ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανακοίνωση Χαρδαλιά για νέο lockdown: Οι 4 περιοχές που κινδυνεύουν λόγω μετάλλαξης Δέλτα

 

Συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 18 κρούσματα, εκ των οποίων τα 15 στο Ηράκλειο Κρήτης

Συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 18 κρούσματα, εκ των οποίων τα 15 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος κορωνοϊού στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι μάλιστα πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή – ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυριαρχούν στέλεχος του ιού στην χώρα.

Παράλληλα ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής. Όσον αφορά τους 15 ασθενείς με τη μετάλλαξη στην Κρήτη ο καθηγητής σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας, δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική.

Περαιτέρω, το στέλεχος Δ, εξήγησε, είναι 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με την βρετανική μετάλλαξη. «Έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό νέων ατόμων και παιδιών» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με lockdown

Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο τρόπος για να μην χρειαστεί, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, είναι το εμβόλιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα λοκντάουν και τέταρτα κύματα. «Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» υπογράμμισε.

«17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. 1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά λοκντάουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» σχολίασε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης».

Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. «Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε. Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει (στη χώρα μας) από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».

Περιοχές κινδύνου

Υπενθυμίζεται πως στην ενημέρωση της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε καλέσει τους κατοίκους τεσσάρων περιοχών να είναι προσεκτικοί εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.   Συγκεκριμένη αναφορά για τα κρούσματα στην Πάρο, στην Κω, στη Ρόδο και στην Ικαρία.

Κατά την ενημέρωση της Πέμπτης ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι υπάρχουν μικρές εξάρσεις και μας δημιουργούν προβληματισμό. «Καλό θα ήταν οι κάτοικοι της κίτρινης Πάρου της πορτοκαλί Κω της κίτρινης Ρόδου και της πράσινης Ικαρίας να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να μην χρειαστεί να αλλάξουν επίπεδο τα νησιά και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μάλιστα όπως συμπλήρωσε «δεν δαιμονοποιούμε την κατάσταση, δεν στοχοποιούμε τις περιοχές, αλλά θέλουμε να υπάρχει ένα «alarm» και αυτό το κάνουμε σε όλη την χώρα. Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση σε κάθε χωριό σε κάθε περιοχή της Ελλάδας».

 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ