ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αρχές του 2022 ξεκινά η αποκατάσταση του τεμένους στη Πλατεία Ελευθερίας της Κω

Τρεισήμισι χρόνια από το σεισμό του 2017 και οι σοβαρές ζημιές, που προκλήθηκαν στα μνημεία της Κω δεν έχουν αποκατασταθεί λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης και έγκρισης των μελετών αλλά και αδυναμίας πληρωμής των μελετητών.

 

Ιδιαίτερα για τα Μουσουλμανικά τεμένη ,εμπλοκή παρουσιάζεται στην έναρξη των εργασιών καθώς το ΒΑΚΟΥΦ αδυνατεί να πληρώσει τους μελετητές, συνολικού κόστους 270.000 ευρώ και για τα πέντε τεμένη, ώστε να προχωρήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών και να υλοποιηθούν τα έργα.
Να σημειωθεί ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ ούτε άλλου φορέα, καθώς είναι ΝΠΙΔ .
Γι’ αυτό το λόγο το ΒΑΚΟΥΦ προχώρησε σε εκποίηση ακινήτου στη περιοχή του Ιππικού Ομίλου. Ο πρώτος διαγωνισμός απέβη άγονος, ενώ είναι σε εξέλιξη ο δεύτερος πλειοδοτικός διαγωνισμός.
“Αν τελικά εκποιηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο” δήλωσε η πρόεδρος του Βακούφ Ελβάν Κοτζαογλάν στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου “αρχές του 2022 θα υπογράψουμε ΠΣ με το δήμο για να αποκατασταθεί το τέμενος Ντεφτερντάρ στη πλατεία Ελευθερίας, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ… Αν δεν ευδοκιμήσει και αυτός, θα αναζητήσουμε αλλού εναλλακτική λύση από κοινού με Υπουργείο, Δήμο, Περιφέρεια, γιατί κανείς δεν θέλει να είναι απαξιωμένα αυτά τα μνημεία” υπογράμμισε η κ Κοτζαογλάν.

Όσον αφορά στο τέμενος Γαζή Χασάν στο Πλατάνι στις 7 Ιουνίου έγινε η δημοπράτηση του έργου, στις 8 Αυγούστου, αναδείχθηκε η εργολήπτρια εταιρεία, ακολούθησε η υπογραφή της ΠΣ με την Περιφέρεια και μέσα στον Σεπτέμβρη ξεκινούν οι εργασίες για την αναστήλωση του μνημείου.

Πηγή ertnews.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ