ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΟΖ: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για την Τουρκία

 

Η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ορόσημο για την ελληνική διπλωματία μετά και την πρόσφατη αντίστοιχη συμφωνία με την Ελλάδα. Μην μεμψιμοιρούμε. – Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

Προτού περάσουμε σε αναλύσεις επί αναλύσεων, πρέπει να σημειώσουμε πως καλό είναι να κάνουμε λίγη υπομονή έως ότου λάβουμε την εν λόγω συμφωνία (την οποία είχε αποκαλύψει και προαναγγείλει το Newsbomb.gr ήδη από τις 27 Ιουλίου) στα χέρια μας και να την μελετήσουμε για να δούμε τι ακριβώς προβλέπει.

Από εκεί και έπειτα έχουμε τα βασικά. Η συμφωνία είναι τμηματική αφήνοντας εκτός το Καστελλόριζο, με το οποίο δεν ήθελε να εμπλακεί η Αίγυπτος ούτως ή άλλως. Ωστόσο εδώ πρέπει να πιστώσουμε στην ελληνική διπλωματία έναν σπουδαίο ελιγμό. Η οριοθέτηση έγινε έως τον 28ο μεσημβρινό αφήνοντας έτσι εκτός συμφωνίας, προς το παρόν, την περιοχή ανατολικότερα της μισής Ρόδου και το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου. Γιατί;

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές με τον ελιγμό αυτόν, δεν απομονώνεται το Καστελλόριζο, και κατ επέκταση, όπως συμφώνησαν έως την μισή Ρόδο, είναι στην ευχέρεια της Ελλάδας και της Αιγύπτου για να συμφωνήσουν για τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Από την άλλη, πλέον η Ελλάδα έχει στα χέρια της ένα νομικό κείμενο, μία διεθνή συμφωνία, σύμφωνη εμ το Διεθνές Δίκαιο για να αντιτάξει απέναντι στο ψευδεπίγραφο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η συμφωνία με την Αίγυπτο αποκαθιστά την τάξη στην περιοχή.

Η Ελλάδα πλέον, έχει κάθε «όπλο» στην φαρέτρα της έτσι είτε διπλωματικά, είτε ακόμα και στρατιωτικά να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Δικαιώματα που η Τουρκία με τον παρανοϊκό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας αμφισβητούσε ευθέως.

Κλείνοντας, η συμφωνία παράγει δύο σημαντικά αποτελέσματα. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Ελλάδα ασκεί ενεργητική διπλωματία και παύει να αφήνει τα προβλήματα να χρονίζουν. Από την άλλη, η Τουρκία τίθεται προ των ευθυνών της και η όποια επιδίωξή της να αμφισβητήσει διεθνείς συμφωνίες περνά μέσα από τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα ή από στρατιωτική ανάληψη δράσης.

Ιδού η Ρόδος (κυριολεκτικά), ιδού και το πήδημα.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ