OIKONOMIA

Ακρίβεια: Πόσο λιγότερο θα πληρώνουν οι πολίτες για βενζίνη – Έκπτωση έως 30% στο ρεύμα (vids)

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις για το πακέτο των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας, που θα περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, το έκτακτο επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και τη στήριξη των πολιτών με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις για το πακέτο των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια στην ενέργεια και τις ανατιμήσεις των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση.

Ωστόσο, ήδη τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν προϊδεάσει για το τι θα περιλαμβάνει αυτό το νέο πακέτο μέτρων και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι που θα επωφεληθούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των στοιχείων για την Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Φεβρουαρίου που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η πορεία των φορολογικών εσόδων ήταν καλύτερη του αναμενομένου καθώς καταγράφηκε υπέρβαση κατά 587 εκατ. ευρώ. Έτσι σύμφωνα με το imerisia.gr, τα κρατικά ταμεία ενισχύθηκαν και τώρα μπορεί να υπάρξει ενίσχυση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οικονόμου: Ο κόσμος θα πληρώνει για τα καύσιμα λιγότερο από όσο αναγράφει η αντλία

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε πως «γίνεται κάθε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να είναι ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια σε όλους τους κλάδους» και εν συνεχεία αναφέρθηκε στους τρις τομείς γύρω από τους οποίους θα επικεντρωθούν τα μέτρα στήριξης. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

  • «Συνέχιση της υποστήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια.
  • Ενίσχυση οικονομική των πιο ευάλωτων και αδύναμων συμπολιτών μας, για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας
  • Παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία. Θα υπάρχουν και εκεί εισοδηματικά κριτήρια, πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων», χωρίς να διαψεύδει ότι το εισοδηματικό όριο για το εν λόγω μέτρο θα είναι της τάξης των 25.000-30.000 ευρώ ετησίως.
Τόνισε δε, πως «δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση «πυρηνικής φυσικής» ούτε πολύπλοκος ο τρόπος που θα δίνεται αυτή η ενίσχυση. Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτήν την στιγμή οι πολίτες», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου, αναφέροντας πως αύριο ή μεθαύριο θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.
Απαντώντας στην κριτική πως το Κράτος λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων και των ευθέως ανάλογων φόρων έχει σημαντικά αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις καυσίμων, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «δεν πρέπει να υπάρχει έσοδα και τα έχει να κάθονται. Ήδη, τα μέτρα είναι και πέρα από τα όρια, έχουμε προβεί σε έκτακτες επιδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις φόρων βασισμένες σε μια συγκεκριμένη δημοσιονομική ισορροπία, που έχει ανατραπεί».

Σκρέκας για ρεύμα: Επιδότηση μέχρι και 30% στα περισσότερα νοικοκυριά

Από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN o υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημείωσε πως «8 στα 10 νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις στις επιδότηση του ρεύματος από 10% έως 30%».

Διευκρίνισε πως το όριο για την επιδότηση θα παραμείνει στις 300 kWh και πως θα επιδοτούνται ξανά μόνο οι κύριες κατοικίες«Θα διευρυνθούν τα μέτρα στήριξης επειδή καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν αυξηθεί οι τιμές τον Μάρτιο», τόνισε και ανέφερε πως «τις λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις που θα απορροφούν ένα μεγάλο κομμάτι των ανατιμήσεων στην ενέργεια θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».

Ο Σκρέκας ενημέρωσε την Πρόεδρο τη Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οποίος την ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητάς του, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από το γραφείο της Προεδρίας. Ειδικότερα, ο κύριος Σκρέκας ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και για τις πρωτοβουλίες δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, κυρίως των πιο ευάλωτων καταναλωτών.

Μέτρα στήριξης σε τρεις άξονες

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως θα υπάρξουν μέτρα τριών «ταχυτήτων»:

Επέκταση των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο και τον Απρίλιο και μάλιστα με αυξημένη επιδότηση. Παράλληλα θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τα οποία επίσης θα αφορούν το μήνα Απρίλιο.
«Επιστροφή φόρου» από τα καύσιμα στους πλέον ευάλωτους, μέσα απο μια ειδική πλατφόρμα (παρόμοια με του επιδόματος θέρμανσης). Ουσιαστικά η λύση που προωθείται προβλέπει πως ένα μέρος από τους πλεονάζοντες φόρους που συγκεντρώνει το κράτος θα επιστρέφονται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Για το θέμα χορήγησης ενός «κουπονιού» στα καύσιμα υπήρξε χθες ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ακρίβειας παντού. Άρα και το κομμάτι των καυσίμων δεν θα μείνει εκτός από τα μέτρα αντιμετώπισης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Προτεραιότητα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους αναπηρικών/ προνοιακών επιδομάτων, που θα πάρουν μία εφάπαξ ενίσχυση, που θα θυμίζει αυτή που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα. Επίσης θα καλυφθούν δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που με βάση το βασικό σενάριο θα πάρουν διπλό ποσό τον επόμενο μήνα.

newmoney.gr

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ