ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αιτήματα της Κοινότητας Ρομά Κρεμαστής – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Φλεβάρη

 

Συνάντηση με την Περιφερειακή Αρχή, ζήτησε η Κοινότητα των Ρομά της Κρεμαστής και για τον σκοπό αυτό μετέβη στην περιοχή ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης για να ακούσει τα αιτήματα και τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της κρίσης του Covid-19.

Τα μέλη της Κοινότητας σύμφωνα με τον Πρόεδρο και εκπρόσωπό τους κ. Χρήστο Μήτρου αριθμούν 120 περίπου άτομα και 25 οικογένειες. Ο κ. Φλεβάρης συνάντησε στον Πρόεδρο και στην επιτροπή της Κοινότητας προκειμένου να μεταφερθούν στην Κυβέρνηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε την επιτροπή ότι αρμοδιότητα για το θέμα έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και γενικότερα ο τομέας που αφορά θέματα Κοινοτήτων – Κοινωνικών Ομάδων. Η Περιφέρεια θα ενημερώσει σχετικά σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες απευθείας ενέργειες της Κοινότητας σε συνεργασία με τους κατά τόπον αρμόδιους Δήμους.

Η επιτροπή ανέφερε ότι λόγω της κρίσης έχουν διακοπεί οι παντός φύσεως εμπορικές κυρίως δραστηριότητες των μελών αλλά ακόμα και οι περιστασιακές εργασίες και τα μεροκάματα από τα οποία εξασφάλιζαν τα προς το ζην. Η κοινότητα έχει ενταχθεί στην τοπική κοινωνία, κατοικούν στην Κρεμαστή σε μισθωμένες κατοικίες, τα παιδιά τους φοιτούν στα σχολεία της περιοχής και πολλοί είναι δημότες του Δήμου Ρόδου. Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη έως τραγική και πρέπει να ληφθεί άμεσα κάποιου είδους Κυβερνητική πρωτοβουλία είτε για να δοθούν άδειες εργασίας ή άσκησης εμπορικής δραστηριότητας ή να δοθεί επίδομα όπως σε άλλες κοινωνικές ομάδες γιατί αλλιώς δεν μπορούν να ζήσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει η Κοινότητα των Ρομά της Κρεμαστής.

Ο κ. Φλεβάρης διαβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή μεταφέρει και δημοσιοποιεί τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις όλων ανεξαιρέτως των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν λόγω της κρίσης καθώς όλοι οι Έλληνες, όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται σκληρά και απαιτούνται πρόσφορα μέτρα προσαρμοσμένα σε κάθε τομέα και κάθε κοινωνική ομάδα ούτως ώστε να μην εξαιρεθεί ουδείς.

Ακολούθησε επικοινωνία του κ. Φλεβάρη με το Υπουργείο Εσωτερικών και ενημέρωση για τα αιτήματα της επιτροπής. Από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων, άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα, ο οποίος είχε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Η Κυβέρνηση μέσω των Δήμων Ρόδου και Κω, στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου θα αποστείλει εφάπαξ οικονομικό βοήθημα το οποίο τα μέλη των Κοινοτήτων Ρομά το οποίο θα λάβουν σε συντονισμό με τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης. Ομοίως και τα υπόλοιπα αιτήματα της Κοινότητας θα εξεταστούν από την Γενική Γραμματεία που έχει την ειδική αρμοδιότητα.

Ο εκπρόσωπος και τα μέλη της Κοινότητας ευχαρίστησαν την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη για την ανταπόκριση στο αίτημα και την διαβούλευση και κυρίως γιατί ως άνθρωποι νιώθουν ότι ακούστηκαν και υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον για τα προβλήματά τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ