ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά είναι τα συμπτώματα της Όμικρον σε εμβολιασμένους, τα δυο πρώιμα σημάδια που «μαρτυρούν» νόσηση

Σύμφωνα με έρευνα οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν συμπτώματα της Όμικρον όπως βήχα, καταρροή, κόπωση, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, μυϊκός πόνο, πυρετό και φτέρνισμα.

Η Κίνα έχει θέσει σχεδόν 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυστηρά μέτρα καραντίνας, καθώς η χώρα κατέγραψε μια απότομη αύξηση των νέων μολύνσεων από κορονοϊό, οι οποίες έχουν φτάσει σε υψηλό δύο ετών.

Η χώρα έχει λάβει μερικά από τα πιο δραστικά μέτρα από την αρχή της πανδημίας, παρόλο που ο φόρτος των κρουσμάτων της είναι χαμηλός σε σύγκριση με άλλες μεγάλες χώρες, επειδή έχει προσκολληθεί σε μια στρατηγική «μηδενικού Covid». Η τελευταία αύξηση οφείλεται στην Omicron, η οποία αναφέρεται ότι είναι η κυρίαρχη παραλλαγή.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο του 2021, το Omicron επιβεβαιώθηκε σύντομα ως η κυρίαρχη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο.

Τα συμπτώματα σε εμβολιασμένους

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα με τη νέα παραλλαγή για τους πλήρως εμβολιασμένους και δύο πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να το έχετε.

Τα πιο κοινά συμπτώματα για τους πλήρως εμβολιασμένους

Ερευνητές στη Νορβηγία διεξήγαγαν μια μελέτη με συνεντεύξεις με 111 από τους 117 καλεσμένους από ένα πάρτι στις 26 Νοεμβρίου 2021 όπου υπήρχε ξέσπασμα του Omicron. Από την ομάδα που ρωτήθηκε, 66 είχαν οριστικά κρούσματα Covid-19 και 15 είχαν πιθανά κρούσματα του ιού.

Από τους 111 συμμετέχοντες, το 89% είχε λάβει δύο δόσεις εμβολίου mRNA και κανένας δεν είχε λάβει αναμνηστικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό μολυσματικών ασθενειών και επιδημιολογίας, Eurosurveillance, υπήρχαν οκτώ βασικά συμπτώματα που βιώθηκαν από την ομάδα των πλήρως εμβολιασμένων θεατών.

Αυτά ήταν βήχας, καταρροή, κόπωση, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, πυρετός και φτάρνισμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο βήχας, η καταρροή και η κόπωση ήταν από τα πιο κοινά συμπτώματα στα εμβολιασμένα άτομα, ενώ το φτέρνισμα και ο πυρετός ήταν λιγότερο συχνά.

Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία προσθέτουν επίσης ναυτία σε αυτήν τη λίστα συμπτωμάτων σε εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Omicron.

Αν και το εμβόλιο προστατεύει από τους πιο σοβαρούς κινδύνους του ιού, εξακολουθεί να είναι δυνατό να προσβληθείτε από τον Covid ακόμα κι αν κάνετε και εμβόλια και αναμνηστικό εμβόλιο.

Η ήπια φύση των συμπτωμάτων καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν τον ιό από ένα κοινό κρυολόγημα.

Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Spector, πίσω από την εφαρμογή ZOE Symptom Study, περίπου το 50 τοις εκατό των «νέων κρυολογημάτων» επί του παρόντος είναι στην πραγματικότητα Covid.

Δύο πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε Omicron

Οι ειδικοί προτείνουν επίσης ότι υπάρχουν δύο διακριτά συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι σημάδι ότι το θετικό τεστ είναι προ των πυλών: κόπωση και ζάλη/ λιποθυμία.

Περισσότερο από το να αισθάνεστε απλά κουρασμένοι, η κόπωση μπορεί να μεταφραστεί σε σωματικό πόνο προκαλώντας πόνους ή αδύναμους μύες, πονοκεφάλους, ακόμη και θολή όραση και απώλεια όρεξης.

Η Δρ Angelique Coetzee, ιδιώτης ιατρός και πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, είπε στο Good Morning Britain ότι η κόπωση ήταν ένα από τα κύρια συμπτώματα του Omicron όταν ξέσπασε η παραλλαγή στη Νότια Αφρική.

Στην πραγματικότητα, το 40 τοις εκατό των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν κόπωση λόγω Covid σε σύγκριση με το ένα τρίτο των ανδρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Web MD που ρώτησε τους χρήστες πόσο συχνά είχαν κόπωση από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου.

Η ζάλη/ λιποθυμία είναι το δεύτερο σημάδι ότι μπορεί να έχετε Omicron. Μια νέα έκθεση από τη Γερμανία υποδηλώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των λιποθυμιών και του Omicron, αφού οι γιατροί στο Βερολίνο διαπίστωσαν ότι ο Covid πυροδοτούσε επαναλαμβανόμενες λιποθυμίες σε έναν 35χρονο ασθενή που εισήχθη στο νοσοκομείο.

dikaiologitika.gr

 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ