ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση Γραμματείας ΕΠ.ΟΠ. ΠΟΜΕΝΣ για το συνταξιοδοτικό των συναδέλφων προέλευσης ΕΠΟΠ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ως Γραμματέας θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ σε όλα τα στελέχη Μόνιμους Υπαξιωματικούς προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ, για το σημαντικό θέμα του συνταξιοδοτικού που μας απασχολεί.

Στις 13 Σεπτεμβρίου είχαμε ανακοινώσει, κατόπιν συνάντησης που είχαμε ως Γραμματεία και προσωπικά εγώ με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κο. Νικόλαο Χαρδαλιά και Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, μαζί με τον Πρόεδρο της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. κο. Δημήτριο Ρώτα και αντιπροσωπεία συναδέλφων μας της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ότι ο κος ΥΕΘΑ ανέφερε και δεσμεύτηκε για την κατάθεση του επικείμενου νομοσχεδίου έως 15 Οκτωβρίου επιλύοντας έτσι το συνταξιοδοτικό – βαθμολογικό των Επαγγελματιών Οπλιτών. Μετά από αυτήν την θετική εξέλιξη και βασιζόμενοι στα λόγια του κου Υπουργού, αναμέναμε με αγωνία και υψηλή προσδοκία να γίνουν πράξεις τα υποσχόμενα.

Δυστυχώς όμως πάρα ταύτα, γίναμε μάρτυρες μίας υπόσχεσης που αθετήθηκε τουλάχιστον προς ώρας, μίας δέσμευσης  που δεν τηρήθηκε ακόμη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Δυστυχώς για πολλοστή φορά μέσα στο ίδιο έτος, αναμέναμε με μεγάλη αγωνία την φημισμένη και περιβόητη κατάθεση νομοσχεδίου που θα επίλυε το σημαντικό και χρόνιο πρόβλημα του συνταξιοδοτικού – βαθμολογικού που απασχολεί τους Επαγγελματίες Οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο η Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα προσοχή το μέλλον χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών όπως υποσχέθηκε ότι θα πράξει από τις αρχές του τρέχοντος έτους,  αφήνοντας 20.000 Επαγγελματίες Οπλίτες στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων να πορεύονται στην Υπηρεσία ατενίζοντας με ανασφάλεια το επαγγελματικό τους μέλλον. Έχουν παρέλθει 3,5 σχεδόν χρόνια της τρέχουσας διακυβέρνησης χωρίς καμία κατάθεση νομοσχεδίου που να ρυθμίζει θέματα εργασιακής και συνταξιοδοτικής φύσεως για το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα για τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς του θεσμού των ΕΠ.ΟΠ. που κινδυνεύουν να δουν τη πόρτα της εξόδου σε λίγα έτη χωρίς συνταξιοδότηση, σύμφωνα πάντα με τις αντίστοιχες απαντήσεις του Υπουργείου Εργασίας κατά του κοινοβουλευτικούς ελέγχους.  

Προσφάτως, ενημερωθήκαμε για ακόμη μία φορά ότι απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Νικόλαο Παναγιωτόπουλο σε αντίστοιχη κατάθεση αναφοράς του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κου. Ηγουμενίδη Νικόλαου για το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών, η οποία είναι άλλη μία συνήθης τυποποιημένη απάντηση που δίνεται τα τελευταία 3,5 έτηχωρίς ουσιώδες περιεχόμενο που να απαλύνει την αγωνία του προσωπικού αφήνοντας χωρίς προσδοκίες του Επαγγελματίες Οπλίτες, ενώ είχε δεσμευθεί για την επίλυση του θέματος με την κατάθεση του νομοσχεδίου έως 15 Οκτωβρίου 2022.

Να επισημάνουμε ότι σε 2 περίπου χρόνια (2025), φτάνει ο πρώτος Επαγγελματίας Οπλίτης στο επίμαχο όριο ηλικίας των 50 ετών. Η αγωνία και η αβεβαιότητα είναι τα κυρίαρχα αισθήματα των 20.000 Επαγγελματιών Οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις και ακόμη περισσότερο των οικογενειών τους που τους διακατέχει αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον τους, ειδικά μετά και την επίσημη απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας κου. Παναγιώτη Τσακλόγλου την 12 Οκτ 22, περί ΜΗ συνταξιοδότησης σε περίπτωση αποστρατείας των Επαγγελματιών Οπλιτών στο ηλικιακό όριο των 50 ετών, αλλά την λήψη συνταξιοδότησης στην ηλικία των 60 ετών. 

Παρόλη την ανάδειξη του θέματος και τις συνεχόμενες επιστολές την Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. προς την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία και σε συνδυασμό με τις απαντήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου και την ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ της δέσμευσης για επίλυση και κατάθεση του νομοσχεδίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2022, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Πολιτική Ηγεσία δεν δείχνει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για το πολυπληθές και χαμηλόβαθμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο ευαγγελίζεται συνεχώς ότι αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» του στρατεύματος, αγνοώντας την αγωνία και τη τύχη για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τόσο το Θεσμό όσο και τις οικογένειες τους. 

Κατόπιν όλων των παραπάνω και δεδομένου ότι όλοι μας διανύουμε από 12 χρόνια ο νεότερος Μόνιμος Υπαξιωματικός έως 20 και πλέον χρόνια υπηρεσίας για τους πρώτους εισαχθέντες, με ηλικίες 30 έως και 48 ετών, διαπιστώνει κανείς το τεράστιο πρόβλημα και την άνιση αντιμετώπιση που έχουν οι Επαγγελματίες Οπλίτες καθώς το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες τους.Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αντιλαμβανόμαστε και αισθανόμαστε πλήρως την αβεβαιότητα που σας έχει κυριεύσει εξαιτίας των όσων γράφονται και ακούγονται 3,5 χρόνια τώρα για το τι ισχύει ή τι θα ισχύσει περί του συνταξιοδοτικού – βαθμολογικού μας, σας υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός και ο στόχος μας ο οποίος είναι ένα καλύτερο εργασιακό και οικογενειακό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον που θα ωφελήσει και τους νέους συναδέλφους μας που κατατάσσονται στις τάξεις των Επαγγελματιών Οπλιτών. Ένα μέλλον αντάξιο του Θεσμού έτσι όπως έχει εξελιχθεί έως σήμερα, με συναδέλφους Επαγγελματίες Οπλίτες να αποτελούν τον κινητήριο μοχλό του Στρατεύματος.

Η Γραμματεία Επαγγελματιών Οπλιτών της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. παραμένει πιστή στην διάθεση των συναδέλφων, ώστε να αναδείξει κάθε πρόβλημα και αδικία για να προβεί σε κάθε διεκδίκηση ή επίλυση αυτών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας Επαγγελματίες Οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων να στηρίξουν με την εγγραφή και τη συμμετοχή τους στις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις που ανήκουν στην Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., για να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για την αξιοπρέπεια και την δικαίωση όλων των Επαγγελματιών Οπλιτών.

Γραμματέας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ:  Επχιας (ΠΖ) Νικόλαος Αντωνόπουλος

Αναπληρωτής Γραμματέας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ: Επχιας (ΠΒ) Σπυρίδων Κυριακόπουλος

Τομεάρχες   Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ: Επχιας (ΜΧ) Βάϊος Γκόρας

Επχιας (ΠΖ) Χρήστος Χατζίδης

Λχιας (ΠΖ) Αποστολία Κακαρίκου
Εσμιας (ΟΠΥΡ) Φωκίων Αποστολίδης

Εσμιας (ΟΤΕΤΗ) Βικτωρ Τσουκας

Λχιας(ΠΒ) Γιάννης Κοντούλης

Λχιας(ΕΜ) Δημήτρης Κοντογιώργος

Επχιαςς (ΠΖ) Κωνσταντίνος ΓρίβαςΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ