ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοίγει σήμερα πειραματικά ο τουρισμός: θα έρθουν ταξιδιώτες από ΕΕ και πέντε άλλες χώρες – Επίσημη πρεμιέρα στις 14 Μαΐου

Από σήμερα (19.04.2021) η Ελλάδα ξεκινάει να υποδέχεται τουρίστες στο πλαίσιο ενός πειραματικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει να επιτραπεί η είσοδος στην χώρα επισκεπτών από την Ε.Ε και άλλες πέντε χώρες.

Οι τουρίστες θα μπορούν τα έρθουν στην Ελλάδα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα υπό την προϋπόθεση όμως, ότι είτε θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, είτε θα έχουν στα χέρια τους αρνητικό τεστ 72 ωρών ή να έχουν ανοσία, εξαιτίας του ότι έχουν νοσήσει με covid-19.

Η χώρες προέλευσης των τουριστών θα είναι είτε από την ΕΕ, είτε από Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι για την τελευταία χώρα είναι σε ισχύ και διμερής συμφωνία.

Στην Ελλάδα οι τουρίστες θα εισέρχονται μέσω εννέα αεροδρομίων που είναι τα εξής: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι όροι, δηλαδή εμβολιασμός ή τεστ θα ισχύουν και για όσους έρχονται οδικώς στη χώρα από τις δύο βασικές συνοριακές πύλες της.

Το άνοιγμα αυτό πάντως έχει πιλοτικό χαρακτήρα, προκειμένου να διαπιστωθούν αδυναμίες, κενά ή λάθη και να διορθωθούν. Επισήμως η φετινή θερινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου του 2021.

Τότε είναι δεδομένο ότι θα επιτραπεί η είσοδος και σε πολίτες άλλων χωρών, υπό την προϋπόθεση πάντα να έχουν εμβολιαστεί ή να διαθέτουν ανοσία, ή να προσκομίζουν αρνητικό τεστ COVID.

Δίχτυα Θεοχάρη στην αγορά της Ρωσίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού στην Ρωσία, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της τουριστικής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο υπουργός είχε σειρά επαφών με εξέχοντες παράγοντες του τουριστικού κλάδου, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα (tour operators κ.ά.)

Η επίσκεψη του Χ. Θεοχάρη στην Ρωσία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, προβλήθηκε εκτενέστατα στα ΜΜΕ της χώρας, έντυπα και ηλεκτρονικά. Υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων και αναφορών, προβολή των διαδοχικών συνεντεύξεων τις οποίες παραχώρησε ο υπουργός, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον των Ρώσων ταξιδιωτών για την Ελλάδα.

Επιπλέον, η αυξημένη δημοσιότητα της επίσκεψης του κ. Θεοχάρη υπήρξε αφορμή για την προβολή της χώρας μας ως ιδανικού προορισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού για το 2021.

Επίσημη πρεμιέρα στις 14 Μαΐου

Η περίοδος μέχρι και τις 14 Μαΐου θεωρείται μεταβατική και το «soft opening» που δρομολογείται θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις προθέσεις των ταξιδιωτών, ενώ θα υποδείξει και τυχόν αστοχίες που πρέπει να έχουν διορθωθεί μέχρι και το καλοκαίρι, περίοδος για την οποία ήδη υπάρχουν οι πρώτες κρατήσεις.

Παράγοντες του τουριστικού χώρου αναφέρουν ότι το πιλοτικό αυτό άνοιγμα, αφενός μπορεί να δείξει κάποια πρώτα σημάδια για το πώς θα διαμορφωθεί η ταξιδιωτική ζήτηση για τη χώρα μας, αφετέρου μπορεί να δώσει μια πρώτη τονωτική ένεση στις επιχειρήσεις του κλάδου. Εντούτοις, όπως εξηγούν, καλύτερη τουριστική ροή θα υπάρξει μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, την επανέναρξη των μετακινήσεων και το άνοιγμα της εστίασης, με ασφάλεια πάνω από όλα.

Σύμφωνα πάντως με τους ξενοδόχους, περισσότερες κρατήσεις και καλή τουριστική ροή αναμένεται από τον Ιούνιο και μετά, και από τα μέσα του μήνα αυτού εκτιμάται πως θα ανοίξει ο κύριος όγκος των καταλυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες προβλέψεις απαιτούν ρεαλισμό αφού το 2021 αποτελεί μια χρονιά «υβριδική» όπως την χαρακτήρισε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση «Τάσεις και προοπτικές στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία» που διοργάνωσε ο η Παγκόσμια Τράπεζα και το IOBE.

O ίδιος τοποθέτησε τον πήχη στο 40-50% των εσόδων του 2019, δηλαδή μεταξύ 7,5 και 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ισχύοντα δεδομένα μας φέρνουν πιο κοντά στα 7,5 δισ., αλλά οι εξελίξεις είναι δυναμικές  και δεν αποκλείουν το καλό σενάριο.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ