ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ : Για τη νέα σχολική χρονιά θα ετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο

Στόχος μας να προσφέρουμε ποιοτική εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές

 

Για την ολοκλήρωση των Πανελληνίων Εξετάσεων την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση μίλησε σε συνέντευξή της η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  του υπουργείου Παιδείας κ.  Αναστασία Γκίκα.

Ειδικά για τη Ρόδο ανακοίνωσε πως σε ενάμιση μήνα θα έρθει ο εξοπλισμός και θα το τοποθετηθούν οι βάσεις για τις προκάτ κατασκευές που θα τοποθετηθούν στα σχολεία για να φοιτήσουν τα  νήπια.

Όσο για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις πήγαν αρκετά καλά όπως τόνισε η κ. Γκίκα.

«Η εικόνα που έχουμε δείχνει πως πήγαν καλά οι υποψήφιοι καθώς τα θέματα στα  οποία διαγωνίστηκαν ήταν βατά. Θυμίζω πως η  ύλη για τους υποψηφίους ήταν μειωμένη κατά το ένα τρίτο.  Οι μαθητές όμως δεν έχασαν μάθημα αφού φροντίσαμε μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευση», τόνισε

 

 

Η συνέντευξή της κ. Γκίκα αναλυτικά:

Πως εξελίχθηκαν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις  φέτος;

Μια χαρά εξελίχθηκαν χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα παρόλο που υπήρχε μια αγωνία ειδικά με θέματα που είχαν να κάνουν  με την πανδημία.  Δεν μας αναστάτωσε κάτι. Όλα προχώρησαν κανονικά. Σήμερα έπεσε η αυλαία  για τους μαθητές των ΓΕΛ. Συμμετείχαν 82.000 μαθητές  υποψηφίους  από τα Γενικά Λύκεια και 18.000 από τα ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων συνεχίζουν καθώς έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου.  Μετά ξεκινούν με το  μάθημα των Αγγλικών οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που θα ολοκληρωθούν στις 13 του μήνα.  Από τις 29 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου έχουμε τα μαθήματα που αφορούν τους υποψηφίους  για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

Οι υποψήφιοι τα πήγαν καλά ;

Η εικόνα που έχουμε δείχνει πως πήγαν καλά οι υποψήφιοι καθώς τα θέματα στα  οποία διαγωνίστηκαν ήταν βατά. Θυμίζω πως η  ύλη για τους υποψηφίους ήταν μειωμένη κατά το ένα τρίτο.  Οι μαθητές όμως δεν έχασαν μάθημα αφού φροντίσαμε μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευση.  Πιστεύω πως οι μαθητές μπόρεσαν και διάβασαν καλύτερα. Και οι ψυχολόγοι μας αναφέρουν πως  τα παιδιά πήγαν στις εξετάσεις πιο ξεκούραστα γιατί  έμειναν στο σπίτι και διάβασαν.  Εξαιτίας της καραντίνας οι μαθητές δεν μπορούσαν να  βγουν έξω και να χάσουν χρόνο με επισκέψεις σε καφετέριες. Να τους ευχηθώ καλά αποτελέσματα.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη τους εξέταση;

Είναι μια  από τις πολλές εξετάσεις που θα δώσουν στη ζωή τους . Η ζωή είναι μπροστά τους . Να βάζουν στόχους και να προσπαθούν όλο και περισσότερο να τους πετύχουν.  Κα να έχουν την ηθική ικανοποίηση ότι αγωνίζονται και προσπαθούν.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ετοιμασία για την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση;

Η Ρόδος όπως και η Κως ήταν από τους δήμους που εξαιρέθηκαν από την  υποχρεωτική υλοποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης.   Εφαρμόσθηκε μικτό πρόγραμμα . Φέτος όλα αυτά πηγαίνουν στην πάντα και ξεκινάει το πρόγραμμα της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.  Πριν λίγο μίλησα με τις Κτιριακές Υποδομές και ο Διευθύνων Σύμβουλος με διαβεβαίωσε πως τη Δευτέρα 29 Ιουνίου υπογράφεται με τον ανάδοχο  η σύμβαση. Ανάδοχος θα είναι η εταιρεία  3κ Τεχνική 4Ε. Μέσα σε ενάμιση μήνα θα κτιστούν οι βάσεις θα μεταφερθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός  θα γίνουν οι συνενώσεις στα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης και ηλεκτρικής ενέργειας.  Το κόστος καλύπτεται από το υπουργειό Παιδείας. Για τη Ρόδο έχει διατεθεί  μισό εκατομμύριο ευρώ.  Έτσι από το Σεπτέμβριο τα νηπια ηλικίας τεσσάρων ετών θα φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία.  Στο νηπιαγωγείο ξεκινάμε και ένα πιλοτικό πρόγραμμα που διασφαλίζει τις αλλαγές. Είναι η διδασκαλία του μαθήματος των Αγγλικών.

Όμως υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για αυτό;

Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να ξεκινήσουν με τις καλύτερες προυποθέσεις. Για κάποια πράγματα έπρεπε να γίνει η αρχή που είναι το ήμισυ του παντός. Κοιτάμε να προσφέρουμε το κατάλληλο.

Είναι όμως σε θέση να αφομοιώσουν το  μάθημα τα παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία;
Είναι από τις πρώτες μελέτες που έχω κάνει και δείχνουν πως όσο νωρίτερα αρχίζεις μια ξένη γλώσσα τόσο το καλύτερο. Θέλουμε να δώσουμε περισσότερα εφόδια ποιοτική εκπαίδευση .  Να κάνουμε  ότι μπορούμε  ώστε τα παιδιά μας να έχουν περισσότερες ευκαιρίες

Η σχολική χρονιά ξεκινάει στις 7 Σεπτεμβρίου υπό το φόβο της πανδημίας τι θα γίνει τελικά;

Θα προετοιμαστούμε παν ενδεχόμενο όπως κάνουμε πάντα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι λοιμοξιολόγοι μας θα δώσουν τις οδηγίες τους.  Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ