12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οικονομική στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος  και αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα. Ένα  από τα θέματα που αναφέρθηκε ο κ Χατζημάρκος ‘ήταν και η οικονομική  στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

κ. Χατζημάρκος τόνισε:

«Είναι ένα μεγάλο και σοβαρό θέμα. Το συζητήσαμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Είναι πάρα πολύ παρακμιακή η λειτουργία κάποιων ανθρώπων.  Στο τελευταίο δελτίο τύπου που έβγαλαν πέντε σύμβουλοι του κ. Γλυνού προκύπτει με βεβαιότητά ότι ψεύδονται εν γνώση τους. Είναι μέρος της πολιτικής τους . Τους διανεμήθηκαν τα έγγραφα που δείχνουν  ότι πήραμε πρωτοβουλία για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Είναι πάρα πολύ φθηνή η πολιτική αυτή.  Από την πρώτη στιγμή είπαμε πως θα εφαρμοσθεί και την περιφέρεια μας και θα βρούμε τα χρήματα.Πρέπει να τα αναζητήσουμε γιατί δεν έχουμε  διαθέσιμα στους ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν έχουμε αδιάθετα  να τα διαθέσουμε γιατί φροντίσαμε να τα κάνουμε όλα έργα.  Ήμασταν πρώτοι σε όλους τους δείκτες στα προγράμματα το 2019.  Συμφωνήσαμε και στη συνεδρίαση  έγινε μια συζήτηση σχετικά πολιτισμένη. Ο επικεφαλής κ. Γλυνός συμφώνησε».

Από τον ΕΦΕΠΑΕ η διαχείριση

Ο κ. Χατζημάρκος έδωσε και στοιχεία για το πρόγραμμα λέγοντας πως η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 5.000 έως 30.000 ευρώ

«Περιμένουμε τις υπογραφές. Σε τεχνικό επίπεδο έχουμε κάνει τη δουλειά. Αυτά θα  έχουν ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο.  Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι από 5.000 έως 30.000 ευρώ .Το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί θα είναι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.  Δεν τρέχουν από τις περιφέρειες τα προγράμματα αυτά. Υλοποιούνται μέσω του ΕΦΕΠΑΕ που αφορά την επιχειρηματικότητα.  Οι επιχειρήσεις θα κάνουν αιτήσεις που θα αξιολογηθούν και θα ενταχθούν από αυτό το φορέα και  όχι από τις Περιφέρειες. Ο δημόσιος λόγος δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κουτσομπολιού  πολιτικά διαταραγμένων ανθρώπων», δήλωσε  ο κ. Χατζημάρκος

Σε ερώτηση σχετικά με την κατανομή των χρημάτων προς τις επιχειρήσεις ο Περιφερειάρχης είπε:

«Δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο. Θα υπάρχει οδηγός εφαρμογής που θα αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία που θα πρέπει να κατατεθούν από τις επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν τους τζίρους ώστε να φαίνεται η πτώση κατά την πανδημία. Ακόμη θα αναφέρονται τα έξοδα του 2019 και του 2020 όπως και ο αριθμός των εργαζομένων. Θα κοπούν κάποιες επιχειρήσεις που δεν θα πληρούν τα  κριτήρια από τον ΕΦΕΠΑΕ.  Άλλες θα πληρούν κριτήρια αλλά θα καταταγούν έτσι που όταν φθάσει η σειρά τους θα έχουν τελειώσει τα χρήματα. Εκεί θα δούμε αν μπορούμε να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό για να καλυφθούν και αυτές οι επιχειρήσεις. Θα τα δούμε όλα αυτά. Πάντως με τους ίδιους κανόνες θα πάμε όλοι . Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι είναι ψεύτης. Μέσα στη ζωή είναι όλα και όλοι κρίνονται».

Η  δομή για τους πρόσφυγες στα παλαιά σφαγεία

Ο κ. Χατζημάρκος απάντησε και σε ερώτημα που αφορούσε τη δομή φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα παλαιά σφαγεία. Τόνισε  πως η συζήτηση για το θέμα άνοιξε τώρα  γιατί η σημερινή δημοτική αρχή συνεργάζεται άψογα με την περιφερειακή αρχή.

«Είναι κατάκτηση να δεχόμαστε ερωτήσεις  για θέματα που δεν είναι στις αρμοδιότητες μας. Το ζήτημα αυτό έρχεται από την προηγούμενη δημοτική αρχή Ρόδου. Έχει την ίδια ακριβώς λειτουργία σήμερα. Με το που άλλαξε η δημοτική αρχή ξεκίνησαν να λένε πως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα.  Και το λένε αυτό γιατί η σημερινή δημοτική αρχή έχει καλές σχέσεις με την περιφερειακή αρχή.  Το θέμα πάντα υπήρχε. Εμείς θα πάρουμε τις πρωτοβουλίες αλλά θα τα βάλω όλα στο τραπέζι.  Γιατί ανοίγει το θέμα τώρα. Δεν υπήρχε η δομή πριν από τέσσερα χρόνια; Δεν εγκυμονούσαν τους ίδιους κινδύνους;  Και να μην αναφέρει κανείς κάτι για την πανδημία. Σήμερα ένα αποτυχημένο πολιτικό σύστημα με όλους τους νεροκουβαλητές του , με όλους τους πρώην τροφίμους του σιτιζόμενους με διάφορους τρόπους ψάχνει να κάνει το come back. Τώρα τα βρήκαν όλα.  Για τα σφαγεία έχουμε ανοίξει συζήτηση να συντονίσουμε τρία υπουργεία για ενέργεια με στόχο να κλείσει η κατάσταση εκεί που είναι πληγή για τον τόπο και μας προσβάλει. Πιστεύω να τα καταφέρουμε  όπως και σε κάθε άλλη πρωτοβουλία.  Σύντομα θα είμαστε στην τελική ευθεία για να γίνει η οριστική διαχείριση και η διευθέτηση του ζητήματος που αφορά τα σφαγεία», δήλωσε ο κ .Χατζημάρκος.

Σε ερώτηση για το αν θα μεταφερθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες σε άλλη δομή ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:

«Θα αναλάβετε εσείς το κόστος των αντιδράσεων στη υποδομή που θα πρέπει να  πάνε οι άνθρωποι αυτοί; Κάναμε αποσυμφόρηση στα νησιά μας. Ποιος ξέρει τι τραβήξαμε για αυτό; Θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».

Αναφορά με την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Καρπάθου τόνισε πως είναι ότι  πιο σύγχρονο υπάρχει  εκτός λεκανοπεδίου Αττικής.

« Είναι πολύ χαρούμενος για αυτό το νοσοκομείο. Ήταν η πρώτη υπογραφή που έβαλα στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Παρακολούθησα όλη την εξέλιξη του έργου με τους συνεργάτες μου. Το επισκέφθηκε ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης. Δεν πήγα γιατί ενοχλήθηκα από αυτά που διάβαζα στον τύπο. Εμείς φροντίσαμε και για τον κόμβο. Ο δημόσιος διάλογος θέλει αντοχή. Τοποθετήθηκε  διοικητής προσωρινός ο κ Ρουμάνης. Ζήτησα να γίνει μόνιμος διοικητής γιατί η δουλειά που έχει κάνει είναι υπέροχη. Επίσης το νοσοκομείο αυτό καλύπτει τις ανάγκες της Κάσου.  Και επισημαίνω είναι νοσοκομείο και όχι ΚΥ. Θα γίνουν όλα και προσωπικό θα υπάρχει. Νοσοκομείο θα υπογράψουμε και νοσοκομείο θα παραδώσουμε γιατί εμείς δεν μένουμε στα λόγια» .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ