ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άνοιγμα συνόρων: Συμφωνία Ελλάδας με άλλες εννέα χώρες για τον τουρισμό

 

Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να συζητηθεί μία συντονισμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση της αξίας της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία μετακινήσεων και ταξιδιών εντός της Ένωσης.

Η επιστροφή στην κανονικότητα, στο θέμα του τουρισμού και των μετακινήσεων και των ταξιδιών στην Ευρώπη, στη σκιά των απαγορεύσεων που επέβαλε η πανδημία του COVID-19 βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να συζητηθεί μία συντονισμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση της αξίας της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία μετακινήσεων και ταξιδιών εντός της Ένωσης.

Η κοινή δήλωση των 10 ΥΠΕΞ

Οι ΥΠΕΞ των 10 ευρωπαϊκών χωρών στην κοινή τους δήλωση υπογραμμίζουν ότι «η ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδίου. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς ιδιωτικούς σκοπούς, βάσει των αρχών της αναλογικότητας και της αποφυγής των διακρίσεων».

«Ωστόσο, στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας του COVID-19, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ακόμη περισσότερα: την ελευθερία του ταξιδιού με ασφάλεια εντός της ΕΕ!» αναφέρεται στην κοινή δήλωση στην οποία σημειώνεται ότι οι ΥΠΕΞ των εν λόγω χωρών χαιρετίζουν «τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου 2020 στις ανακοινώσεις της για τον τουρισμό και τις μεταφορές για το 2020 και μετά, μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, σχετικά με την προοδευτική αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών και τη συνδεσιμότητα και για την προοδευτική επανέναρξη των τουριστικών υπηρεσιών και για τα πρωτόκολλα υγείας σε ιδρύματα φιλοξενίας. Αντιπροσωπεύουν μια σημαντική βάση για συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων με σκοπό την επίτευξη συμφωνιών επί των κριτηρίων και των χρονοδιαγραμμάτων για τα επόμενα βήματα».

Τι προτείνουν

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνεται στην κοινή δήλωση, οι ΥΠΕΞ των 10 χωρών που πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν στις εξής αρχές:

– Πιστεύουμε ότι μια προσέγγιση σταδιακών βημάτων, συντονισμένη και συμφωνημένη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια σταδιακή εξομάλυνση των διασυνοριακών ταξιδιών.

– Η διερεύνηση τρόπων για να επιτραπούν τα ταξίδια, αποφεύγοντας παράλληλα να ξεφύγει ο κίνδυνος αύξησης των λοιμώξεων, θα είναι επίσης ένας παράγοντας – κλειδί.

– Θα είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μας δεν μπορούν απλώς να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης, αλλά και να επιστρέφουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους. Επομένως, πρέπει να συντονιστούμε στενά όσον αφορά τις προϋποθέσεις άρσης των κανόνων περιορισμού και καραντίνας και σχετικά με την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε για μια κοινή κατανόηση των σχετικών με την υγεία προτύπων και διαδικασιών.

– Πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις συνεχίζουν να οδηγούν σε συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις μεταξύ των χωρών προέλευσης και προορισμού. Το άνοιγμα των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης των διασυνοριακών εργαζομένων, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Η προτροπή σε επιχειρήσεις και πολίτες

Στο ίδιο πλαίσιο οι 10 ΥΠΕΞ καλούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετικούς ιδιωτικούς φορείς να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες για να λάβουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την προστασία των ταξιδιωτών μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και ταξιδιών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στην ασφάλεια των ταξιδιών.

Επίσης, ενθαρρύνουν τους πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν προσεκτικά υπόψη τις πληροφορίες για την υγεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Κλείνοντας, οι ΥΠΕΞ που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη τονίζουν ότι, παρόλο που επί του παρόντος η κατάσταση σχετικά με την πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να διαφέρει από χώρα σε χώρα, είναι κοινός μας στόχος να συντονίσουμε την προσέγγισή μας μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων όσο το δυνατόν πιο στενά με σκοπό την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ασφαλούς μετακίνησης στο εγγύς μέλλον.

Αντίστοιχη συζήτηση τον επόμενα μήνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη συζήτηση μεταξύ των ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και τον επόμενο μήνα.

Αύριο είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών ομάδας κρατών – μελών της ΕΕ και κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, με πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια και του ομολόγου του της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, επίσης για την προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα και τη συνεργασία για το κοινό όφελος.

Aπό in.gr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ