ΔΙΑΦΟΡΑ

Άρση Μέτρων: Προς κατάργηση το SMS στο 13033 – Η ημερομηνία ορόσημο

Αντίστροφα, φαίνεται, πως μετράμε για την κατάργηση του SMS στο 13033, καθώς οδεύουμε προς χαλάρωση μέτρωνκαι lockdown το επόμενο χρονικό διάστημα, πάντα, φυσικά ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη του ΕΟΔΥ.

Η κυβέρνηση επιθυμεί στις 5 Απριλίου να ανοίξει το λιανεμπόριο, όπως και τα Γυμνάσια και Λύκεια. Η εστίαση όπως φαίνεται δεν θα είναι στο τραπέζι της συζήτησης, ενώ αντίθετα θα συζητηθεί αν θα επιτραπούν ή όχι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο ακόμα και το Σαββατοκύριακο που έρχεται, δηλαδή από τις 3 Απριλίου.

Σχετικά με το μεγάλο θέμα του SMS στο 13033 αυτό αναμένεται να… τελειώσει όταν στις 12 ή 19 Απριλίου ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι όντως η εστίαση θα ανοίξει τότε κι όχι αργότερα.

 

Κορωνοϊός: Ποιο άνοιγμα; Καμία χαλάρωση μέχρι 12 Απριλίου! Να θυσιάσουμε το Πάσχα! (Video)

Κορωνοϊός: Καμπανάκια κρούουν οι λοιμωξιολόγοι για το ενδεχόμενο άνοιγμα και την άρση των μέτρων, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση μέχρι τις 12 Απριλίου, να συνεχιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και να θυσιάσουμε το Πάσχα, για το βωμό του καλοκαιριού!

Για ένα δύσκολο επόμενο 10ήμερο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Καμία χαλάρωση μέχρι τις 12 Απριλίου

«Είναι δύσκολες οι επόμενες 10 μέρες. Αν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση, θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού. Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και την σταθεροποίηση που θέλουμε.

Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου» σημείωσε στο MEGA, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο τυχόν άνοιγμα των δραστηριοτήτων νωρίτερα.

Στο ερώτημα ποιες δραστηριότητες πρέπει να ανοίξουν πρώτα ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις δραστηριότητες που φέρνουν εισόδημα στο σπίτι» προκρίνοντας την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, από αυτή των σχολείων.

«Για τα σχολεία υπάρχει ένα υποκατάστατο ανεπαρκές, ενώ για την κλειστή επιχείρηση δεν υπάρχει υποκατάστατο» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα που να είναι απολύτως ασφαλής.

Σαρηγιάννης: Την επόμενη εβδομάδα η κορύφωση των κρουσμάτων

Μέγιστη τιμή κρουσμάτων αρχές Απριλίου και μετά αποκλιμάκωση, περιμένει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ καιτην εκπομπή «Σήμερα» ότι θα την δούμε γύρω στις 8-9 Απριλίου και ότι ενώ θα έχουμε ανοίξει θα δούμε αποκλιμάκωση καθώς θα έχουμε ανοίξει με συγκεκριμένους όρους.

Επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν «τρέξει» τα λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου με το πλαίσιο που έχει τεθεί και μεγάλη προσοχή από όλους ενώ εκτιμά ότι θα είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να συζητηθεί για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 12 Απριλίου με την δυνατότητα να μπορούν να μπουν μέσα.

Αναφορικά με την εστίαση ο ίδιος θεωρεί ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει ενώ απέρριψε την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ερωτώμενους για τον αριθμό των διασωληνωμένων ανέφερε πως ίσως φτάσουμε τους 890 και πως μια αυξητική τάση θα υπάρχει μέχρι τις 18 Απριλίου.

Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Για τα self test σημείωσε πως ακόμα και άσχημα να χρησιμοποιηθούν έχουν μεγάλη δυναμική να βοηθήσουν σημαντικά για την αναχαίτιση της διασποράς.

Δημόπουλος: Θα θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι

Από την άλλη μεριά ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζεται ο σημαντικός αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία σε μονάδες covid.

«Δυστυχώς, τις επόμενες μέρες αναμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών των ασθενών που θα χρίζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ» ανέφερε ο ίδιος.

Σημείωσε ότι έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία και ότι σήμερα υπάρχει λιγότερο ποσοστό ασθενών που μετακινούνται από τις κλινες covid σε μονάδες σε ΜΕΘ απ’ότι πριν από 6 μήνες που είναι θετικό.

Όπως εξήγησε οι λόγοι είναι ότι η πανδημία έχει «μετακινηθεί» ηλικιακά σε νεαρότερα άτομα που ανταπεξέρχονται καλύτερα και ότι υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης θεραπευτικής δυνατότητας των ασθενών.

 

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ