ΥΓΕΙΑ

Αν κάνετε αυτό πριν τα 45, μειώνετε κατά 89% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

 
Τι έδειξε νέα, μεγάλη μελέτη για τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο μετά τα 25 έτη. Η συνήθεια που μας απειλεί και πόσο την επηρεάζει η ηλικία.

Οι ειδικοί λένε συνεχώς πως το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία καρκίνου και ότι ποτέ δεν είναι αργά για να το κόψει ένας καπνιστής. Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει πόσο σημαντική είναι η ηλικία έναρξης και διακοπής για τον κίνδυνο που διατρέχει κάθε καπνιστής.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως όσο νωρίτερα αρχίζει, τόσο το χειρότερο. Και πως όσο νωρίτερα το κόβει, τόσο το καλύτερο. Ακόμα όμως κι αν φτάσει ή ξεπεράσει τα 65 του χρόνια καπνίζοντας, πάλι κερδισμένος θα βγει αν το κόψει.

Ο καρκίνος είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους καπνιστές. Η νέα μελέτη έδειξε ότι η θνησιμότητα από αυτόν ήταν τριπλάσια στους καπνιστές απ’ ό,τι στους μη καπνιστές.

Επιπλέον, στην Ευρώπη το κάπνισμα ευθύνεται για το σχεδόν ένα τρίτο των θανάτων από καρκίνο. Προκαλεί επίσης τουλάχιστον 20 διαφορετικές μορφές της νόσου.

Ο μεγαλύτερος εχθρός των καπνιστών είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Είναι η δεύτερη σε συχνότητα κακοήθης νόσος παγκοσμίως, με 2,21 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ταυτοχρόνως είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θύματα ετησίως.

Η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα είναι μακράν το κάπνισμα. Το 90% των κρουσμάτων του καταγράφονται σε καπνιστές. Επομένως, η διακοπή του καπνίσματος είναι με διαφορά ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψή του.

Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι καρκίνοι που προκαλούνται από το κάπνισμα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου (π.χ. στοματικής κοιλότητας, λάρυγγα), ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, των νεφρών κ.ά.

Ο ρόλος της ηλικίας έναρξης

Η νέα μελέτη εξέτασε τον ρόλο της ηλικίας έναρξης και διακοπής του καπνίσματος στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Μεταξύ των 410.231 εθελοντών που εντάχθηκαν σε αυτήν, καταγράφηκαν 10.014 θάνατοι από καρκίνο στις ηλικίες 25-79 ετών.

Όσο πιο νωρίς είχε αρχίσει κάποιος το κάπνισμα, τόσο περισσότερο κινδύνευε να πεθάνει από καρκίνο σχετιζόμενο με το τσιγάρο. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο ήταν αυξημένος:

  • 4 φορές σε όσους άρχισαν να καπνίζουν πριν τα 10 τους χρόνια
  • 3,57 φορές σε όσους άρχισαν το κάπνισμα σε ηλικία 10-14 ετών
  • 3,15 φορές σε όσους άρχισαν σε ηλικία 15-17 ετών
  • 2,86 φορές σε όσους άρχισαν να καπνίζουν σε ηλικία 18-20 ετών
  • 2,44 φορές σε όσους άρχισαν το κάπνισμα μετά τα 21 έτη

…και της ηλικίας διακοπής

Όπως προαναφέρθηκε, οι θάνατοι από καρκίνο ήταν τριπλάσιοι στους καπνιστές. Οι περισσότεροι κατέληξαν από καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, όσοι έκοψαν το κάπνισμα πριν τα 35 τους χρόνια, είχαν τον ίδιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο με τους μη καπνιστές.

Σημαντικές μειώσεις όμως παρατηρήθηκαν και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Πιο αναλυτικά, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο μειώθηκε:

  • Κατά 89% σε όσους έκοψαν το κάπνισμα σε ηλικία 35-44 ετών
  • Κατά 78% σε όσους έκοψαν το κάπνισμα σε ηλικία 45-54 ετών
  • Κατά 56% σε όσους έκοψαν το κάπνισμα σε ηλικία 55-64 ετών

«Ποτέ δεν είναι αργά για να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Πρέπει όμως να προσπαθεί να το επιτύχει όσο το δυνατόν νωρίτερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Blake Thomson, από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). «Ελπίζω οι σημερινοί 30άρηδες που διαβάζουν τα ευρήματά μας, να ανταποκριθούν».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology.

iatropediaΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ