ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αλέξανδρος Βασιλικός: Γιατί τα κίνητρα εκσυγχρονισμού των 3άστερων ξενοδοχείων πρέπει να παραμείνουν στον αναπτυξιακό νόμο

 

Τα ξενοδοχεία 3 αστέρων  αντιπροσωπεύουν το 28,11% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας, αριθμώντας τις 2.838 μονάδες, ενώ η κατηγορία αυτή εμφανίζει δυναμική αύξηση τα τελευταία 10 χρόνια της τάξης του 29%, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία 2 και 1 αστέρων που παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην επιστολή του Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ.Αλέξανδρου Βασιλικού προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Τουρισμού Άδωνι Γεωργιάδη και Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, με την οποία ο κ.Βασιλικός ζητεί να συνεχισθεί η ένταξη των επενδύσεων εκσυγχρονισμού αυτής της σημαντικής κατηγορίας ξενοδοχείων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο.

Αναλυτικά η επιστολή του κ.Βασιλικού…

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Ο αναπτυξιακός νόμος, όπως γνωρίζετε, συνιστά διαχρονικά το πιο σημαντικό εργαλείο επένδυσης στον ξενοδοχειακό κλάδο με την μεγαλύτερη συμβολή στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, υπό το βάρος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, ο αναπτυξιακός νόμος πρέπει να έχει χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν στην τάχιστη ανάκαμψη του συνόλου του κλάδου, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλες τις υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις προβλεπόμενες ενισχύσεις.

Εντούτοις, με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνουμε ότι για πρώτη φορά αποκλείονται από τις επενδύσεις ολοκληρωμένου εκσυγχρονισμού του υπό ψήφιση αναπτυξιακού νόμου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 3 αστέρων. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό τμήμα του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, που εντάσσεται στον κύριο κορμό της ελληνικής ξενοδοχίας, δεν θα έχει πρόσβαση σε απολύτως αναγκαίους πόρους για να παραμείνει βιώσιμο και ανταγωνιστικό στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Αναφερόμαστε σε 2.838 μονάδες 3 αστέρων, που αντιπροσωπεύουν το 28,11% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας και οι
οποίες εμφανίζουν δυναμική αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια της τάξης του 29% σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία 2 και 1 αστέρων που παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία.

Η ενίσχυση της ποιοτικής αναβάθμισης του ξενοδοχειακού προϊόντος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συνολική ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και επομένως δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων, που καλύπτουν ένα μέρος της τουριστικής ζήτησης υψηλότερων εισοδημάτων, αλλά οφείλει να καταλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες εν λειτουργία ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που συγκροτούν τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών ξενοδοχείων σε ποσοστό 76,5%.

Παρόλο που πάγιο αίτημα του ΞΕΕ είναι η υπαγωγή όλων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κατηγορίας στον
αναπτυξιακό νόμο για εκτεταμένες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντούτοις το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέτασσε τα τελευταία 15 χρόνια στις επενδύσεις εκσυγχρονισμού και τα ξενοδοχεία 3 αστέρων, κατανοώντας την ανάγκη στήριξης αυτής της σημαντικής κατηγορίας ξενοδοχείων που εξυπηρετεί μεγάλο τμήμα της τουριστικής μας πελατείας, συμβάλλοντας στην απασχόληση με περίπου 30.000 θέσεις εργασίας κατά κύριο λόγο στην περιφέρεια.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα ξενοδοχεία, που έχουν ήδη πληγεί καίρια από την κρίση της πανδημίας, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον στην μετά COVID εποχή , θα είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να επιβιώσουν αν δεν ενισχυθούν για τον εμπλουτισμό των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών τους, την  ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, την κατασκευή έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας και προσβασιμότητας.

Με αυτό το σκεπτικό, παρακαλούμε να εντάξετε και τις ξενοδοχειακές μονάδες τριών αστέρων στο μέτρο του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής.

tornosnews



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ