ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: LIVE οι υπογραφές Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν

 

Ώρα… υπογραφών για την αμυντική συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της υπερδύναμης που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν αντίστοιχα, με τους δύο άνδρες να μιλούν για την σημασία της συγκεκριμένης πενταετούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μπλίνκεν: «Πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε παίρνοντας πρώτος τον λόγο: «Ενδυναμώνουμε την ελληνοαμερικανική συνεργασία σήμερα. Η χώρα μας είναι ευγνωμονούσα στην Ελλάδα. Είστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος ιδιαίτερα στο θέμα του Αφγανιστάν».

Υπογράμμισε ακόμη πως «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ προανήγγειλε την συνδρομή των ΗΠΑ την επομένη των φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τις υπογραφές για την αμυντική συμφωνία

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στη χώρα μας. Τοποθεσίες που -όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες- έχουν «τεράστια σημασία για τη χώρα μας»…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και οι «βάσεις» θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, ενώ θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Η Συμφωνία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, ενώ θα προβλέπει μεγάλα αμερικανικά κονδύλια που θα εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες βάσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.

Περισσότερα σε λίγο…

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ