ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξήσεις-μαμούθ που πονάνε: Αυτά τα δύο μέτρα ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μέτρα για τον περιορισμό των αυξήσεων σε τρόφιμα, ρεύμα ακόμα και τον καφέ εξετάζουν στην κυβέρνηση, στηρίζοντας ταυτόχρονα τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Καφές

Μέτρα για τον περιορισμό των αυξήσεων σε τρόφιμα, ρεύμα ακόμα και τον καφέ εξετάζουν στην κυβέρνηση, στηρίζοντας ταυτόχρονα τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Τo ράλι αυξήσεων που παρατηρείται διεθνώς έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και ήδη κοστολογείται ένα νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι ανακοινώσεις θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες: στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηριχθεί το καλάθι της νοικοκυράς και νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης που επικαλείται το ethnos.gr, η θετική πορεία της οικονομίας – δηλαδή οι καλύτερες επιδόσεις του ΑΕΠ – επιτρέπει να δοθεί ένα «μέρισμα ανάπτυξης» στους πολίτες.

Τα μέτρα

Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν μέτρα, που σχετίζονται με την ενέργεια, ώστε να αποφύγουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς τους. Πάντως, τα μέτρα αυτά δεν αναμένεται να είναι οριζόντια αλλά στόχος είναι να υπάρξει ένα κλιμακωτό πλαίσιο με προτεραιότητα να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή θα ληφθούν υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια).

Ωστόσο, το πλέγμα μέτρων δε θα περιοριστεί μόνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά θα δοθεί βαρύτητα στη συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα και σε αλλά είδη πρώτης ανάγκης. Επί τάπητος είναι μειώσεις σε ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ.στον καφέ), ενώ υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παράλληλα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σύγκριση τιμών.

Πάντως, ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως δεν πρόκειται για μια εύκολη «μάχη» και αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό επιστρατεύονται μια σειρά φοροελαφρύνσεων και μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, που θα ξεδιπλωθούν σε ορίζοντα διετίας.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ