ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης για καύσιμα: Η μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θα φαίνεται πάντα στις αντλίες

Για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και τα μέτρα που έχει πάρει και θα πάρει η κυβέρνηση μίλησε ο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και τους ελέγχους που κάνουμε θα έχουμε πάντα τη μείωση της τιμής του βαρελιού πετρελαίου, όλη η αγορά του καυσίμων έχει πλαφόν στο κέρδος».

«Συνεχείς οι έλεγχοι για το πλαφόν κέρδους, θα φαίνεται πάντα η μείωση της τιμής του βαρελιού»

Ο υπουργός σημείωσε ότι «από την ώρα που θεσπίστηκε ανώτατο πλαφόν κέρδους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων και γίνονται συνεχείς έλεγχοι, είναι αδύνατον η πτώση της τιμής του διυλιστηρίου να μην περάσει στο πρατήριο. Επίσης είναι αδύνατον, πρόσθεσε, επειδή ο έλεγχος ξεκινάει από το διυλιστήριο, αυτό να μην μειώσει αμέσως την τιμή από την τιμή αγοράς του αργού πετρελαίου που κάνει για να διυλίσει και να πουλήσει μετά καύσιμα.

Ελέγχουμε λοιπόν από την ώρα της εισαγωγής του πετρελαίου μέχρι την ώρα που φτάνουν τα καύσιμα στο πρατήριο.

Με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και τους ελέγχους  που κάνουμε θα έχουμε πάντα τη μείωση της τιμής του βαρελιού. Όλη η αγορά του καυσίμου έχει πλαφόν στο κέρδος, τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η τιμή του πετρελαίου Μπρέντ είναι σημαντικά χαμηλότερη απ’ ότι την προηγουμένη εβδομάδα».

Ο ίδιος διατύπωσε την ελπίδα ότι αν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία θα έχουμε και περαιτέρω μείωση.

«Πόλεμος και οικονομία επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία»

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι ο κόσμος υποφέρει από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς έχουμε πόλεμο. Είναι κάτι, θα το καταλάβουμε, έχουμε πόλεμο, τον ζούμε και ο πόλεμος φέρνει δεινά.

Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε την διπλή ατυχία ο πόλεμος να γίνει με την πανδημία ταυτόχρονα. Αυτό επηρεάζει τη ζωή μας η κυβέρνηση και λαμβάνει και θα λάβει και όσο περισσότερα μέτρα γίνεται  για να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας που υποφέρουν».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως πριν τον πόλεμο είχαμε την πανδημία, δεν είχαμε ηρεμία και αυτή είχε διατάραξει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα πολύ, με το ταυτόχρονο άνοιγμα και το ταυτόχρονο κλείσιμο όλων των οικονομιών. Ως προς την ενέργεια όμως πιστεύω ότι είχε αρχίσει να αυξάνεται η τιμή της από το Νοέμβριο μήνα με τις ειδήσεις της επικείμενης εισβολής.

«Όχι στη διατίμηση στα καύσιμα»

Σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης, δεν μπορεί να επιβληθεί διατίμηση στα καύσιμα καθώς είναι εισαγόμενο προϊόν και τόνισε ότι θα συνεχιστεί οριζόντια η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και ο αρμόδιος υπουργός  θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι και ως προς την στήριξη του κράτους υπάρχουν όρια. Επισήμανε δε ότι οι τιμές στην χώρα μας ανεβαίνουν όπως ανεβαίνουν σε όλο τον κόσμο καθώς η Ελλάδα αποτελεί ένα κρίκο μίας παγκόσμια αλυσίδας.

«Μεγάλα οφέλη από την επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία»

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Σαουδική Αραβία, επικεφαλής κλιμακίου υπουργών και επιχειρηματιών, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήταν μια αποστολή από την οποία η Ελλάδα θα έχει πολύ μεγάλα οφέλη και τόνισε ότι κλείστηκαν συμβόλαια και συμφωνίες για το μέλλον και τον Μάιο θα υπάρχει συνέχεια, με την επίσκεψη στην Ελλάδα, επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία.

Προανήγγειλε δε νέα επιχειρηματική αποστολή σε δύο εβδομάδες στο Ντουμπάι για να κάνουμε και εκεί εξαγωγές και επιχειρηματικά συμβόλαια,  όπως είπε  ο υπουργός,  και σημείωσε ότι η «Ελλάδα της εξωστρέφειας είναι αυτή που θα μας βγάλει από την κρίση» και αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για να τονώσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

newsit

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ