OIKONOMIA

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ακόμη μία ευκαιρία έως το τέλος του χρόνου για την αποκάλυψή τους

Οι μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των τετραγωνικών που δηλώνοντας στην Εφορία και το Ε9 και σε αυτά που δηλώνονται στου Δήμους είναι κοινό μυστικό. Ένα χρόνο πριν έκλεισε η εφαρμογή, σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν την ευκαιρία να μπουν στην αρχική ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά με ευνοϊκούς όρους.

Όσοι λοιπόν δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση της εφορίας ή διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που έχουν δηλώσει στους Δήμους, θα έχουν στο εξής και μέχρι το τέλος του έτους, μία ακόμη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Προσφέρεται η δυνατότητα να εμφανίσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους ΟΤΑ. Το «πέναλτι» περιορίζεται στο 20%.

Να σημειωθεί ότι η σχετική πλατφόρμα που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου άνοιξε το περασμένο Σάββατο. Η δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων προς τους ΟΤΑ είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr/ και θα δέχεται ηλεκτρονικά δηλώσεις, που θα αφορούν στον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εκκρεμότητες με τους Δήμους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 1. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες ακινήτων:
 • Απαλλάσσονται πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν το 2020.
 • Θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.
 1. Ο «λογαριασμός» των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.
 2. Για να ξετυλίξουν το κουβάρι των ξεχασμένων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσουν 16 βήματα:
 • Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω username και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.
 • Δημιουργία νέας δήλωσης. Για τη δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσετε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων σας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.
 • Επιλέγετε αν η δήλωσή σας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα.
 • Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνηταή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.
 • Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχει ο ιδιοκτήτης στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
 • Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσθέσει ακίνητο χωρίς αριθμό παροχής πατώντας το κουμπί «Εισαγωγή στη Δήλωση». Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.
 • Είναι δυνατή η δήλωση βοηθητικών χώρων (αποθήκες, πάρκινγκ) που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι. Θα πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός της κοινόχρηστης παροχής και τα τετραγωνικά μέτρα του αποθηκευτικού χώρου.
 • Επιλέγετε τον δήμο που απευθύνετε η δήλωσή σας.
 • Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητα σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο δήμο. Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.
 • Πατάτε «Εισαγωγή στη δήλωση» για να εισαγάγετε το ακίνητο στη δήλωση. Σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητο, κάνετε «Δημιουργία ακινήτου».
 • Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωση 3 πεδία:

α) Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9. Σημειώστε ότι στο σύστημα εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων από την εφαρμογή «Δηλώσεις Ε9/ΕΝΦΙΑ» όπως αυτά απεικονίζονται στην Περιουσιακή Κατάσταση.

β) Τη δήλωση.

γ) Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στον ΔΕΔΔΗΕ μαζί με τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

 • Συμπληρώνετε τα πραγματικά τ.μ. στη δήλωση στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη.
 • Εφόσον συμπληρώσετε τη δήλωση, πρέπει να εισαγάγετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, για να μπορέσετε να ενημερωθείτε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσης από τον υπάλληλο του δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό – υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα δύο νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θελήσει να επικοινωνήσει μαζί σας.
 • Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωση δεν υποβάλλεται αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσατε. Αν θέλετε να την επεξεργαστείτε, πατήστε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιείτε όποιο πεδίο επιθυμείτε (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψετε στις Δηλώσεις, θα δείτε πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορείτε και πάλι να τροποποιήσετε με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά).
 • Στο «Ιστορικό Δήλωσης», βλέπετε όλο το ιστορικό της δήλωσης που περιλαμβάνει την καταχώριση και κάθε τροποποίηση που κάνατε.
 • Αν είστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλετε, πατάτε το κουμπί «Υποβολή».
 1. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα  ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.  Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
 2. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.
 3. Για τα κτίσματα εκτός σχεδίου θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.
 4. Όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμαως ηλεκτροδοτούμενους.
 5. Οι πιλοτές δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

newsit
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ