OIKONOMIA

Black Friday: Ξεκινούν οι προσφορές στις 25 Νοεμβρίου εν μέσω ακρίβειας – Χαμηλώνει το budget

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη φετινή εκπτωτική περίοδο της Black Friday.

Προφανώς, εν όψει ενός «σκληρού»  χειμώνα λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, τα είδη μόδας, τα ρούχα και τα παπούτσια  δεν αποτελούν αγορές «πρώτης γραμμής».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ένας στους δύο Έλληνες (το 50%) ανέφερε πως περιμένει την περίοδο του Black Friday για να αγοράσει ρούχα και παπούτσια – ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, όπου στην ίδια ερώτηση το ποσοστό ήταν 66%. 

Την ίδια ώρα, η πανδημία επηρεάζει ακόμη την καταναλωτική συμπεριφορά, καθώς αποδεικνύεται ότι σημαντικό ποσοστό συνεχίζει να προτιμά τις ηλεκτρονικές αγορές.

Δημοσίευμα του BBC καταγράφει στις τοπ επιλογές αγορών τα προϊόντα τεχνολογίας, τα δώρα για παιδιά και τα είδη κουζίνας. 

Η Black Friday 2022 ορίζεται για φέτος στις 25 Νοεμβρίου, δηλαδή την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.

Η Black Friday «γιορτάζεται» την επομένη των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία από τους καταναλωτές καθώς τα προϊόντα προσφέρονται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Μπορεί, να είμαστε κάτι παραπάνω  από ένα μήνα μακρυά από τη γιορτή των προσφορών, ωστόσο οι καταναλωτές «διψούν» για να δουν τις τιμές να υποχωρούν σε είδη που λαχταρούν να αγοράσουν. Στο παιχνίδι θα μπουν σύντομα και τα χριστουγεννιάτικα είδη.

Για να κάνετε τις σωστές αγορές, προγραμματίστε τα ποσό που θέλετε να ξοδέψετε, τι έχετε ανάγκη και τι χρειάζεστε. Και «καθαρίστε» το mail σας από το «κύμα» προωθητικών ενεργειών που δεν σας αφορούν.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  εξέδωσε πέρυσι τον δεκάλογο της Black Friday με σκοπό την προστασία του καταναλωτικού κοινού.

Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις προσφορές της Black Friday αποφεύγοντας τις παγίδες:

Δείξτε προσοχή στους επίδοξους απατεώνες και στις απατηλές πρακτικές

Η Black Friday αποτελεί ευκαιρία και για τους scammers που εκμεταλλεύονται την επιθυμία των καταναλωτών για πολλές και καλές προσφορές. Ακόμη λοιπόν και αν συναντήσετε όρους όπως «φθηνά», «προσφορά» κλπ, μην θεωρήσετε ότι όντως πρόκειται για μια καλή ευκαιρία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές ή έστω, σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι συνήθως, τα αγαθά ενδέχεται να είναι απομιμητικά ή ελαττωματικά. Κάντε την έρευνά σας λίγο καιρό πριν προβείτε στις αγορές σας ώστε να είστε σε θέση να εντοπίσετε τις ψεύτικες προσφορές.

Διαβάστε τους όρους χρήσης στα ηλεκτρονικά καταστήματα και ρωτήστε για τις εγγυήσεις στα φυσικά καταστήματα

Ενώ οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ανανεώνουν συχνά την πολιτική επιστροφών προς όφελος του καταναλωτικού κοινού, οι μικρότερες επιχειρήσεις ενδέχεται να δείξουν μικρότερη ευελιξία. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης του ηλεκτρονικού καταστήματος προτού προβείτε σε αγορά ή ρωτήστε για την πολιτική του καταστήματος, όταν αυτό είναι φυσικό κατάστημα, σε περίπτωση επιστροφής του αγαθού.

Προσέξτε την παρορμητική αγοραστική συμπεριφορά προτού προβείτε σε συναλλαγή

Χρειάζεστε πραγματικά το προϊόν που είδατε στη βιτρίνα ή στο e-shop; Μήπως το τελικό ποσό των αγορών σας, εκτρέπει τον προϋπολογισμό σας; Η Black Friday προκαλεί τέτοιο ενθουσιασμό στους καταναλωτές που πολλές φορές προβαίνουν σε αγορές που δεν τους είναι πραγματικά αναγκαίες από το φόβο ότι μπορεί να μην προλάβουν να αξιοποιήσουν τις προσφορές! Θυμηθείτε ότι παρά τις ελκυστικές προτάσεις που τα καταστήματα μπορεί να υπόσχονται ενόψει της Black Friday, όσο προχωρούμε στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η αγορά θα ανανεώσει και πάλι τις προμήθειές της προτείνοντας νέες εκπτώσεις και καινούρια αγαθά!

protothema

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ