ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Άνοιξε την Κυριακή η τουριστική  αυλαία στο νησί  της Ρόδου

 

Ήρθαν τα  πρώτα «χελιδόνια» και   μαζί  τους οι ελπίδες για μια καλή τουριστική σαιζόν  για το νησί της Ρόδου

Με εννέα αεροσκάφη τσάρτερ από  τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία  που. προσγειώθηκαν  στο αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου, άνοιξε την Κυριακή η τουριστική σαιζόν για τη Ρόδο. Οι πρώτες αφίξεις έφεραν μαζί τους και την ελπίδα για μια καλή τουριστική σαιζόν, παρά  την γενικότερη ανησυχία που έχει προκαλέσει ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη Ρωσική εισβολή και τα επακόλουθα της ενεργειακής κρίσης.

Παρόλα αυτά, η συντονισμένη δουλειά που έγινε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς στα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει εδραιώσει σε όλες τις διεθνείς τουριστικές αγορές τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σαν εξαιρετικά αξιόπιστους προορισμούς και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στη φετινή τουριστική περίοδο, που από τον ρυθμό των προκρατήσεων εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα επίπεδα της χρονιάς ρεκόρ του 2019. Μέχρι το τέλος Μαρτίου  είναι προγραμματισμένες  άλλες 49 πτήσεις  για το Αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις, ενώ οι απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, που ούτως ή άλλως δεν έφεραν στη Ρόδο μεγάλο αριθμό τουριστών, θα καλυφθεί εύκολα από άλλες τουριστικές αγορές που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.  Παράλληλα, μέσα στη σαιζόν αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα από τις επαφές με τους κορυφαίους τουριστικούς παράγοντες των ΗΠΑ που είχε προ ημερών στη Νέα Υόρκη ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, με στόχο να ανοίξει για τη Ρόδο την μεγάλη αμερικανική τουριστική αγορά, αξιοποιώντας την δυνατότητα που δίνουν οι εννέα καθημερινές απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στο αεροδρόμιο του Διαγόρας τους  πρώτους τουρίστες  από την Μεγάλη Βρετανία  και συγκριμένα  τους 107 επιβάτες  της easy jet, υποδέχθηκαν  ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού  και Δημοσίων  και Διεθνών Σχέσεων  κ Αθανάσιος Βυρίνης  και  φορείς νησιού. Στους  πρώτους επισκέπτες μοιράσθηκαν τοπικά προϊόντα .

Όσον αφορά τη συνέχεια, προβλέπεται θεαματική, αφού   για τον μήνα  Απρίλιο αναμένονται στη Ρόδο 1.000 πτήσεις .

Στις 11 Απριλίου ξεκινούν και οι πτήσεις από το Ισραήλ, μία σημαντική αγορά για το νησί, που επανακάμπτει πλήρως.  Στις 12 Μαΐου είναι προγραμματισμένος ο κατάπλους του πρώτου κρουαζιερόπλοιου με Ισραηλινούς τουρίστες, οι οποίοι θα διανυκτερεύσουν στο νησί. Τις αμέσως επόμενες ήμερες αναμένεται αύξηση της κίνησης λόγω και του Πάσχα των Καθολικών.

Όσον αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες,  περίπου το 60% ξεκινά στις 8 Απριλίου και μέχρι το τέλος του μήνα το 80% θα έχει ανοίξει με πληρότητες αρκετά μεγάλες για την εποχή. Σε ορισμένα  ξενοδοχεία μάλιστα φτάνουν μέχρι και το 80%

Από την αγορά της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας σαφώς δεν  θα υπάρξουν αφίξεις λόγω της εμπόλεμης κατάστασης,   ωστόσο και πέρυσι αυτές οι αγορές κινήθηκαν πολύ χαμηλά, μόλις 20.000 τουρίστες από Ρωσία και Ουκρανία, κατά η συνέπεια η βλάβη στον τουρισμό της Ρόδου δεν είναι σοβαρή.

Ερωτηματικό για το 2022 θα είναι οι αγορές της Πολωνίας και της Ρουμανίας, καθώς παραμένει άγνωστο, αν πλέον τα νοικοκυριά θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύσουν μετά τις προσφυγικές ροές των Ουκρανών εκεί. Όσον αφορά τις υπόλοιπες παραδοσιακές τουριστικές αγορές , οι κρατήσεις είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα  οι προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ σύμφωνα   με πληροφορίες  για το καλοκαίρι του  2022 ήταν  26.000 πτήσεις και μειώθηκαν  κατά 1000 πτήσεις, δηλαδή  περίπου 1%  . Αυτό συμβαίνει σε κάθε τουριστική σαιζόν όπως ανέφερε στη Βήμα της Δωδεκανήσου υψηλόβαθμο στέλεχος του αεροδρομίου «Διαγόρας».

Από την έντυπη έκδοση Το Βήμα της ΔωδεκανήσουΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ