ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση από την Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ρόδου: “Να εξασφαλιστεί η μόρφωση όλων των παιδιών!”

 

Οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες, η εξάπλωση του ιού COVID-19 στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία όλων μας.

 

Προσέχουμε, παραμένουμε σπίτι, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων.Γνωρίζουμε ότι αυτή η πρωτοφανέρωτη κατάσταση έχει αποδιαρθρώσει πλήρως τις ζωές μας.

Η κατάσταση στα σπίτια μας δυσκολεύει περισσότερο, αφού πολλοί γονείς έχουν μείνει χωρίς μισθό, δουλεύουν με ελαστικά ωράρια, με εξαντλητικούς ρυθμούς, άλλοι έχουν απολυθεί και άλλοι δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους.Ειδικά στο νησί μας, λόγω της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού είναι σίγουρο ότι θα ζήσουμε πολύ δύσκολες μέρες.

Όμως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ NA ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας, αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη, προετοιμαζόμαστε για τους αναγκαίους κοινωνικούς αγώνες της επόμενης ημέρας, με στόχο να μείνουμε όρθιοι εμείς και οι οικογένειες μας.

Αυτή τη στάση την οφείλουμε όχι μόνο στον εαυτό μας, αλλά και στα παιδιά μας που τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται να βλέπουν στα μάτια μας την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα και μαχητικότητα απέναντι στις δυσκολίες, τη διάθεση να περνάμε δημιουργικά το χρόνο μαζί τους. Και αυτό γιατί τόσο το “κλείσιμο στο σπίτι”, όσο και η αποδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία όλων των μαθητών.

Στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματα των μάχιμων υγειονομικών όλης της χώρας για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Επικροτούμε την πρωτοβουλία του σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου Ρόδου να συμμετέχει στην πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία και καλούμε όλο το ροδιακό λαό να κάνει δική του υπόθεση τα δίκαια και λογικά αιτήματα τους.

Έχουμε υποχρέωση να τονίσουμε ότι εκτός από τους ήρωες υγειονομικούς ένα μεγάλο χειροκρότημα αξίζουν αυτές τις ώρες και οι ήρωες εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου, που πολλοί καλοθελητές τους αποκαλούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τεμπέληδες και χαραμοφάηδες. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων και των καθηγητών από την πρώτη στιγμή

στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών τους, στέλνοντας εκπαιδευτικό υλικό, προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι και μηνύματα συμπαράστασης και αισιοδοξίας. Μάλιστα για να τα καταφέρουν αφιερώνουν πολύ χρόνο και αξιοποιούν δικά τους μέσα, καθώς το κράτος και το υπουργείο παιδείας αποδείχθηκαν τελείως ανέτοιμοι με την πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης που είναι πολύ αργή και δύσχρηστη.

Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς που δίνουν τη μάχη να φτάνει η επαφή και η γνώση στα κλειστά σπίτια μας. Διεκδικούμε μαζί τους όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε όλοι οι μαθητές και ιδιαίτερα των πιο φτωχών οικογενειών να έχουν ισότιμη πρόσβαση, για να τα καταφέρουν.

Ζητάμε από το υπουργείο παιδείας να εξασφαλίσει ότι για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία , δεν θα μείνει ούτε ένα παιδί εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας και απαιτούμε άμεσα τα παρακάτω:

· Να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet. Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή.

· Να διευκρινιστεί ότι εναλλακτικά και βοηθητικά μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλα μέσα π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο,viber, ιστοσελίδες σχολικών μονάδων κ.ά.

· Να δημιουργηθεί Κεντρική Ψηφιακή Πλατφόρμα Διδακτικού Υλικού από το Υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, βασισμένες στα αντικείμενα που έχουν ήδη διδαχθεί στο σχολείο. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά -σχετικά ενιαία- μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο ίδιο εκπαιδευτικό υλικό.

· Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να προβάλλονται μέσω της δημόσιας τηλεόρασης εκπαιδευτικό υλικό με όσα διδάχτηκαν ήδη τα παιδιά, αρκετές ώρες ώστε να καλύπτονται όλες οι τάξεις, αλλά και ειδικές ενημερωτικές εκπομπές για τη στήριξη και των γονιών.

· Να επιμορφωθούν άμεσα τεχνικά οι εκπαιδευτικοί, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

· Να ανακοινωθεί άμεσα η ημερομηνία και ο τρόπος διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων της Γ΄ Λυκείου.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει μόνο ένα έκτακτο μέτρο λόγω των ειδικών συνθηκών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή σχέση του σχολείου. Μόνο η ζωντανή παρουσία στο σχολείο μαθητών και εκπαιδευτικών μπορεί να συμβάλει ομαλά στη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.

Ως ένωση γονέων και κηδεμόνων Ρόδου, αυτές τις δύσκολες ώρες απευθυνόμαστε στα διοικητικά συμβούλια όλων των συλλόγων γονέων του νησιού μας, απευθυνόμαστε σε κάθε γονιό ξεχωριστά. Σας καλούμε όλους να έρθετε σε επαφή με την ένωση γονέων για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως, η οποία είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε γονείς και παιδιά για να είμαστε προετοιμασμένοι για τις

διεκδικήσεις για τις ανάγκες μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάει πίσω η μόρφωση κανενός παιδιού.

Η δημόσια δωρεάν παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και είναι υποχρέωση κάθε σύγχρονου πολιτισμένου κράτους, διότι η μόρφωση δεν είναι απλά ζήτημα γνώσης αλλά ζήτημα ζωής!

10.4.2020ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ