ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Η Ευρώπη σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ μια συλλογική προοδευτική απάντηση

Στην ανάδειξη των παράλληλων κρίσεων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και την αναγκαιότητα συνεργασίας των αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων για αλλαγή της Ευρώπης, επικεντρώθηκε η κεντρική πολιτική συζήτηση του 6ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων.

Φέτος, γίνεται στην Αθήνα με οικοδεσπότη τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Δεν ξεχνάω τις μάχες κατά των πολιτικών λιτότητας που ξεκίνησαν από εδώ, με τον Αλέξη Τσίπρα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς άνοιξαν τον δρόμο και δεν ήταν χωρίς δυσκολίες. Οι αντίπαλοι μας θέλησαν να κάνουν τους Έλληνες να πληρώσουν ακριβά την τόλμη τους τότε και μάθαμε πώς οι μάχες για να αλλάξουμε την Ευρώπη θα ήταν μακροπρόθεσμες», είπε ο συντονιστής του Φόρουμ Πιερ Λοράν, προλογίζοντας την πολιτική εκδήλωση, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο κ. Λοράν είπε ότι «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη φάση που σχηματίζει τη μελλοντική νίκη του» και ότι τα διακυβεύματα έχουν αυξηθεί. Αναφέρθηκε στον κίνδυνο από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, το «νέο επεισόδιο πολιτικού χάους» στη Βρετανία, την ανασφάλεια, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την «απαράδεκτη επιλογή Πούτιν» που «τοποθετεί τον κόσμο στο χείλος του γκρεμού».

Ο χαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα

«Στον καπιταλισμό του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές έκαναν υπομονή, όπως έλεγε η γνωστή φράση, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές. Στον καπιταλισμό του 21ου αιώνα φαίνεται ότι οι συνθήκες όχι απλά δεν ωριμάζουν, αλλά διαρκώς αλλάζουν…. Στο έδαφος αυτών των καταιγιστικών αλλαγών, καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι πλέον η δογματική προσέγγιση των πραγμάτων έχει αλλάξει πολιτικό στρατόπεδο. Δεν είναι η Αριστερά αυτή η οποία είναι κολλημένη στο δόγμα, είναι οι νεοφιλελεύθεροι αυτοί που είναι κολλημένη στο δόγμα» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ