ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα

 

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει μπει η Αίγυπτος ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2017 και μετά από δυο επιθέσεις εναντίον εκκλησιών κοπτών.

Remaining Time-0:24
Fullscreen
Mute

Το διάταγμα με το οποίο ανακοινώνεται το μέτρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χθες Κυριακή, λίγες ημέρες πριν από την ένατη επέτειο από την εξέγερση στην Αίγυπτο, στις 25 Ιανουαρίου 2011, που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατείνεται κατά τρεις μήνες «από τις 27 Ιανουαρίου στις 01:00 τα ξημερώματα» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αναφέρεται στο διάταγμα που εξέδωσε η Αίγυπτο,

Το μέτρο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 ύστερα από τις επιθέσεις κατά των εκκλησιών κοπτών σε Τάντα και Αλεξάνδρεια από το Ισλαμικό Κράτος και οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 45 άτομα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες της αστυνομίας σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις και την παρακολούθηση προσώπων, ενώ της δίνει το δικαίωμα να περιορίζει την ελευθερία του συναθροίζεστε.

Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τακτικά τις πρακτικές του προέδρου Σίσι, ο οποίος πήρε την εξουσία το 2014 μετά από πραξικόπημα εναντίον του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Αίγυπτο βάσει του νόμου που υιοθετήθηκε το 2013 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Σίσι εναντίον του Μόρσι.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ