ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» στο Βήμα Δωδεκανήσου «Η επιβολή lockdown αποδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης να λειτουργήσει προληπτικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί στην συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η επιβολή lockdown αποδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης να λειτουργήσει προληπτικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας» όπως λέει, ενώ για τα «μέτρα ενίσχυσης» που δίδονται σε εργαζόμενους και επαγγελματίες, δηλώνει ότι «συνιστούν άλλη μία κυβερνητική απάτη».

Για το εμβόλιο πάντως, ο Κυριάκος Βελόπουλος λέει «Σε καμία περίπτωση το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό».

 

-Κύριε πρόεδρε, πώς σχολιάζετε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού; Τι θα έπρεπε να γίνει από υγειονομικής άποψης;

 

Δουλειά της αντιπολίτευσης ειδικά σε περιόδους εθνικής κρίσης, είναι να συμβάλει με ουσιαστικές προτάσεις στην συνολική προσπάθεια. Διότι ξέρετε αυτές οι κρίσεις αφορούν ολόκληρο το έθνος και δεν είναι πεδίο για πολιτικαντισμούς και άγρα ψήφων.

Από την έναρξη της πανδημίας λοιπόν, είχα κάνει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις, άμεσα εφαρμόσιμες, που τις είδα στην συνέχεια να εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία σε άλλες χώρες. Και αυτές οι προτάσεις ήταν αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε από τις αρμόδιες επιτροπές της Ελληνικής Λύσης, από διακεκριμένους γιατρούς και επιστήμονες του κόμματος. Αλίμονο εάν σε αυτή τη συγκυρία ο πολιτικός υποκαταστήσει τον επιστήμονα! Όπως ακούσαμε συγκεκριμένη καταγγελία από λοιμωξιολόγο, ότι υπήρχε «πολιτικό φίλτρο» στις επιστημονικές απόψεις! Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα λάθη και αυτά πληρώνουμε σήμερα.

Ο λοιμωξιολόγος θα πρέπει να δίνει τις κατευθύνσεις και ο πολιτικός να παίρνει τις αποφάσεις βάσει αυτών των κατευθύνσεων και όχι το αντίθετο. Αυτή είναι η χρήστη διαχείριση μίας πανδημίας. Αυτό λοιπόν ήταν το κύριο λάθος της κυβέρνησης. Έβαλε «πολιτικό φίλτρο» στους επιστήμονες, προέβαλε μόνο τους επιστήμονες που βόλευαν το κυβερνητικό αφήγημα, σήμανε σιωπητήριο στις αντίθετες επιστημονικές απόψεις με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα.

Ο επιστήμονας που χρησιμοποιείται πολιτικά ή  επιχειρηματικά, διότι δυστυχώς έχουμε κι αυτά τα φαινόμενα, παύει να είναι επιστήμονας και μετατρέπεται σε «όργανο» εξυπηρέτησης πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Άρα, δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, την δημόσια υγεία, αλλά υποκύπτει σε αυτούς που τον «στρατολογούν».

Εμείς λοιπόν κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις από τον Μάρτιο και όχι κατόπιν εορτής.

Η πρώτη πρόταση ήταν τεστ, τεστ και πάλι τεστ. Η βασική αρχή της πολιτικής που εισηγηθήκαμε, ήταν η διενέργεια μαζικών τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. Έτσι, θα είχαμε μία ξεκάθαρη εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου και θα παίρναμε συγκεκριμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις. Θα περνάμε μέτρα εκεί που έπρεπε και όχι οριζόντια μέτρα που αποδείχτηκαν ανεπαρκή και καταστροφικά.

Αντίθετα, η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα τεστ, ακολούθησε μια πολιτική αποτρεπτική ακόμα και για τον πολίτη να πάει να κάνει τεστ, πόσοι συμπολίτες μας στα αλήθεια μπορούσαν να δώσουν 120 € σε ένα ιδιωτικό κέντρο για να κάνουν το τεστ; Και το έκαναν δυστυχώς για πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας. Διότι λιγότερα τεστ σημαίνει λιγότερα κρούσματα, οπότε η κυβέρνηση μπορούσε να πανηγυρίζει ότι δήθεν αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία, την στιγμή που λόγω του αριθμού των τεστ δεν είχαμε πραγματική εικόνα για την πανδημία! Πολιτική επικοινωνίας δηλαδή και όχι ουσίας.

Την ίδια στιγμή, επέβαλε οριζόντια μέτρα αναστολής της επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας των Ελλήνων, τα οποία οδήγησαν στον εκτροχιασμό της οικονομίας και την καταστροφή της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων.

Το επόμενο καταστροφικό και ολέθριο λάθος ήταν το άνοιγμα των συνόρων. Είχα προειδοποιήσει έγκαιρα ότι το άνοιγμα των συνόρων χωρίς αυστηρούς όρους και τεστ σε κάθε εισερχόμενο θα ισοδυναμούσε με καταστροφή. Και το είχα τεκμηρίωση όχι μόνο επιστημονικά αλλά και χρηματοοικονομικά. Τα όποια έσοδα θα είχαμε από τον τουρισμό, θα τα πληρώναμε πολλαπλάσια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που θα επέφερε ένα τέτοιο άνοιγμα. Δυστυχώς δικαιώθηκα.

Η κυβέρνηση υπέκυψε στον εκβιασμό των Γερμανών Tour Operators και άνοιξε τα σύνορα χωρίς όρους.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς εισέρρευσαν στη χώρα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 16,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ενώ το κόστος αντιμετώπισης της έξαρσης της πανδημίας αγγίζει τα 5 δις Ευρώ! Δηλαδή θέσαμε τις ζωές των Ελλήνων σε κίνδυνο για ένα υποτιθέμενο οικονομικό όφελος, το οποίο όμως εξελίχθηκε σε τεράστια ζημιά! Και έρχεται σήμερα ο μεγαλύτερος Γερμανός tour operator για να ανακοινώσει ότι δεν θα πληρώσει τους Έλληνες επιτηδευματίες του τουρισμού! Και εδώ δεν έχουμε ούτε μία παραίτηση.

Αντίθετα, χώρες όπως η Ταϊλάνδη που είναι κι αυτή τουριστική χώρα, ακολούθησε το μοντέλο που είχα προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση και αντιμετώπισε την πανδημία με μεγάλη επιτυχία.

Λάθη λοιπόν επί λαθών.

Τρίτη περίπτωση το έλλειμμα με τις ΜΕΘ. Από τον Μάρτιο φώναζα ότι πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις ΜΕΘ Μαζί φυσικά με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό για να λειτουργήσουν. Διότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι οι ΜΕΘ δεν είναι «κρεβάτια», αλλά υγειονομικές δομές που χωρίς το ανάλογο προσωπικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν!

Η κυβέρνηση λοιπόν τότε έκανε λόγο για «πεταμένα λεφτά»! Περιορίστηκε σε επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς για την δήθεν επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας την άνοιξη και ενώ είχε όλο το χρόνο να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν έκανε τίποτα.

Και έρχεται τώρα να μας πει μέσω δηλώσεων κορυφαίων υπουργών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι περισσότερες ΜΕΘ ισοδυναμούν με περισσότερους θανάτους!

Η αλήθεια είναι ότι περισσότερες ΜΕΘ ισοδυναμούν με λιγότερους θανάτους, και μικρότερη ανάγκη για επιβολή οριζόντιων μέτρων αναστολής και απαγόρευσης. Με απλά λόγια, τα λεφτά που θα κόστιζαν οι επιπλέον ΜΕΘ θα επέστρεφαν πίσω πολλαπλάσια από την αποτροπή των λοκντάουν. Δηλαδή το πλήρες κόστος λειτουργίας μιας ΜΕΘ είναι 15,000 ευρώ τον μήνα, όταν το λοκντάουν μας κοστίζει 3,3 δις ευρώ, μόνο για τα μέτρα στήριξης!

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και Γερμανία το Μάρτιο του 2020 έδωσε εντολή να διπλασιαστούν οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Διότι γνώριζε πως εκτός από την διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, οι πολλές ΜΕΘ μειώνουν την ανάγκη για λοκντάουν. Αυτό λοιπόν που πρότεινα εγώ για την Ελλάδα, το εφάρμοσε η Γερμανία με μεγάλη επιτυχία όπως αποδεικνύεται.

Τέλος, το άνοιγμα των βορείων συνόρων για να μπορούν να εισέλθουν αλλοδαποί εργάτες ήταν ένα έγκλημα για το οποίο επίσης είχα προειδοποιήσει. Η Βόρεια Ελλάδα πλήρωσε και πληρώνει βαρύτατο τίμημα γι’ αυτό το έγκλημα για το οποίο είναι βέβαιον ότι θα αναζητηθούν ευθύνες. Πλέον ακόμα και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι κύρια αιτία για τον εφιάλτη που ζει η Βόρειος Ελλάδα ήταν η εισροή αλλοδαπών εργατών που μάλιστα προσκόμιζαν και πλαστό τεστ κορονοϊού για να εισέλθουν στην χώρα.

Όταν ζητούσα να σφραγιστούν τα σύνορα της χώρας, με χαρακτήριζαν «ρατσιστή» και υποστήριζαν ότι οι λαθρομετανάστες θα «μπόλιαζαν» την κοινωνία. Εντέλει την μπόλιασαν με κορονοϊό. Για αυτό να είναι σίγουροι ότι θα λογοδοτήσουν.

 

-Όσον αφορά τα μέτρα ενίσχυσης που εξαγγέλλονται συνεχώς, είναι αρκετά για την κοινωνία, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και φυσικά για τους επαγγελματίες;

 

Τα «μέτρα ενίσχυσης» συνιστούν άλλη μία κυβερνητική απάτη. Απόδειξη τα χιλιάδες λουκέτα, η αύξηση της ανεργίας, η φτωχοποίηση της κοινωνίας. Όταν 7 στις 10 οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στην πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, τα μέτρα ενίσχυσης ισοδυναμούν με μέτρα καταστροφής. Δεν μπορεί άλλες χώρες να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους με ποσοστό ακόμα και 70% επί των αντίστοιχων εισοδημάτων τους προ της απαγόρευσης δραστηριότητας και εδώ να μοιράζουμε επιδόματα «σοβιετίας». Ποιά οικογένεια μπορεί να επιβιώσει με 400 ευρώ;

Αντί να στηρίξουν την πρωτογενή παραγωγή, να επιβάλουν εθνικό προστατευτισμό, να λειτουργήσουν με οικονομικό πατριωτισμό, κάνουν ακριβώς τα αντίθετα. Για να καταλάβετε πόσο ανίκανοι και επικίνδυνοι είναι, το πρώτο εννιάμηνο εισάγαμε από την Τουρκία ψάρια αξίας 50 εκ. Ευρώ και εδώ απαγορεύουμε το ψάρεμα!

Την ίδια στιγμή που επιστήμονες παγκοσμίως κάνουν λόγο για επισιτιστική κρίση λόγω πανδημίας, εμείς επιδοτούμε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανεμογεννήτριες, οι οποίες παράγουν μηδενικές θέσεις εργασίας! Και φυσικά όλες αυτές οι επιδοτήσεις επιστρέφουν στην Γερμανία ως έσοδο, διότι οι ανεμογεννήτριες κατασκευάζονται εκεί. Λάθη επί λαθών.

 

-Τελικά τα lockdown βοηθούν στην οικονομία και στην κοινωνία με τις συνθήκες που ζούμε;

 

Οι οριζόντιες απαγορεύσεις της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία, από αυτή που υποτίθεται ότι προλαμβάνουν. Η επιβολή lockdown αποδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης να λειτουργήσει προληπτικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το lockdown δεν υποδηλώνει «κυβερνητική αποφασιστικότητα» αλλά κυβερνητική ανικανότητα.

 

-Το εμβόλιο θα βοηθήσει κατά την γνώμη σας; Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά όποιος δεν το κάνει δεν θα μπορεί να ταξιδέψει!

 

Αυτή τη στιγμή, συζητάμε, βγάζουμε συμπεράσματα και ακόμα χειρότερα, παραγγέλνουμε ένα εμβόλιο που πρακτικά δεν υπάρχει! Κανένα εμβόλιο αυτή τη στιγμή δεν έχει πάρει έγκριση για να κυκλοφορήσει στην ΕΕ. Όταν και εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο, η δική μου πρόταση είναι να το κάνουν πρώτα 100 πολιτικοί και δημοσιογράφοι, να εισέλθουν σε έναν χώρο όπου υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και εάν μετά από 14 μέρες δεν έχουν νοσήσει, να το προτείνουμε και στους πολίτες.

Σε καμία περίπτωση το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Οποιοσδήποτε εκβιασμός για να υποχρεωθούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, είναι παράνομος, αντιδημοκρατικός και αντιτίθεται στην βασική αρχή της συναίνεσης. Η αρχή του «εμείς ορίζουμε το σώμα μας» πρέπει να ισχύει σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο εκεί που βολεύει κάποιους.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ