Νότιο Αιγαίο ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αντώνης Καμπουράκης: «Διεκδικούμε και απαιτούμε άμεση λύση για τους δασικούς χάρτες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών»

Θα κατατεθεί Τροπολογία με απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Ομόφωνα στην σημερινή τους συνεδρίαση τα τοπικά παραρτήματα Δωδεκανήσου και Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, αποφασίστηκε να παρέμβει με τροπολογία, διεκδικώντας αποφασιστικά την περιουσία που ιστορικά και νομικά ανήκει στους Δωδεκανήσιους και στους Κυκλαδίτες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και μόνο.

Επίσης, αποφασίστηκε να ανατεθεί στον Δικηγόρο Μιχάλη Παπαγεωργίου εντός δώδεκα ημερών, να παραδώσει αναλυτική και εμπεριστατωμένη Γνωμοδότηση, με πόρισμα Εισηγητικής Έκθεσης και προτεινόμενων Τροπολογιών που συμβάλλουν στην άμεση λύση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με σεβασμό στους κατοίκους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων στην σημερινή συνεδρίασή τους, στο σοβαρό θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών που ταλανίζει όλες τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, αποφάσισαν ομόφωνα να παρέμβει η ΠΕΔ καταθέτοντας τροπολογία, διεκδικώντας και απαιτώντας άμεση λύση. Η συνδρομή όλων των Αυτοδιοικητικών Α΄ και Β΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την συμβολή νομικού είναι στην υπηρεσία των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, να διεκδικήσουμε την νομοθετική επίλυση του ζητήματος».

Εισηγήσεις από την σημερινή συνεδρίαση

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Λαμβάνοντας υπόψη την επικαιρότητα και τα ζητήματα που με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ήδη δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται, ολοένα και πιο αυξημένα, σε όλη τη νησιωτική περιφέρειά μας, της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, πέρα των δια ψηφισμάτων αντιδράσεων, θεωρώ ότι οι θέσεις της Π.Ε.Δ. Δωδεκανήσου, πρέπει να προβληθούν με τη δέουσα ειδική επιστημονική τεκμηρίωση, ώστε, και το μέγεθος των προβλημάτων να αναδειχθεί και οι λύσεις τους, με συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις και παρεμβάσεις, να διεκδικηθούν αρμοδίως. Προασπίζοντας συντεταγμένα τις θέσεις μας.

Για τον λόγο αυτό εισηγούμαι, όπως η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου συνεργασθεί με τον κ. Μιχάλη Θ. Παπαγεωργίου, Δικηγόρο, Διδάκτορα Συνταγματικού & Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Διδάσκοντα στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, με δημοσιευμένη στο από τα πλέον έγκριτα νομικά περιοδικά, σχετική επιστημονική Μελέτη, για «το Δικαίωμα της ιδιοκτησίας στη Δωδεκάνησο» (Περιοδικό «Το Σύνταγμα» – Α. Ν. Σάκκουλας, Τεύχος 2/2016, σελ. 425-464), καθώς επίσης και με ήδη εντρύφηση επί του θέματος, κατά συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές της Καρπάθου, της Σύμης κ.α., αλλά και ως Ειδικός εισηγητής στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 19-04-2016, ιδίως επί του θέματος του καθεστώτος των δημοσίων κτημάτων στα Δωδεκάνησα.

 

Προτείνεται ειδικότερα, όπως κατόπιν απόφασης του Διοικητικού μας Συμβουλίου, της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, να αναθέσουμε σήμερα στον Δρα Μιχάλη Θ. Παπαγεωργίου, σε προθεσμία είκοσι ημερών (20) από της αναθέσεως, να παραδώσει αναλυτική και εμπεριστατωμένη Γνωμοδότηση, με πόρισμα Εισηγητικής Έκθεσης και προτεινόμενων Τροπολογιών, ούτως ώστε, σύμφωνα με εισηγήσεις, που ο ίδιος μας υποδεικνύει:

 

01) Κατά τις συνταγματικές αρχές της Ασφάλειας του Δικαίου, της Ίσης Μεταχείρισης / Μη διάκρισης και της Αναλογικότητας, και η Δωδεκάνησος να συγκαταλεχθεί στις νησιώτικες περιοχές, που εξαιρούνται από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, επί δασών και δασικών εκτάσεων (άρθρο 62, Ν.998/1979).

 

02) Κατά τη συνταγματική αρχή της Προστασίας της Ιδιωτικής Περιουσίας, τα ιδιωτικά ακίνητα που ανήκουν στις περιφέρειες των Κτηματολογίων Ρόδου, Κω και Λακί – Ξηρόκαμπου Λέρου, εξαιρούμενα των διαδικασιών αναρτήσεων δασικών χαρτών και κάθε επιγενομένης αυτών συνέπειας να διατηρήσουν αναλλοίωτα, τόσο τα δικαιώματα κυριότητας, όσο και τα λοιπά κτηματολογικά καταχωρημένα χαρακτηριστικά τους, λόγω των παραχθεισών εννόμων συνεπειών από τις Διοικητικές Πράξεις των Αρχικών και των μεταγενέστερων Κτηματολογικών Εγγραφών (αρ. 37-39,61 Κ.Δ. 132/1929, αρ. 08, Ν.510/1947, άρθρο 03, Ν.998/1979, άρθρο 10, Ν.3208/2003, αρ. 48 Ν.4685/2020 ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/ 64663/03-0703020 κ.λπ.).

 

03) Να υπάρξει αναστολή, επανεξέταση και επαναπροσδιορισμός, επί των διαδικασιών και επί του αξιολογικού περιεχομένου, των αναρτήσεων δασικών χαρτών, σε όλη τη περιφέρεια της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου νομοθετικά να υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση του καθεστώτος, και ουσιαστική πλήρης αντιμετώπιση των συγκεχυμένων ζητημάτων, γύρω από τις μη δασικές

 

«χορτολιβαδικές–φρυγανικές» και «πετρώδεις-βραχώδεις εκτάσεις», που βρίσκονται επί «ημιορεινών, ορεινών, ανώμαλων», ή και άλλου χαρακτήρα εδαφών, οι οποίες κατά το σημερινό καθεστώς των αναρτήσεων, και υπό τη δασική νομοθεσία, αντιμετωπίζονται ατελώς και ουσιαστικά οδηγούν σε απαλλοτρίωση περιουσιών άνευ ανταλλάγματος, ή σε ουσιαστική δέσμευση της αγροτικής, οικοδομικής, τουριστικής και κάθε άλλης οικονομικής αξιοποίησης τους (αρ. 03, παρ. 05, του Ν.998/1979, απόφαση Α.Π. 182363/2395/ 13-05-2019 Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ.λπ.).

 

Τέλος, ζήτησα από τον κο Μιχάλη Θ. Παπαγεωργίου, να είναι παρών κατά τη συνεδρίασή μας, στην τηλεδιάσκεψη της 25ης Φεβρουαρίου 2021, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και επιστημονική προσέγγιση Δημοσίου Δικαίου, επί όλων των ζητημάτων, και επί της παραπάνω εισηγήσεως.

 

Με Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς,

Για την Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Αντώνης Β. Καμπουράκης

Δήμαρχος Ρόδου

#pressgreeceΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ