ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια – Ο σχεδιασμός για τον τουρισμό μετά τα 12 κρούσματα από το Κατάρ

 

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά έρχεται η ολική επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας μετά το lockdown.

Το μεσημέρι (13.00’) ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης αναμένεται ν’ ανακοινώσει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία αφορά κυρίως τη λειτουργία των γυμναστηρίων και τις παραλίες, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και η θετική εξέλιξή τους επιτρέπουν την επίσπευση του ανοίγματος των συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας.

Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν ξανά τα γυμναστήρια

Ειδικά για τα γυμναστήρια, αναμένεται ν’ ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από 15/6 αντί για 29/6, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες. Επίσης, θα επιτραπεί και πάλι η μουσική στα beach bar από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς και η πώληση αλκοολούχων ποτών, αλλά θα παραμείνει η απαγόρευση της κατανάλωσής τους στο χώρο του bar. Από τις 8/6 θα επαναλειτουργήσουν και τα νυχτερινά κέντρα, αλλά μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες, παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων για τις εκκλησίες έως τις 9/7. Όμως, διπλασιάζεται ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να παρακολουθούν τη λειτουργία εντός του ναού από 50 σε 100 (σ.σ.: για χώρους άνω των 500 τ.μ.).

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για τον τουρισμό

Την ίδια στιγμή, από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ο σχεδιασμός για τον τουρισμό μετά τα 12 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε πτήση από το Κατάρ προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αντίστοιχες περιπτώσεις θ’ αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή την απαγόρευση πτήσεων από την περιοχή που αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού, καθώς ήδη ανεστάλησαν έως τις 15/6 οι πτήσεις από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Ούτως ή άλλως, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία κι έπειτα θα καταργηθεί η καραντίνα για τις πτήσεις που έρχονται από «ασφαλή» αεροδρόμια, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αεροπορικής Ασφάλειας, ενώ θα καταργηθούν και τα υποχρεωτικά τεστ και θα εφαρμόζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται σε κάθε περίπτωση στοχευμένα και όχι τυχαία.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι οι πτήσεις προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ήδη περισσότερες σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να υπάρχει αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την κίνηση μετά τις 15/6 και κυρίως μετά την 1/7, όταν και πρόκειται επισήμως να ξεκινήσει η φετινή περίεργη, λόγω των συνθηκών, τουριστική περίοδος (σ.σ.: τότε θ’ απελευθερωθούν οι πτήσεις από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της επικράτειας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης).

Το “βάρος” στον τουρισμό

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι εκ των πραγμάτων εστιασμένο στον τουρισμό, λόγω της ανάγκης να στηριχθεί η οικονομία, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμβολικά και προσωπικά θ’ αναλάβει μεγάλο επικοινωνιακό μερίδιο σ’ αυτή την προσπάθεια.

Αύριο θα μιλήσει στην εκδήλωση “RestartTourism”, κατά την οποία θα παρουσιαστεί από τον επικεφαλής δημιουργικού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Στηβ Βρανάκη η καμπάνια για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού εκτός των συνόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καμπάνια θα εστιάζει στα social media και θ’ απευθύνεται ασφαλώς στο εξωτερικό, συνδυάζοντας την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ανάδειξη της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού με τις φυσικές της ομορφιές και τα πλεονεκτήματά της έναντι των ανταγωνιστών της στη Μεσόγειο. Στην εκδήλωση θα μιλήσει, εκτός από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και τον κ. Βρανάκη η επικεφαλής της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τον κύκλο «εξόδων» του από το Μαξίμου – τον οποίο εγκαινίασε αμέσως μετά το τέλος του lockdown – εκτός Αθηνών, προκειμένου να μιλήσει με πολίτες, καταστηματάρχες και φορείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σαντορίνη. Οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, αλλ’ αυτό θα γίνει εντός των επομένων 24ωρων.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ