση και έμοιαζε να περιμένει ένα φύσημα για να γκρεμιστεί ολοκληρωτικά, άλλαξε άρδην υπέρ της την κατάσταση.

Πώς να είναι, άραγε, το “success story” στ’ αγγλικά;

Α, ναι: success story…ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ