ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αεροπορικές: Ποιο θα πληρώσει τα «σπασμένα» της πανδημίας; – Σενάριο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων κατά 50% και μείωσης των θέσεων

 

Φωτογραφία αρχείου

Καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών προσπαθεί να ατενίσει το μέλλον με το πέρας του Κορωνοϊού, οι αεροπορικές εταιρίες θα έρθουν αντιμέτωπες με το κόστος της κρίσης, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο επιβάτης.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), Alexandre de Juniac, αναφέρει ότι υπάρχουν 2 νέοι ορισμοί στο λεξιλόγιο του κλάδου. Ο πρώτος είναι η λέξη «αποσυμπύκνωση» και δεύτερος η λέξη «εξουδετέρωση».

Ο όρος «αποσυμπύκνωση» αναφέρεται στο γεγονός, ότι θα μειωθεί ο αριθμός των επιβατών στα αεροσκάφη προκειμένου να διατηρηθεί η απαραίτητη απόσταση και η «εξουδετέρωση» δηλώνει τις θέσεις που θα πρέπει να μείνουν κενές.

Εάν πάρουμε για παράδειγμα ένα αεροσκάφος της Ryanair, το οποίο κατά μέσο όρο εξυπηρετεί 189 επιβάτες, και «αφαιρέσουμε» τις μεσαίες θέσεις, τότε θα μπορούν να επιβιβαστούν σε αυτό μόνο 129 άτομα.

Ο Alexandre de Juniac σχολιάζει, ότι εάν εφαρμοστεί αυτό το νέο πρότυπο, τότε θα αλλάξει άρδην το επιχειρησιακό μοντέλο των αεροπορικών εταιριών που πραγματοποιούν δρομολόγια μικρών αποστάσεων.

Στο σενάριο αυτό οι αεροπορικές εταιρίες θα μειώσουν τον αριθμό των επιβατών τους με αποτέλεσμα οι τιμές των εισιτηρίων να αυξηθούν κατά 50%. Βέβαια, το ποσοστό της αύξησης των τιμών θα κινηθεί ανάλογα με τη ζήτηση και την προσφορά για πτήσεις. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αεροπορικές θα μειώσουν την προσφορά στις θέσεις, προκειμένου να επιτύχουν μια αργή ανάπτυξη.

Στις ΗΠΑ οι Alaska Airlines έχουν ήδη εφαρμόσει μια παραλλαγή της «αποσυμπύκνωσης» αφήνοντας κενές τις μεσαίες θέσεις στα μεγάλα αεροσκάφη και τις θέσεις των διαδρόμων στα μικρά. Η αεροπορική παρέχει τη δυνατότητα αποζημίωσης  ή αλλαγής της κράτησης σε περίπτωση που ο επιβάτης αισθανθεί άβολα λόγω της απόστασης.

H βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ξεκαθαρίζει, ότι οι τουαλέτες των αεροσκαφών θα πρέπει να απολυμαίνονται μετά από 10 χρήσεις. Επίσης, οι αεροπορικές δε θα μπορούν να πωλούν τις 3 τελευταίες σειρές θέσεων στις διεθνείς πτήσεις, οι οποίες θα λειτουργούν ως «περιοχή καραντίνας για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια τις πτήσης». Επιπλέον, οι τουαλέτες στη δεξιά πλευρά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από όσους βρίσκονται σε καραντίνα και ένας αεροσυνοδός θα επιβλέπει τους πελάτες, που είναι σε καραντίνα, χωρίς να μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλη μέλη του πληρώματος.

Aπό money-tourism.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ