ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος, διαφορετική από τις άλλες, με θέμα: «Όταν σταμάτησε ο Χρόνος»

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2022 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σας καλεί σε μια περιήγηση με παρελθόν και μέλλον.

Την Παρασκευή, 12 Αυγούστου από τις 8 έως τις 12 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί περιήγηση με συνεχή προβολή του βίντεο «Όταν σταμάτησε ο χρόνος », στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο του Νεοκλασικού Σχολείου της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, απέναντι από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Η περιήγηση πραγματοποιείται με αφορμή την έναρξη της αποκατάστασης του Νεοκλασικού Σχολείου από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου (ΥΝΜΤΕΔ). Το έργο, σημαντικό διατηρητέο μνημείο, που ανήκει ιδιοκτησιακά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, όσοι βρεθούν στο χώρο θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν βίντεο σχετικά με την ιστορική εξέλιξη της περιοχής και την καταστροφική ανάφλεξη της πυρίτιδας στα υπόγεια του Ναού του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών της Ρόδου, το 1856.

Το Νεοκλασικό Σχολείο, το οποίο «γεννήθηκε» από τις στάχτες του Ναού του Αγίου Ιωάννη, το 1876, καταστράφηκε από πυρκαγιά ή σεισμό και ξανακτίστηκε το 1898. Το σημερινό κτήριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στη Ρόδο.

Η αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας του νεοκλασικού σχολείου και η νέα χρήση του ως πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  έχουν στόχο την αναβάθμιση του κέντρου της Μεσαιωνικής Πόλης και την ένταξη των μνημειακών αυτών χώρων στη ζωή των πολιτών.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ