ΔΙΕΘΝΗ

Εκτός από το AstraZeneca και άλλο εμβόλιο με σοβαρές παρενέργειες!

 

Μέχρι τώρα το θεωρούσαμε ασφαλές…

Η AstraZeneca έχει πρωταγωνιστήσει τον τελευταίο καιρό σε σοβαρά περιστατικά παρενεργειών μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού, με την υπόθεση της 44χρονης στην Κρήτη να «παγώνει» άπαντες, αλλά δεν είναι και η μόνη εταιρεία, που σημειώνει τέτοιες περιπτώσεις, εγείροντας ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον τρία περιστατικά σπάνιας διαταραχής που επηρεάζει την ικανότητα του αίματος να πήξει έχουν καταγραφεί σε εμβολιασμένους με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού στη Γαλλία και διερευνώνται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τα κρούσματα αιμορροφιλίας ήταν όλα σε άτομα άνω των 75 ετών, ανέφερε η Υπηρεσία Φαρμάκων ANSM.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι πρώτες του είδους στη χώρα που ενδεχομένως να συνδέονται με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή στην πρόσφατη έκθεση φαρμακοεπαγρύπνησης.

«Αυτή η πολύ σπάνια επίδραση δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη σχέση οφέλους/ κινδύνου του εμβολίου», πρόσθεσε ο οργανισμός. Μέχρι τις 13 Μαΐου, περίπου 20.964.000 δόσεις του εν λόγω εμβολίου είχαν χορηγηθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα άτομα με αιμορροφιλία έχουν ανεπαρκείς πρωτεΐνες πήξης αίματος, οι οποίες συνδυάζονται με τα αιμοπετάλια για να πήξουν το αίμα. Οι αιμορροφιλικοί λοιπόν μπορεί να αιμορραγούν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Η συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής στον γενικό πληθυσμό είναι εξαιρετικά σπάνια, με μόνο 1-1,5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο άτομα ετησίως, ανέφεραν Γάλλοι αξιωματούχοι υγείας.

Η αιμορροφιλία δεν έχει αναφερθεί ως παρενέργεια του εμβολίου της Pfizer από τους ρυθμιστές φαρμάκων που το έχουν εγκρίνει.

Ωστόσο, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβουλεύει τους παραλήπτες να ενημερώσουν έναν γιατρό πριν από τον εμβολιασμό τους εάν έχουν διαταραχή αιμορραγίας.

Επίσης, σπάνιες περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων έχουν καταγραφεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ μικρού αριθμού περιπτώσεων αναφυλαξίας, δήλωσε ο ρυθμιστής φαρμάκων της ΕΕ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων).

 

Ανησυχία και για περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δήλωσε, επίσης, ότι εξετάζει έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων καρδιακής φλεγμονής σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer, αν και δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα. Η Pfizer είπε ότι δεν έχει παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό των περιστατικών από το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Ο συντονιστής για την αντίδραση του Ισραήλ στην πανδημία, Ναχμάν Ας, δήλωσε ότι μια προκαταρκτική μελέτη έδειξε «δεκάδες περιστατικά» μυοκαρδίτιδας που σημειώθηκαν σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση.

Ο κ. Ας είπε ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό ήταν ασυνήθιστα υψηλό και αν συνδέεται με το εμβόλιο. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε άτομα έως 30 ετών.

«Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει επί του παρόντος εάν υπάρχει υπερβολική νοσηρότητα (ποσοστό νόσου) και αν μπορεί να αποδοθεί στα εμβόλια», δήλωσε.

Μιλώντας στο ριαδιόφωνο χαρακτήρισε τα περιστατικά ως «ερωτηματικό» και τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη εξαγάγει συμπεράσματα.

Προειδοποίησε ωστόσο πως θα είναι δύσκολο να συνδεθούν άμεσα με το εμβόλιο επειδή η μυοκαρδίτιδα, μια πάθηση που συχνά εξαφανίζεται χωρίς επιπλοκές, μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ιών και ένας παρόμοιος αριθμός περιπτώσεων αναφέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η Pfizer, που ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με την επανεξέταση, δήλωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για να επανεξετάσει τα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο.

Η εταιρεία είπε ότι «γνωρίζει τις ισραηλινές παρατηρήσεις μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν κυρίως σε έναν πληθυσμό νεαρών ανδρών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19».

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ελέγχονται τακτικά και διεξοδικά και δεν έχουμε παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό μυοκαρδίτιδας από αυτό που θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό. Δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σύνδεσμος με το εμβόλιο », δήλωσε η εταιρεία.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία προς το παρόν για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η μυοκαρδίτιδα είναι ένας κίνδυνος που σχετίζεται με τη χρήση του εμβολίου Pfizer / BNT COVID-19».

Το Ισραήλ υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης στην εμβολιαστική εκστρατεία, με σχεδόν το 60% πληθυσμού του να έχει λάβει το εμβόλιο Pfizer. Η εθνική της βάση δεδομένων έχει ήδη δείξει ότι το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη των συμπτωμάτων και της σοβαρής ασθένειας που σχετίζεται με την COVID-19.

Από τον Ιανουάριο, λίγο μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολίων, οι καθημερινές λοιμώξεις μειώθηκαν από την κορυφή των 10.000 σε μόλις 129 πριν από το Σαββατοκύριακο.

Ο Ναντάβ Νταβίντοβιτς, διευθυντής του ινστιτούτου δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, δήλωσε ότι ακόμη και εάν υπάρξει σύνδεση με τη μυοκαρδίτιδα και το εμβόλιο, δεν φαίνεται οι παρενέργειες να είναι τόσο σοβαρές ώστε να σταματήσει η χορήγησή του.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ