ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Α. Φραγκάκης: Όνειρο μου να μένουν τα αυτοκίνητα στην Κάμειρο Σκάλα της Ρόδου και να έρχονται οι τουρίστες χωρίς αυτά στο νησί

 

 

Ηλεκτροκίνηση στη Χάλκη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ποιοτικός τουρισμός οι στόχοι του δημάρχου

Να γίνει πράσινος προορισμός η Χάλκη με μόνο τα απαραίτητα οχήματα και αυτά να κινούνται με ηλεκτρισμό και όχι με συμβατικά καύσιμα οραματίζεται ο δήμαρχος Χάλκης κ. Άγγελος Φραγκάκης. Επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην αξιοποίηση του νερού.

Σε συνέντευξή του ο κ. Φραγκάκης μίλησε για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και τα ζητήματα που έθεσε στους υπουργούς.

Όσο για τον τουρισμό  τόνισε πως η Χάλκη προσελκύει εσωτερικό τουρισμό. Όσο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού δυσκολεύονται πολύ να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στη συνέντευξή του ο κ. Φραγκάκης τόνισε τα ακόλουθα:

Ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχατε με τον υπουργό Εσωτερικών;

Σας θυμίζω πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Θέλουμε να  υπάρξει πρόβλεψη που αφορά τα μικρά νησιά που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν έργα υποδομής και να αναβαθμιστεί η ποιότητας ζωής στα μικρά νησιά.

Έχει περιληφθεί η Χάλκη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Υπήρχε από τη προηγούμενη κυβέρνηση το πρόγραμμα Φιλόδημος 1 και Φιλόδημος 2 . Σε αυτά είχαν κατατεθεί προτάσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Αυτές προσδοκούμε να μεταφερθούν στο νέο πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά τα νέα έργα;

Προσδοκούμε να ενταχθούν και νέα έργα αλλά δεν έχουμε καταθέσει ακόμη προτάσεις  γιατί υπάρχει ανεπάρκεια σε ότι αφορά τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Ποια ζητήματα θέσατε στην υφυπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη;

Η συζήτηση με τη κ.  Ζαχαράκη εστιάστηκε περισσότερο στην πρόβλεψη παρά στην άμεση παρέμβαση. Είδαμε πως υπάρχουν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό . Ανέφερα πως αν θέλει η κυβέρνηση  να κατοικούνται τα νησιά θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους ήρωες κατοίκους.  Πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στη στελέχωση των  σχολείων που λειτουργούν στα μικρά νησιά και μετά να ασχολούνται με τα μεγαλύτερα.

Είναι διατεθειμένη να δώσει λύση;

Έχει ψηφιστεί η διπλή μοριοδότηση για τα μικρά νησιά. Ίσως όμως θα μπορούσαμε να δοθούν  από την πολιτεία και οικονομικά κίνητρα .Το είδε θετικά και τόνισε πως θα πρέπει  να γίνει επεξεργασία ώστε το θέμα να φθάσει στα αρμόδια υπουργεία και να υλοποιηθεί.

Ποιες οι παρεμβάσεις σας για να καλυφθούν οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας;

Με επιστολή που έστειλα στον κ. Κικίλια ζήτησα να στελεχωθεί το Πολυδύναμο ιατρείο της Χάλκης με δεύτερο αγροτικό ιατρό.  Είναι ανάγκη να υπάρχει και δεύτερος γιατρός για να καλύπτονται οι ανάγκες. Δεν έχω ακόμη κάποια απάντηση. Αν φθάσει το θέμα στο γραφείο του υπουργού μπορεί να το δει θετικά πιστεύω.

Στον τομέα του τουρισμού ποια παρέμβαση σκοπεύετε να κάνετε;

Είμαστε το πιο κοντινό νησί στη Ρόδο δεχόμαστε πολλές επισκέπτες τα διήμερα και τριήμερα. Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε κάποια κενά των αφίξεων από το εξωτερικό.Έχουμε κάνει συζητήσεις με τους επιχειρηματίες εδώ  για την κατάσταση. Είναι και δύσκολο να εφαρμοσθούν τα  πρωτόκολλα από τα μικρά καταλύματα γιατί  είναι  και μεγάλο το κόστος.  Επιπλέον αν υπάρξει κρούσμα πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση και όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται. Για το λόγο αυτό οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι συγκρατημένοι. Θεωρούν πως είναι μεγάλο ρίσκο να μπουν στη διαδικασία να ανοίξουν και να δεχθούν κόσμο από το εξωτερικό .

Ποια θέματα συζητήσατε με την γενική γραμματέα περιβάλλοντος κ. Σδούκου ;

Συζητήσαμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση που είναι οι τομείς με τους οποίους ασχολείται.  Στόχος είναι να κινηθεί το νησί προς την ηλεκτροκίνηση. Κάναμε συζήτηση στο πως μπορούμε να κατευθύνουμε τους κατοίκους  στην απόσυρση των αυτοκινήτων που κινούνται με βενζίνη και τι κίνητρα μπορεί να δώσει το υπουργείο.  Συζητήσαμε και για το πως τα αυτοκίνητα του δήμου μπορούν να γίνουν ηλεκτροκίνητα.  Είναι εφικτά όλα αυτά αλλά θέλουμε και τη στήριξη της πολιτείας ώστε να δοθούν κίνητρα . Μου είπαν πως είμαι ο πρώτος δήμαρχος που δίνει προτεραιότητα σε αυτό. Όνειρο μου είναι να γίνει πράξη αυτό γιατί η Χάλκη διαθέτει τις προϋποθέσεις. Στόχος μου να μένουν τα αυτοκίνητα στη Ρόδο και η κίνηση στη Χάλκη να γίνεται με ηλεκτρικά οχήματα.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ