ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ζητώ και εγώ συγνώμη»

Άδωνις Γεωργιάδης: Την πρώτη εμφάνιση μετά την περιπέτεια του με τον κορονοιό, έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος φυσικά και αναφέρθηκε σε όσα συμβαίνουν αυτήν την στιγμή στην χώρα μας. Μίλησε για τις δύσκολες ημέρες που περνά εξαιτίας των πυρκαγιών και ζήτησε και εκείνος εκ μέρους του συγγνώμη.

Πιο αναλυτικά ο Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους που βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα. Να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να εκκενώνουν τις περιοχές τους.

Ερωτηθείς σχετικά αν ζητεί κι αυτός συγγνώμη όπως ο πρωθυπουργός για τα όποια θέματα διαχείρισης ανέκυψαν στη διάρκεια των πυρκαγιών, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «Σε κάθε μεγάλη ζημιά που παθαίνει μια χώρα. Η κυβέρνηση έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη και την όποια ευθύνη των λανθασμένων χειρισμών. Ζήτω και εγώ συγγνώμη ως μέλος της κυβέρνησης από τους συμπολίτες».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ζητώ και εγώ συγνώμη»

«Το μείζον είναι να μην θρηνήσουμε ανθρωπινές ζωές… Tωρα προέχει η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής όλα τα υλικά αγαθά που θα καταστραφούν, όλα θα φτιάξουν» διαβεβαίωσε.

«Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αδιάφορη ή απροετοίμαστη. Τι λάθος έγινε, γιατί προφανώς λάθος έγινε για να φύγει κάπου η φωτιά στο επιχειρησιακό σκέλος. Στην πορεία θα το δούμε όταν τελειώσει η μάχη. Δεν είναι τώρα η ώρα της αλληλοκατηγορίας» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Επικαλούμενος εξάλλου άρθρο του πρακτορείου Bloomberg για τις αμερικανικές πυρκαγιές, τόνισε ότι το θέμα δεν είναι να φεύγεις όταν πιάνει φωτιά, άλλα πριν πιάσει φωτιά.

«Δεν ξέρω αν κάποιος από εμάς θα ήθελε να κάνει τη δουλειά που κάνει ο Νίκος ο Χαρδαλιάς αυτή την περίοδο. Παρά πολύ δύσκολη δουλειά. Δεν είδα έναν άνθρωπο αδιάφορο, απών να κάθεται περνά καλά και αφήνει τους άλλους να φλέγονται. Είναι24ωρες στο πόδι είναι με τους συνεργάτες του, την πυροσβεστική και την ΕΛΑΣ. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέχεια δηλώσεων του Άδωνι Γεωργιάδη

Απαντώντας εξάλλου στον Παύλο Πολάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «θέλω να πολεμήσουμε τη συνωμοσιολογία που αναπτύσσεται ότι δήθεν τις φωτιές τις βάλαμε για τις ανεμογεννήτριες. Είναι η μόνη επένδυση που μπορεί να φτιαχτεί σε ένα δάσος νόμιμα δεν χρειάζεται κανένας επιχειρηματίας που θέλει να φτιάξει ανεμογεννήτρια να κάψει το δάσος».

Δεν υπάρχει, συνέχισε, κανένα αδειοδοτημένο αιολικό που δεν έχει πάρει άδεια διέλευσης. Αντιθέτως οι δρόμοι που φτιάνονται χρησιμεύουν μετά για την πυρασφάλεια του δάσους μακάρι να είχαμε περισσότερους. «Δεν υπάρχει εδώ συνωμοσία, έχουνε ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο».

Άδωνις Γεωργιάδης: Τόνισε τα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Όπως τόνισε ο υπουργός, «την επόμενη Τετάρτη 18 Αυγούστου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα (arogi.gov.gr). Με δήλωσή σου θα μπαίνεις και θα κάνεις την αίτηση και θα παίρνεις αμέσως τα πρώτα χρήματα αμέσως για να μπορείς να ξεκινήσεις τη δουλειά σου. Απλή διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία μέσω της πλατφόρμας σε λίγες μέρες. Εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση. Eιδικά για τους δήμους του νομού Ευβοίας Ιστιαίας – Μαντουδίου που έπαθαν εξαιρετική ζημιά, θα ισχύουν τα μέτρα οριζόντια».

«Θα διαγράψουμε όλα τα χρέη από τα προγράμματα Εξοικονομώ, 5 με 6.000 ευρώ στον καθένα. Θα τούς παγώσουμε τα δάνεια ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικά που έχουμε δώσεις για 6 μήνες. Και θα φτιάξουμε ειδικά εγγυοδοτικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις πυρόπληκτες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ