ΥΓΕΙΑ

Αμυγδαλίτιδα: Κάντε αυτά τα 5 γρήγορα για να μην ταλαιπωρηθείτε πολλές μέρες

 
Η αμυγδαλίτιδα είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι αμυγδαλές σας μολυνθούν. Μπορεί να προκληθεί τόσο από βακτηριακές όσο και από ιογενείς λοιμώξεις.

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

 • πρησμένες ή φλεγμονώδεις αμυγδαλές
 • πονόλαιμος
 • πόνος κατά την κατάποση
 • πυρετός
 • βραχνή φωνή
 • δύσοσμη αναπνοή
 • πόνος στο αυτί

Οι ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούν αμυγδαλίτιδα περνούν από μόνες τους. Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν αντιβιοτικά. Η θεραπεία μπορεί επίσης να επικεντρωθεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αμυγδαλίτιδας, όπως η χρήση Μη Συνταγογραφούμενων Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων για την ανακούφιση από τη φλεγμονή και τον πόνο.

Αμυγδαλίτιδα: Σπιτικές θεραπείες που μπορούν να θεραπεύσουν ή να μειώσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα

1. Γαργάρες με αλατόνερο

Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο που προκαλείται από αμυγδαλίτιδα. Μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή.

 1. Ανακατέψτε καλά περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε περίπου 120 ml ζεστό νερό
 2. Κάντε γαργάρες για αρκετά δευτερόλεπτα και μετά φτύστε το
 3. Μπορείτε να ξεπλύνετε με κανονικό νερό

2. Παστίλιες γλυκόριζας

Οι παστίλιες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πονόλαιμου, αλλά δεν είναι όλες ίδιες. Ορισμένες παστίλιες περιέχουν συστατικά με φυσικές αντιφλεγμονώδεις, που μπορούν να καταπραΰνουν από μόνα τους τον πόνο. Οι παστίλιες που περιέχουν γλυκόριζα ως συστατικό έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη, καταπραΰνοντας τόσο την ενόχληση όσο και το πρήξιμο στις αμυγδαλές και τον λαιμό.

Οι παστίλιες δεν πρέπει να δίνονται σε μικρά παιδιά λόγω του κινδύνου πνιγμού. Αντίθετα, τα σπρέι για το λαιμό είναι συχνά μια πολύ καλύτερη επιλογή για παιδιά. Εάν δεν είστε σίγουροι, καλέστε τον παιδίατρο.

3. Ζεστό τσάι με μέλι

Ζεστά ροφήματα όπως το τσάι μειώνουν την ενόχληση από την αμυγδαλίτιδα. Το μέλι, που συχνά προστίθεται στο τσάι, έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθάει στη θεραπεία των λοιμώξεων που την προκαλούν.

Πιείτε το τσάι ζεστό, όχι καυτό και ανακατέψτε το μέλι μέχρι να διαλυθεί. Ορισμένα τσάγια μπορεί να ενισχύσουν τα οφέλη αυτής της σπιτικής θεραπείας. Το τσάι τζίντζερ, για παράδειγμα, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, όπως και το τσάι μάραθου, το οποίο μειώνει την φλεγμονή και τη δυσφορία.

4. Παγωτά και πάγος

Το κρύο μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία του πόνου, της φλεγμονής και του οιδήματος που συχνά συνοδεύουν την αμυγδαλίτιδα. Τα παγωτά και τα κρύα ποτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες οικιακές θεραπείες με ασφάλεια. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν επίσης να πιπιλίζουν κομματάκια πάγου.

5. Υγραντήρας

Οι υγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο εάν ο αέρας στο σπίτι είναι ξηρός ή εάν αντιμετωπίζετε ξηροστομία από την αμυγδαλίτιδα. Ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει τον λαιμό. Οι υγραντήρες προσθέτουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και αυτό ανακουφίζει κάθε σας εισπνοή.

Κρατήστε τον υγραντήρα σας αναμμένο όσο χρειάζεται, ειδικά όταν κοιμάστε το βράδυ, μέχρι να υποχωρήσει η αμυγδαλίτιδα. Εάν δεν έχετε υγραντήρα και θέλετε γρήγορη ανακούφιση, το να κάθεστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο με ατμό από το ντους μπορεί επίσης να έχει καλά αποτελέσματα.

Αμυγδαλίτιδα: Πότε να δείτε έναν γιατρό

Ορισμένα συμπτώματα υποδεικνύουν ότι μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για θεραπεία. Ορισμένοι τύποι βακτηριακών λοιμώξεων που μπορούν να επηρεάσουν τις αμυγδαλές, όπως ο στρεπτόκοκκος, απαιτούν συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά για θεραπεία.

Θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε έναν συνδυασμό από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • πυρετός
 • επίμονος πονόλαιμος που δεν υποχωρεί μέσα σε 24 έως 48 ώρες
 • δυσκολία στην κατάποση
 • κούραση
 • διογκωμένοι λεμφαδένες

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν μια βακτηριακή λοίμωξη που απαιτεί αντιβιοτική θεραπεία.

Πόσο διαρκεί η αμυγδαλίτιδα

Πολλές περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας υποχωρούν γρήγορα. Αν προκαλείται από ιούς συνήθως υποχωρεί εντός 7 έως 10 ημερών με καλή ανάπαυση και ενυδάτωση. Η βακτηριακή αμυγδαλίτιδα μπορεί να χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα για να υποχωρήσει, αν και πολλοί αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μια μέρα περίπου μετά την λήψη των αντιβιοτικών.

Είτε λαμβάνετε συνταγογραφούμενες θεραπείες είτε ακολουθείτε τις οικιακές θεραπείες, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκουράζεστε πολύ για να βοηθήσετε το σώμα σας να ανακάμψει.

Σε σπάνιες, σοβαρές περιπτώσεις, η αμυγδαλεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία επαναλαμβανόμενων και επίμονων περιπτώσεων αμυγδαλίτιδας. Τότε οι ασθενείς θα αναρρώσουν πλήρως μέσα σε 14 ημέρες συνήθως.

iatropediaΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ