12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αλέξανδρος Κολιάδης : Στόχος τώρα η προσέλκυση μαθητικού τουρισμού στη Ρόδο

 

Ο Στόχος  οι  μαθητικές εκδρομές ήταν το κύριο θέμα στην συνεδρίαση στον ΠΡΟΤΟΥΡ

Για θέματα  που άπτονται της αρμοδιότητάς του, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ & ΠΡΟΤΟΥΡ και αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Λίνδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
Αναλυτικότερα, μιλώντας για τις μαθητικές εκδρομές, ανέφερε  τα εξής:

 

«Οι μαθητικές εκδρομές, είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι, που ακόμη κι αν βρισκόμασταν σε περίοδο κορωνοϊού, καταφέραμε και φέραμε στην Ρόδο, περίπου 2.500 μαθητές –κάτι το οποίο βοήθησε την αγορά της πόλης, σε μια ‘νεκρή’ τουριστικά, περίοδο, δηλαδή τον μήνα Δεκέμβριο. Είχαμε πολύ καιρό να δούμε μαθητές στο νησί. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποτε, η Ρόδος δεχόταν περίπου 20.000 – 25.000 μαθητές τον χρόνο, ένα νούμερο το οποίο είναι (προς το παρόν) πολύ μακριά από αυτό που επιδιώκουμε, αλλά γιατί όχι, σε βάθος χρόνου να καταφέρουμε να το αγγίξουμε ξανά. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, με την ΠΝΑι, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και φυσικά τους φορείς, προχώρησαν σε μια πρώτη συνάντηση για το θέμα ώστε να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης για να προσεγγίσουμε τα τουριστικά γραφεία που βρίσκονται σε όλη την χώρα –κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- και να κάνουμε πιο δελεαστικές προτάσεις και πακέτα, για να έρθουν στην Ρόδο. Κι αυτό γιατί η μετακίνηση γίνεται κυρίως αεροπορικώς και όχι ακτοπλοϊκώς, λόγω έλλειψης χρόνου. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με δύο αεροπορικές εταιρείες (Aegean & SkyExpress) για να βρούμε λύσεις. Ανταγωνιστής μας είναι τα Χανιά, που τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, φτάνουν και τους 20.000 μαθητές και, σχεδόν, μονοπωλούν τις μαθητικές εκδρομές. Γιατί να μην μπει και η Ρόδος σε αυτό το παιχνίδι; Είναι θετικό πάντως, ότι υπάρχει άριστη επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στις τοπικές αρχές και στους φορείς, με στόχο να καταφέρουμε να πείσουμε περίπου 3.000 – 5.000 μαθητές να μας επισκεφτούν στο δίμηνο Νοεμβρίου / Δεκεμβρίου. Εμείς πάντως, ως Δήμος Ρόδου, θα φροντίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε με εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λπ. για να δώσουμε και κίνητρο στα παιδιά να μας επισκεφτούν και να διασκεδάσουν στο νησί μας».
Αναφερόμενος στην φετινή τουριστική σεζόν, ο κ. Κολιάδης εξέφρασε αφενός ικανοποίηση, αφετέρου αισιοδοξία για την τελική έκβαση αλλά και για το επόμενο έτος:
«Τα αποτελέσματα που βλέπουμε, σημαίνουν ότι έγινε όλη η απαραίτητη προετοιμασία στην διετία του Covid. Η συνεργασία όλων των αρχών, φορέων, εργαζομένων κ.λπ. απέδωσε καρπούς. Τώρα προετοιμαζόμαστε για τις μαθητικές εκδρομές, καθώς από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν τα πακέτα και οι προσφορές για τους μαθητικούς προορισμούς. Η Ρόδος θα πρέπει να είναι εκεί και να διεκδικήσει μεγάλη μερίδα ενώ θα προετοιμαστεί και για την επόμενη σεζόν που προβλέπεται επίσης πολύ καλή…».

«ΕΚΡΗΞΗ» ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Τα δύο από τα πλέον δημοφιλή σημεία του νησιού, που είναι η Κοιλάδα των Πεταλούδων και οι Πηγές Καλλιθέας, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε προσέλευση! Σύμφωνα με τον κ. Κολιάδη: «Ο στόχος μας ήταν να φτάσουμε τα νούμερα του 2019. Τώρα βλέπουμε ότι τα ξεπεράσαμε! Έχουν γίνει πολύ σοβαρές παρεμβάσεις και στα δύο αυτά μέρη, με αποτέλεσμα η Κοιλάδα να δέχεται καθημερινά περίπου 2.500 επισκέπτες και οι Πηγές, περί τους 1.200 επισκέπτες. Η Κοιλάδα είναι πολύ δημοφιλής και γι’ αυτό σημειώνεται καθημερινά, σοβαρό πρόβλημα στην στάθμευση. Γι’ αυτό τον λόγο προχωράμε σε μια μελέτη ώστε να βρεθούν χώροι στάθμευσης για τα οχήματα και τα τουριστικά πούλμαν (χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον που φιλοξενεί το σπάνιο είδος της πεταλούδας Panaxia Quadripunctaria). Θα προσπαθήσουμε να κινούμαστε με ηλεκτροκίνητα οχήματα για να περιορίσουμε και την ηχορρύπανση. Πάντως, δεχόμαστε πολλά θετικά σχόλια από τους τουρίστες και τους ιδιώτες.
Σε ό,τι αφορά στην Καλλιθέα, έχει γίνει πόλος έλξης για κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι γάμοι. Εκεί επιλέγουν να παντρευτούν τόσο οι ξένοι επισκέπτες μας, όσο και οι Έλληνες σε σημείο να έχουμε φτάσει να κάνουμε κρατήσεις από τώρα, για το…. 2024 (!!!) αφού για το 2023 το πρόγραμμα είναι σχεδόν πλήρες. Παράλληλα, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που ελκύουν πολύ κόσμο».
Ειδικά για την κατασκευή του μικρού αμφιθεάτρου στην Καλλιθέα, ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου, συνολικά, η οποία και αναμένεται να παραδοθεί έως τις 30 Οκτωβρίου για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με το Παλαιοντολογικό Μουσείο στον Αρχάγγελο, ο αντιδήμαρχος δήλωσε πως απαιτείται εκτενής παρέμβαση ενώ μαζί με την μελέτη για το Μουσείο στον Μεσσαναγρό θα συμπεριληφθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
«Ο προϋπολογισμός είναι πολύ υψηλός, αλλά αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, να προχωρήσει. Το ίδιο συμβαίνει και με το Μουσείο στον Μεσσαναγρό.
Ειδικά για τον Προφήτη Ηλία, υπάρχει θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η εικόνα δεν μας τιμά καθόλου και είναι αναγκαίο να αξιοποιήσουμε τις κατασκηνώσεις που βρίσκονται εκεί», ανέφερε.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΛΙΝΔΟΥ
Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Ενότητα Λινδίων. Σύμφωνα με τον κ. Κολιάδη, καθημερινά η Λίνδος δέχεται περίπου 5.000 επισκέπτες με συνέπεια να δημιουργούνται ασφυκτικές καταστάσεις στην λειτουργία του προορισμού:
«Όπως γνωρίζουμε, το νησί της Ρόδου είναι γεμάτο από κόσμο. Αυτό το βλέπουμε στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην μετακίνηση σε άλλες περιοχές κ.λπ. Η Λίνδος έχει μια ιδιαιτερότητα, αφού ο χώρος εκεί είναι πολύ μικρός. Δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης και μέχρι τις 10 το πρωί έχουν όλα καταληφθεί με αποτέλεσμα η πρόσβαση να γίνεται από πολύ δύσκολη, έως και επικίνδυνη (κυρίως στην κεντρική πλατεία). Γι αυτό και δεν θέλαμε να περιμένουμε την επόμενη σεζόν για να παρέμβουμε. Σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Λίνδου, η ΔΕΡΜ ΑΕ φρόντισε να πάρει κάποιες θέσεις στάθμευσης για να τις αξιοποιήσει και να ανακουφίσει ην κατάσταση. Έτσι, αξιοποιήσαμε την πάνω πλατεία για τους ντόπιους και την περιοχή του Αγίου Παύλου προσπαθώντας να μοιράσουμε την κίνηση. Σε δέκα μέρες, άλλαξε άρδην το τοπίο! Από εκεί και πέρα, θα ερευνήσουμε μέσω κυκλοφοριακής μελέτης και μαζί με συγκοινωνιολόγους με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει το κυκλοφοριακό και η στάθμευση στην Λίνδο. Πάντως, είμαστε τυχεροί που μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποιο ατύχημα. Την επόμενη χρονιά, θέλουμε να έχουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα….».
Ειδικά για την πρόσβαση στην Ακρόπολη της Λίνδου, που σε μέρες αιχμής δέχεται χιλιάδες τουρίστες και σημειώνονται πολύ σοβαρά προβλήματα, με τεράστιες ουρές επισκεπτών, να περιμένουν πολύ ώρα μέσα στην ζέστη για να την επισκεφτούν, ο αντιδήμαρχος ήταν κατηγορηματικός: «Τα προβλήματα είναι τεράστια. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Πρέπει να βρεθεί λύση για να εξυπηρετηθεί ο τεράστιος όγκος των επισκεπτών στην Λίνδο. Ζητάμε από την Αρχαιολογία και από το Υπουργείο Πολιτισμού, να δώσουν προσοχή σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόσβαση των επισκεπτών μας στην Ακρόπολη της Λίνδου. Συγκαταλέγεται στους τρεις πιο δημοφιλείς χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα και πρέπει να κάνουμε την μετάβαση των επισκεπτών πολύ πιο προσβάσιμη και κυρίως, ασφαλή».

Τέλος, ως πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ, ο κ. Κολιάδης εκτίμησε ότι φέτος, με το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, αναμένονται αυξημένα έσοδα: «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τα έσοδα ώστε να προσφέρουμε ανταποδοτικές υπηρεσίες στον κόσμο. Γι αυτό και προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρές παρεμβάσεις, όπως στο πάρκο ΘΕΡΜΑΙ, στο πάρκο Ροδίνι, στον διαγωνισμός για το Όασις (επί της Κοδριγκτώνος) αλλά και στο αθλητικό κέντρο Καλλιπάτειρα», κατέληξε.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ