ΔΙΑΦΟΡΑ

Άνοιγμα σχολείων: Νέα αλλαγή μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στις τάξεις κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων.

Τα μαθηματικά μοντέλα των επιδημιολόγων δείχνουν ότι η αύξηση όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά αν δεν ανακοπεί η δυναμική της θα οδηγήσει και σε νέα έκρηξη των διασωληνωμένων πράγμα που θα φέρει ξανά το ΕΣΥ στα όριά του.

Αν οι δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιωθούν τότε το τρίτο κύμα της πανδημίας που όλοι ήλπιζαν ότι θα το αποφύγουμε, θα χτυπήσει τη χώρα με μεγαλύτερη σφοδρότηταα απ’ τα δυο πρώτα.

Η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η διαδικασία της λήψης των αποφάσεων κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι μια δυναμική διαδικασία. Γι’ αυτό και αποφάσεις που μέχρι πριν από λίγα 24ωρα έμοιαζαν ειλημμένες πλέον επαναξιολογούνται.

Το πρώτο μέτρο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Η απόφαση για άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου με τα νέα δεδομένα είναι ένα βήμα πριν την ακύρωση.

Οι επιδημιολόγοι δεν θέλουν να ρισκάρουν τη δημιουργία νέων εστιών υπερμετάδοσης ειδικά τώρα που όλα δείχνουν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου έπαιξε ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων.

Οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν και τα αυριανά δεδομένα πριν πάρουν την οριστική απόφαση. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων θα παραταθεί για (τουλάχιστον) μια εβδομάδα ακόμα.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ