ΔΙΑΦΟΡΑ

Blueground: Ανοίγει 300 νέες θέσεις εργασίας – Ποια είναι η ελληνική start up που χρηματοδοτήθηκε με ποσό «μαμούθ»

Σε νέο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 180 εκατ. δολαρίων, εισήλθε η Blueground, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία από το χώρο του real estate και της τεχνολογίας (prop-tech).

Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 105 εκατ. δολάρια, με τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί σε προηγούμενο χρόνο, έτσι ώστε το συγκεντρωτικό ποσό των 285 εκατ. δολαρίων να αποτελεί πλέον το υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης που έχει συγκεντρώσει ποτέ ελληνική start-up- για τη διεθνή της ανάπτυξη.

Στα σχέδιά της Blueground περιλαμβάνεται η επέκταση σε περισσότερες από 50 πόλεις έως το 2025, απ’ όπου προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στόχος είναι να προσλάβει 300 νέα άτομα μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι μισοί εκ των οποίων θα έχουν ως βάση την Ελλάδα. Στην Ελλάδα σήμερα εργάζονται 200 άτομα και περισσότερα από 450 διεθνώς.

Το 2021 ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών της αναμένεται να κλείσει σε 140 εκατομμύρια δολάρια και το 2022 σε 240 εκατομμύρια δολάρια.

Η ταυτότητα της ελληνικής start up

Η Blueground έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 4.500 επιλεγμένων διαμερισμάτων υψηλής ποιότητας σε δημοφιλείς γειτονιές σε όλο τον κόσμο, τα οποία διατίθενται για μίσθωση διάρκειας από ένα μήνα μέχρι και μερικά χρόνια. Ιδρύθηκε το 2013 μέσα από την προσωπική εμπειρία ενός εκ των ιδρυτών, Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου, ο οποίος μετά από πέντε χρόνια συνεχούς διαμονής σε ξενοδοχεία λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας ως συμβούλου επιχειρήσεων, θέλησε να λύσει τα συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια μιας συμβατικής ενοικίασης ενός διαμερίσματος.

Ξεκινώντας από λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα, πλέον έχει διεθνή παρουσία σε Η.Π.Α., Μ. Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία.

Νέες επενδύσεις

Από το σύνολο των 180 εκατ. δολαρίων που θα χρηματοδοτηθεί, περί τα 140 εκατ. δολάρια αποτελούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και προήλθαν από τις επενδυτικές εταιρείες WestCap (που ηγήθηκε του γύρου), Geolo Capital, Prime Ventures, και VentureFriends, ενώ τα υπόλοιπα 40 εκατ. δολάρια αποτελούν δανειακή χρηματοδότηση από την Silicon Valley Bank.

Mε αυτόν το νέο γύρο, η Blueground έχει αθροιστικά συγκεντρώσει 258 εκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή της το 2013 – το υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα ελληνική start-up.

Όπως δήλωσε ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής: «Ιδρύσαμε την Blueground με όραμα να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας ένα σπίτι σε κάθε μεγάλη πόλη, προσφέροντας τους την ευελιξία και την άνεση που χρειάζονται για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών μας, μας δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα και να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις αυξημένες απαιτήσεις των ανθρώπων για μεγαλύτερη ευελιξία. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο νέος κύκλος χρηματοδότησης σημαίνει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να καλωσορίσουμε στην ομάδα μας νέα μέλη παγκοσμίως».

Η δραστηριότητα στην πανδημία

Κατά τη διάρκεια των δύσκολων ημερών του 2020, η Blueground αναδιοργανώθηκε, εξορθολόγησε περαιτέρω τις δραστηριότητές της και κατάφερε να διατηρήσει την πληρότητα των μονάδων της στο 92%, εξασφαλίζοντας ταμειακές ροές για τους ιδιοκτήτες, και αποδίδοντας επιχειρηματικά εν μέσω δυσχερών συνθηκών. Με τη σταδιακή χαλάρωση στον περιορισμό των μετακινήσεων και την επακόλουθη αύξηση στη ζήτηση για επιλογές ευέλικτης διαβίωσης, η Blueground επανήλθε σε φάση ταχείας ανάπτυξης και έχει πλέον εδραιωθεί ως ο παγκόσμιος ηγέτης στις μηνιαίες έως ετήσιες ενοικιάσεις.

«Η Blueground έχει διαφοροποιηθεί με όλους τους σωστούς τρόπους – εξαιρετική οικονομική επίδοση σε ώριμες αγορές, ιδιαίτερη ανθεκτικότητα που προστάτευσε την επιχείρηση από την αστάθεια, κορυφαίο επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών και, το σημαντικότερο, ένα μοντέλο πειθαρχημένης ανάπτυξης που οδηγεί σε ισχυρή εξωστρέφεια», δήλωσε ο Charlie Young, Partner της WestCap και μέλος του ΔΣ της Blueground. «Για την επιτυχία που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, ο Αλέξανδρος και η ομάδα του έχουν κάνει μόνο την αρχή».

Οι επενδυτές

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο Απόστολος Αποστολάκης, Partner της VentureFriends και μέλος του ΔΣ της Blueground, δήλωσε «Η Blueground αντιλήφθηκε πολύ νωρίς ένα σημαντικό κενό στην παροχή ποιοτικής και ευέλικτης διαμονής, και οι αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε δημιουργούν μεγαλύτερη ανάγκη για την πρόταση της. Έχοντας αποδείξει τη δυνατότητα εξέλιξης και προσαρμογής, και με άνετη πλέον πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η Blueground έχει πετύχει το στόχο της να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο με τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης».

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ