ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αλιευτικό καταφύγιο στους Λειψούς

Οι Λειψοί είναι ένα πανέμορφο μικρό νησάκι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Γνωστοί για την ήρεμη ατμόσφαιρα και τις υπέροχες παραλίες, είναι ιδανικός προορισμός για ξεκούραση.
Ενα έργο ζωτικής σημασίας για το νησί των Λειψών είναι το αλιευτικό καταφύγιο.
Πρόκειται για το έργο που έχει τίτλο «Επέκταση Αποβάθρας Λιμένα Λειψών» το οποίο έχει δημοπρατηθεί και ήδη αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου που είναι η εταιρεία SICAP.
Το έργο της επέκτασης αποβάθρας του λιμανιού των Λειψών, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα» ως αλιευτικό καταφύγιο και η πορεία του ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Ο Δήμαρχος του νησιού κ Φώτης Μάγγος μίλησε στο Βήμα της Δωδεκανήσου για το έργο αυτό και ανάφερε τα παρακάτω
Ο σχεδιασμός του άρχισε το 2003 και η ωρίμανση του διήρκεσε 17 ολόκληρα χρόνια (!) έως ότου βρεθεί το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες

 

 

 

 

 

 

Οι εργασίες αφορούν στη δημιουργία ενός κατάλληλου προβλήτα μήκους 316 μέτρων στον οποίο θα μπορούν να ελλιμενίζονται τα αλιευτικά σκάφη του νησιού αλλά και των γειτονικών νησιών ως προσωρινό καταφύγιο, με δυνατότητα παροχής νερού και ρεύματος.

Είναι πραγματικής ζωτικής σημασίας για το ακριτικό νησί των Λειψών, καθώς εκτός από την ασφάλεια και τις υπηρεσίες που θα παρέχει στον αλιευτικό στόλο που θα επιλέξει να ελλιμενίζεται εκεί, θα αλλάξει ριζικά την αισθητική και τη λειτουργικότητα του συγκεκριμένου παραλιακού τμήματος. Στο Αλιευτικό Καταφύγιο των Λειψών μεταξύ άλλων θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής νερού και ρεύματος καθώς και δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών.
Επίσης, με την ολοκλήρωσή του, θα συμβάλει στην αειφορική ανάπτυξη των Λειψών συμπληρώνοντας τη λίστα των πολύ σοβαρών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια (όπως η μονάδα Αφαλάτωσης, διάφορες αθλητικές υποδομές, η αντικατάσταση του αποχετευτικού δικτύου και μια σειρά από άλλα έργα).
Σημειώνεται ότι στους Λειψούς έχουν ήδη προγραμματιστεί κι άλλα σημαντικά έργα όπως ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού, ο εκσυγχρονισμός του ΧΥΤΑ, η ενεργειακή αυτονομία, το πολιτιστικό κέντρο ν έο δημαρχείο, η επέκταση δικτύου ύδρευσης, η κατασκευή νέου προβλήτα για πλοία μεγαλύτερα των 150 μέτρων κ.ά.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 1.150.000 ευρώ.

 

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ