ΔΙΑΦΟΡΑ

Αγίου Πνεύματος: Αuτοί δουλεύουν κανονικά και αuτοί έχουν αργία – Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ, τράπεζες, μαγαζιά

 

Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος είναι ένα από τα καθιερωμένα τριήμερα του έτους και το πρώτο του καλοκαιριού, το οποίο εκμεταλλεύονται οι Έλληνες για να εκδράμουν.

Ωστόσο, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες και τα τριήμερα που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αφού θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τους μισθωτούς Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος πανηγυρίζουν οι εκκλησίες με την ονομασία Αγία Τριάδα και γιορτάζουν όσες και όσοι φέρουν τα ονόματα Τριάδα και Τριάδης.

Τι ισχύει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος για σούπερ μαρκετ, καταστήματα

Την εν λόγω ημέρα τα μαγαζιά λειτουργούν κανονικά, εκτός και αν υπάρχει διαφορετική απόφαση από τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους. Συγκεκριμένα δεν θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα των πόλεων στις οποίες η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει καθιερωθεί ως εθιμική αργία και τηρείται στο σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων, όπως στην Πάτρα.

Παράλληλα, υποχρεωτικά κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, ημέρα Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με ανακοίνωση, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

«Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος καθιερώθηκε ως τοπική αργία για τα εμπορικά καταστήματα στην ΠΚΜ, με βάση την υπ’ αριθμ. οικ. 380081 (1068) απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας», υπογραμμίζει ο ΕΣΘ και στο πλαίσιο αυτό καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να εποπτεύσουν την αγορά, για την τήρηση της νομιμότητας της τοπικής αργίας.

Ανοιχτά θα είναι και τα σούπερ μάρκετ, όπου θα μπορείτε κανονικά να κάνετε τα ψώνια σας, ενώ οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι κλειστές, καθόσον η αργία του Αγίου Πνεύματος είναι θεσμοθετημένη επίσημη αργία γι’ αυτούς τους εργαζόμενους.

enimerotiko.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ