ΔΙΕΘΝΗ

Αποστολή στην Σελήνη: Ακυρώθηκε η εκτόξευση – Καθηλωμένη η «Άρτεμις»

Ακυρώθηκε για σήμερα η εκτόξευση του πυραύλου «Αρτεμις» στην Σελήνη σύμφωνα με τη Nasa. Ένα τεχνικό πρόβλημα ματαίωσε την σημερινή εκτόξευση προκαλώντας απογοήτευση τόσο στους τεχνικούς της NASA και σε εκατομμύρια λάτρεις του διαστήματος στον κόσμο.

Πενήντα χρόνια μετά τη λήξη του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» στην Σελήνη, σήμερα είχε προγραμματιστεί η έναρξη του νέου διαστημικού προγράμματος της NASA «Άρτεμις». Ωστόσο, η εκτόξευση του πυραύλου SLS για την αποστολή ματαιώθηκε καθώς υπήρξε διαρροή υδρογόνου.

Και η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε στα 40 λεπτά:

Η εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα της αποστολής «Άρτεμις 1», με έναν πελώριο πύραυλο Space Launch System (SLS), είχε προγραμματιστεί για τις 15:33 ώρα Ελλάδας. Στόχος του πυραύλου της NASA θα είναι να μεταφέρει την μη επανδρωμένη κάψουλα Ωρίων (Orion) γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων και μετά να γυρίσει στη Γη.

Λίγο πριν την εκτόξευση του πυραύλου, διαπιστώθηκε διαρροή υδρογόνου ανέφερε η NASA. Σημειώνεται ότι οι διαρροές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, δεδομένου ότι το υδρογόνο είναι ένα άκρως εύφλεκτο υλικό. Οι ομάδες εξετάζουν επίσης μια ρωγμή στο υλικό του συστήματος θερμικής προστασίας σε μία από τις φλάντζες.

Σε περίπτωση που η διαρροή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ο πύραυλος SLS θα πρέπει να επιστρέψει στο Κτίριο Συναρμολόγησης και η εκτόξευσή του θα αναβληθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο.

Δείτε την ανάρτηση της Nasa

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ