ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: «Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα» με δομικό ανασχηματισμό – Ολες οι τελευταίες πληροφορίες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό με το ξεκίνημα του νέου έτους. Τα σενάρια και οι φήμες για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα φούντωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και πολλά στελέχη «κράτησαν» ως έμμεση προαναγγελία τη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ΣΚΑΪ «νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα».

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν έχει δώσει το παραμικρό «μήνυμα» για αλλαγές. Ωστόσο, η φημολογία που ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα και δεν διαψεύστηκε οδηγεί, λένε κυβερνητικά στελέχη, στο συμπέρασμα πως η ανακοίνωση των αλλαγών είναι θέμα ημερών ή και ωρών.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μικρές, διορθωτικές αλλαγές, αλλά σε έναν δομικό ανασχηματισμό, με έμφαση στα παραγωγικά υπουργεία, ώστε να δώσει το σύνθημα μιας νέας δυναμικής το κρίσιμο 2021, όπου θα κλείνει σταδιακά το εφιαλτικό κεφάλαιο της πανδημίας και θα ξεκινήσει η «επιστροφή» στην κανονικότητα. Το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού, λένε οι πληροφορίες, είναι να επιταχύνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους τους μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς και να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για τη σταδιακή επιστροφή στο πεδίο ισχυροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει το «χρίσμα» σε βουλευτές, ενώ θα αξιοποιήσει στο νέο σχήμα και τεχνοκράτες.

«Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα», δήλωσε χθες ο κ. Πέτσας (ΣΚΑΪ): «Ανασχηματισμό κάνει ο πρωθυπουργός όταν εκείνος κρίνει σκόπιμο. Επομένως, ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του και να κάνει τις ανακοινώσεις του όπως εκείνος επιθυμεί. Από εκεί και πέρα, νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα. Δεν είναι κανενός δουλειά να σχολιάσει τι έχει ο πρωθυπουργός στο μυαλό του και, πολύ περισσότερο, δεν είναι δικιά μου. Ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του, κι όταν θα υπάρξει θέμα ανακοινώσεων, αυτές θα γίνουν. Αλλά, είπαμε νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Λέσβο. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν το προσωρινό ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ και ξεναγήθηκε στη δομή από τον Νότη Μηταράκη και τον Μάνο Λογοθέτη.Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη λειτουργία της δομής και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεκινώντας από τα αντιπλημμυρικά. Επίσης, είχε συνομιλία με τους τοπικούς παράγοντες, στους οποίους υπενθύμισε ποια ήταν η κατάσταση προηγουμένως και ποια είναι τώρα.

«Είχαμε πει ότι θα κλείναμε τη Μόρια. Δεν περιμέναμε, βέβαια, ότι θα κλείσει έτσι όπως έκλεισε τελικά, αλλά κάθε εμπόδιο για καλό», είπε ο πρωθυπουργός, και σχολίασε ότι η νέα δομή είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που υπήρχε στη Μόρια και «βρίσκονται σε αυτήν σίγουρα πολύ λιγότεροι από το πόσοι ήταν πριν από ένα χρόνο».

Αναφερόμενος στο χώρο για την κατασκευή νέας μόνιμης δομής εντός του 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Ηταν κοινή συμφωνία και με την πρόεδρο της Επιτροπής ότι θα βρούμε μια τοποθεσία στην οποία θα είναι σύμφωνοι όλοι -ή όσο το δυνατόν περισσότεροι εν πάση περιπτώσει- εκ των τοπικών παραγόντων. Χαίρομαι που αυτό έχει επιτευχθεί και νομίζω ότι τώρα θα τρέξουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε να πάμε σε μια μόνιμη δομή, πολύ καλύτερη από αυτήν, για να δώσουμε τη μόνιμη λύση που είχαμε δεσμευτεί», είπε ο πρωθυπουργός.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου ΤύπουΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ