ΔΙΑΦΟΡΑ

Αποκάλυψη Ζάκερμπεργκ: Το Facebook θα καταγράφει συμπτώματα φορέων του covid-19

 
Το ανακοίνωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μέσω της Ουάσινγκτον Ποστ και την Τετάρτη 22 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα στις περισσότερες χώρες

Ένα νέο εργαλείο του facebook που όπως διατείνεται ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο στη μάχη κατά του covid-19 θα κάνει την εμφάνιση του την Τετάρτη 22 Απριλίου. «Είναι μία νέα υπερδύναμη έναντι της πανδημίας» είπε ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ «που θα βοηθήσει στη μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας».

Το εργαλείο ελέγχου συμπτωμάτων του γίγαντα των κοινωνικών μέσων, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, κυκλοφόρησε τη πρώτη του σειρά δεδομένων για χρήστες των ΗΠΑ σήμερα Δευτέρα 20 Απριλίου. Οι χρήστες του facebook απαντούν σε κωδικοποιημένες ερωτήσεις και έτσι ο Κέντρο Αντιμετώπισης της Πανδημίας COVID-19 μπορεί να έχει αμέσως τον έλεγχο ενός δείγματος. Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι πως οι ασθενείς συσσωρεύονται σε αστικές περιοχές υψηλής πυκνότητας και σπάνια εμφανίζεται σε αγροτικές περιοχές. Εκτός απροόπτου το εργαλείο θα επεκταθεί παγκοσμίως την Τετάρτη 22 Απριλίου.

Ο Ζάκερμπεργκ τόνισε πως τα δεδομένα συλλέγονται με σεβασμό στο απόρρητο και στα ανθρώπινα δικαιώματα των χρηστών, ενώ σε ερώτηση εάν θα πρέπει να λαμβάνεται υπ΄όψη και το ποσοστό του λάθους τόνισε πως «οι αναφορές θα στηρίζονται αποκλειστικά στην ευθύνη και υπευθυνότητα των χρηστών των λογαριασμών». Ο μεγιστάνας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκε ότι οι αυτοαναφερόμενες πληροφορίες των χρηστών που συλλέχθηκαν από την έρευνα θα «ξεκινήσουν το δρόμο προς την ανάκαμψη».

Τόνισε πάντως «πως ο αγώνας ενάντια στον covid-19 δε θα πρέπει να σημαίνει θυσία του απορρήτου». Ισχυρίστηκε επίσης πως το εργαλείο της εφαρμογής δεν δημοσιοποιεί καμία πληροφορία στο Facebook σχετικά με τα συμπτώματα που αναφέρουν οι χρήστες και όλα τα στοιχεία είναι αυστηρώς προσωπικά.  ΠΗΓΗ EΘΝΟΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ