ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αλέξανδρος Κολιάδης: Υπάρχει Εισαγγελέας στη Ρόδο να παρέμβει στα σοβαρά προβλήματα; Τι κατήγγειλε για την κατάσταση στην Ακρόπολη της Λίνδου

 

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε μέσω του Real Voice 99.5 ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ και εντεταλμένος σύμβουλος Λίνδου Αλέξανδρος Κολιάδης για την κατάσταση που επικρατεί στη Λίνδο, προβαίνοντας σε σοβαρότατες καταγγελίες.

Όπως δήλωσε φανερά ενοχλημένος ο κ. Κολιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του Τέρη Χατζηιωάννου “Πρώτη Καλημέρα”, ενώ έχει ζητήσει την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα και γραπτώς από το χειμώνα, για τις αυθαίρετες κατασκευές στον Άγιο Παύλο και για τις συνθήκες που επικρατούν στο μνημείο της Ακρόπολης της Λίνδου, δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση, ούτε έχει κληθεί στο γραφείο της εισαγγελίας. «Νιώθουμε ανασφάλεια και φόβο», είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε «αν υπάρχει εισαγγελέας στο νησί για να παρέμβει σε κάποια σοβαρότατα ζητήματα».

Αναλυτικά ο κ. Κολιάδης επισήμανε:

Αυτό το οποίο πραγματικά με προβληματίζει πάρα πολύ είναι αυτό πάνω στην Ακρόπολη της Λίνδου δηλαδή οι επισκέπτες καθημερινά είναι χιλιάδες, 4.000-5.000 καθημερινά, όπου υπάρχει ένα εισιτήριο με το αξιοσέβαστο ποσό των 12 ευρώ. Το τι ανταποδίδεται στη Λίνδο από τα έσοδα και γενικά προς το νησί είναι ένας προβληματισμός τον οποίο εγώ πραγματικά πια επειδή μετά από 25 χρόνια ξεναγός έχω φθάσει σε ένα σημείο να λέω ότι “εδώ δεν μας καίγεται καρφί” είτε βουλευτές είναι, είτε Αυτοδιοίκηση, που η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, αλλά ειλικρινά κεντρικά εκεί δεν τους ενδιαφέρει η κατάσταση και οι συνθήκες στις οποίες βγαίνουν οι επισκέπτες; Ξεναγοί, επισκέπτες μέχρι να εισέλθουν μέσα στο χώρο; η ασφάλεια των πελατών δεν τους ενδιαφέρει όταν όλη αυτή η ανηφόρα μέχρι να ανέβουν πάνω στην Ακρόπολη, πάνω στα σκαλιά γίνεται πραγματικά πανικός και δεν υπάρχει ούτε καν μία φύλαξη, δεν υπάρχει ούτε καν μία προσπάθεια δύο, τριών, τεσσάρων υπαλλήλων οι οποίοι να βοηθάνε τον κόσμο, ποιοι είναι αυτοί που θα βγουν, θα μπουν;

Μπαίνουμε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου, δεν υπάρχει γιατρός, δεν υπάρχει καμία μα καμία βοήθεια, καμία εξυπηρέτηση προς αυτούς τους 5.000 επισκέπτες ημερησίως, είναι ντάλα στον ήλιο, δεν μπορούμε να κάνουμε ένα σκέπαστρο, δεν το επιτρέπει η Αρχαιολογία, δεν μπορούμε να βάλουμε ένα καγκελάκι, κάτι το οποίο να στηριχθεί ο κόσμος, μία ηλικιωμένη γυναίκα 80 χρόνων που τολμά να ανέβει γιατί θέλει να ανέβει και ανεβαίνουμε σιγά-σιγά και να μην έχει κάπου να ακουμπήσει, κάπου να καθίσει, ένα κάγκελο να στηριχθεί.

Είμαστε εκεί στο χείλος του γκρεμού, περπατάμε ο ένας πάνω στον άλλον με 45 βαθμούς, ζαλίζεται κάποιος πέφτει, σκοντάφτει, παίρνει και άλλους μαζί του, πρέπει να καλέσουμε το ΕΚΑΒ να έρθει, έρχεται μετά από μία ώρα, δεν έχει τρόπο να έρθει πάνω στην Ακρόπολη γιατί δεν υπάρχει προσβασιμότητα κλπ. Και όταν μιλάμε στην Εφορία Αρχαιοτήτων, στο Υπουργείο Πολιτισμού ή όταν στέλνουμε επιστολές είναι σαν να τις στέλνουμε στο Μακάο, δηλαδή καμιά απολύτως απάντηση. Αυτό έχει κουράσει πάρα πολύ γιατί ο Δήμος έχει ευθύνες για πάρα πολλά πράγματα και η Περιφέρεια το ίδιο και υπάρχουν πράγματα που δεν είναι στο χέρι μας, που δεν βρίσκουμε μία ανταπόκριση, καμία βοήθεια κεντρικά”.

Ο κ. Κολιάδης έθεσε το θέμα και σε μία άλλη διάσταση στο θέμα δηλαδή της ασφάλειας, λόγω της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας, χτυπώντας το καμπανάκι ότι φέτος με όλα αυτά που συμβαίνουν, μπορεί να έχουμε κάποιο τραγικό γεγονός: “Μου θυμίζει λίγο αυτό που συμβαίνει στους δρόμους με τα ατυχήματα, πολύς κόσμος, έλλειψη αστυνόμευσης ή όχι σωστή και υπεύθυνη οδήγηση, αυτό όμως πρέπει να το προλάβουμε με κάποιο τρόπο.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει στο νησί μας…Μιλάμε για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών. Έχουμε ενημερώσει και τον εισαγγελέα προ διμήνου για την κατάσταση και εγγράφως για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Λίνδο και όχι μόνο γι’ αυτό. Δεν μας κάλεσε ποτέ. Και για τον Άγιο Παύλο με όλες αυτές τις αυθαίρετες κατασκευές που είναι κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου. Όπου η Αρχαιολογία και η Εφορεία Αρχαιοτήτων τα είδε, όπου υπήρχαν σήματα διακοπής, όπου ερχόταν η Αστυνομία και έφευγε γιατί ερχόταν να κάνει έλεγχο και ήταν εξαφανισμένοι- ειδοποιημένοι κλπ. Όλο αυτό το show που δημιουργήθηκε το χειμώνα και λίγους μήνες του καλοκαιριού κάτω από τη μύτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου σε βράχια που έχουν πάνω από 5000 χρόνια ιστορίας και ζωής, καλέσαμε την Εισαγγελία, στείλαμε όλα αυτά τα έγγραφα που έπρεπε και ακόμη περιμένουμε. Και η ερώτηση είναι απλή: υπάρχει εισαγγελέας στο νησί; Γιατί έχω προβληματίζομαι πραγματικά ως πολίτης πλέον για την ασφάλεια τη δική μου την προσωπική, για την ασφάλεια όλων των πολιτών, για την ασφάλεια όλων μας; Υπάρχει εισαγγελέας στο νησί να παρέμβει σε κάποια θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι σοβαρότατα στο νησί τα οποία τα αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης; Το γνωρίζει η Εισαγγελία και γραπτώς και δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση, δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση, θα τραβήξουμε κάποιο αυτί σε κάποιους ώστε εδώ στη Ρόδο δεν κάνει ο καθένας ότι νομίζει, ότι θέλει, όποτε θέλει, γιατί καταλαβαίνω τους πολίτες να ρίχνουν τις ευθύνες στο Δήμο, τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη, γιατί αυτό που βλέπουν δεν γνωρίζουν σε ποια αρμοδιότητα είναι, αλλά πρέπει επιτέλους να παρέμβει Εισαγγελέας…

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ

Κυκλοφοριακό “έμφραγμα” επικρατεί καθημερινά στην δημοφιλέστερη τουριστική περιοχή της Ρόδου, τη Λίνδο, με αποτέλεσμα να προκαλείται χάος από τις ατελείωτες ουρές των αυτοκινήτων που σχηματίζονται και τους οδηγούς να αναζητούν επί ώρες μία θέση στάθμευσης. Οι επιχειρηματίες της περιοχής καταγγέλλουν ότι φορτηγά κλείνουν τους στενούς δρόμους για να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματα τους τις πιο ακατάλληλες ώρες, αυτοκίνητα παρκάρουν ανεξέλεγκτα παντού, υπάρχει έλλειψη προσωπικού που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά, και όλα αυτά συνθέτουν εικόνες που δεν τιμούν την περιοχή, προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία και αγανάκτηση στους επισκέπτες της Λίνδου.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ και εντεταλμένος σύμβουλος Λίνδου Αλέξανδρος Κολιάδης αναφέρθηκε μιλώντας στον Real Voice 99.5, στο οξύτατο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό στην περιοχή, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, σε μία χρονιά που η Ρόδος “πλημμυρίζει” από Τουρισμό και καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ο κ. Κολιάδης σημείωσε ότι θα δοθεί μία προσωρινή λύση από τη Δευτέρα με την μετακίνηση εννέα ατόμων στην περιοχή για τους επόμενους δυο-τρεις μήνες, ώστε να ρυθμίζουν την κυκλοφορία και να εξυπηρετούν κόσμο και με ηλεκτρικά αμαξίδια, ενώ το χειμώνα θα γίνει μία σοβαρή μελέτη από τη δημοτική αρχή συνολικά για το κυκλοφοριακό στο νησί.

Επί του θέματος επισήμανε σχετικά:

Είναι όντως είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι η προσέλευση του κόσμου είναι απίστευτη, δηλαδή έχουμε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, εάν λέγαμε ότι το ‘19 ήτανε μία πολύ δυνατή χρόνια και από τις καλύτερες της δεκαετίας φέτος έχουμε ακόμα περισσότερο κόσμο και έχει αλλάξει και ο τρόπος της μετακίνησης των επισκεπτών. Ενώ προ covid εποχή άνετα κάποιος μπορούσε να μπει στο λεωφορείο μαζί με άλλους 45-50 επισκέπτες και να κάνει το γύρο του νησιού και να απολαύσει μία διαδρομή, μία ξενάγηση για να πάει στη Λίνδο, τώρα η επιλογή των ενοικιαζόμενων ΙΧ είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί απομονώνονται, κινούνται μόνοι τους και λόγω Covid θεωρούν ότι είναι μεγαλύτερη η ασφάλεια.

Άρα σημαίνει περισσότερα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μεγαλύτερη πίεση στο κυκλοφοριακό, πολύ μεγάλο πρόβλημα ειδικά στην κατεύθυνση προς Λίνδο κάθε μέρα, κάθε πρωί συναντάμε μεγάλη κίνηση που φτάνει στο σημείο κάποιες φορές έξω από τα Κολύμπια, Αρχάγγελο ακόμα και Χαράκι πηγαίνουμε σημειωτόν μέχρι να φτάσουμε Λίνδο, ακόμη και πιο νότια. Όταν φτάσουμε στο χωριό της Λίνδου, ο οικισμός είναι μικρός, οι δρόμοι είναι στενοί, υπάρχει μία πλατεία, αν δεν γίνει μία πολύ-πολύ μεγάλη προσπάθεια, δημιουργείται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και οι εικόνες δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να βλέπουν οι επισκέπτες, αλλά και εμείς οι ίδιοι.

Μπήκαμε σε μια διαδικασία να βρούμε μία λύση έστω προσωρινή τους επόμενους δυο-τρεις μήνες μέχρι να γίνει μία σοβαρή μελέτη το χειμώνα και την επόμενη χρονιά να έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για αλλαγή σε όλες αυτές τις καταστάσεις. Από τη δική μας πλευρά για να κάνουμε και μια αυτοκριτική, έπρεπε να κάνουμε κάτι πιο νωρίς, όταν οι ίδιοι οι πολίτες ταλαιπωρούνται, πάρα πολύ λογικό είναι να υπάρχει και αυτή η δυσανασχέτηση και ο προβληματισμός. Για να βοηθήσουν το κυκλοφοριακό υπάρχουν τρία άτομα, αλλά δεν επαρκεί αυτό. Θα φέρουμε εννιά άτομα θα ξεκινήσουν από Δευτέρα-Τρίτη, τα οποία θα κυκλοφορούν και με ηλεκτροκίνητα αμαξίδια, να μεταφέρουν κόσμο, πρέπει να μπουν σε μία διαδικασία οι ντόπιοι κάτοικοι να παρκάρουν κάπου λίγο μακρύτερα από κει που συνήθιζαν να παρκάρουν για να δώσουμε πρόσβαση στους επισκέπτες. Οι τροφοδοσίες, τα φορτηγά έχει γίνει μία αναρχία όπου ο καθένας πάει όποτε θέλει, ξεφορτώνει όποτε θέλει και όταν δεν υπάρχει αστυνόμευση καταλαβαίνετε ότι όλοι ταλαιπωρούμαστε. Αυτό όμως είναι ένα πράγμα το οποίο πρέπει να λυθεί και θα βρούμε μία λύση στο πρόβλημα έστω προσωρινή.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ